Vizginantys uodegas laukiniai šunys bei glostant murkiantys kačiukai... Turtingi salos miestai, išsidėstę ant aukštų uolų, nuo kurių driekiasi kraują stingdanti panorama ir gražiausi saulėlydžiai. Miestelių centrai pilni mažų kavinučių su jaukia aplinka, didelėmis terasomis, su gražiais foteliais ir pagalvėlėmis, parduotuvėlių, kuriose gali nusipirkti tipiškų saloje gaminamų produktų, saldumynų, rankų darbo ypatingų papuošalų, suvenyrų bei žinomų firmų drabužių, batų.

Sala yra brangi, nes didelė dalis Graikijos ir kitų šalių įžymybių leidžia čia savaitgalius bei atostogas. Tad pagrindiniai viešbučiai ir restoranai yra išsidėstę ant kalno šlaito, kur pro kambario langus galima stebėti nepakartojamą vaizdą į jūrą ir saulėlydį, maudytis terasos baseine, vakare apšviestame šviestuvų bei žvakių.

Kur bepasisuksi, visur kvapą gniaužianti jūra ir begalybė. Tik tą akimirką suvoki, koks mažas yra žmogus prieš tokį beribį ir stebuklingą pasaulį. Taip, tai Santorini sala. Viena iš daugybės Kikladės salyne Egėjo jūroje esančių Graikijos salų ir vadinama viena iš gražiausių pasaulyje.

Jos dydis vos 75 kvadratiniai kilometrai – tiek kilometrų nepaprasto unikalumo. Tai vulkaninės kilmės sala, su iš dalies užverstu krateriu po didžiulio žemės drebėjimo, kuris paskandino salos bei jame įsikūrusio miesto centrą, vietinių gyventojų vadinamą nuskendusiąja turtingąja Atlantida. Dėl vulkaninės kilmės saloje dominuoja raudona ir juoda spalvos, paplūdimiuose galima grožėtis sustingusia lava, kuri jau nuo neatmenamų laikų yra tapusi šios salos dalimi ir daro Kamari paplūdimį dar unikalesnį.

Salos sostinė Fira - pagrindinė turistų apsilankymo vieta. Važiuojant į šiaurę, iš toli gali pamatyti Oia baltuosius vėjo malūnus, tapusius ne vien šios Graikijos salos simboliu. Tai antras pagal dydį Santorini miestas, ypatingas savo saulėlydžiais. Daugybė įvairaus amžiaus žmonių jais gėrisi susikibę už rankų ir šypsodamiesi. Beprotiško baltumo namukai nusidažo šiltomis besileidžiančios saulės spalvomis su daugybe atspalvių. Kiti svarbūs gyvenamieji centrai yra Kamari, Perissa, Akrotiri, Emporio, Pyrgos ir Karterados.

Sala garsi savo vynu „Vin Santo“, kurio saldus ir stiprus skonis padeda dar labiau pasinerti į stebuklingą pasaką, jausti, kaip niekada nerimstantis vėjas kedena tavo plaukus, ir svajoti. Žiūrėti iš Firos centro į tolumoje sustojusius kruizinius laivus bei prabangias jachtas, stebėti praeinančius laimingus žmones ir grožėtis saulėlydžio nuspalvintomis siaurutėmis gatvelėmis, kurios, įsivyravus tamsai, prisipildo daugybės mažų jaukių švieselių. Jausti pro pravertas restorano duris sklindančio ant grotelių kepto aštuonkojo kvapą, girdėti praeinančių žmonių balsus ir juoką. Kai kur galima pamatyti vietines močiutes juodais drabužiais, sėdinčias prie savo namų durų ir apžiūrinėjančias praeivius.

Iš uosto į Firos centrą veda siaurutis ir status serpentinas. Norint galima ir užlipti - beveik 900 laiptelių - arba būti užneštam vieno iš daugybės vietinių gyventojų – asiliuko.
Saloje gyventojų yra tik 7000 tūkstančiai, bet kiekvienais metais šį Graikijos pasididžiavimą aplanko daugybė turistų iš viso pasaulio.

Visi tie, kurie įsimyli Santorini, įsimyli visam laikui. Vietiniai sako, kad sala turi stipriai plakančią širdį, kuri priverčia kalnus, žemę ir jūrą virpėti. Žmonių širdys arba pradeda plakti su ja tuo pačiu ritmu ir čia pasilieka, arba niekada nesusitinka ir išeina...

Laura Šliažaitė

O kokia buvo tavo pati nuostabiausia kelionė, kurios iki šiol negali pamiršti? Gal ta, per kurią tau pasipiršo, o gal kelionė, kurios metu patyrei kraują stingdžiusių nuotykių ar gavai likimo pamokų? Nesnausk, DALYVAUK KONKURSE, rašyk, siųsk ir laimėk kelionę!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)