Su didžiule jėga ir ryžtu paukštis taip stipriai suplasnojo sparnais, jog aplink griuvo visos sienos. Paukštis nėrė į žydrą padangę, o jo širdyje užgrojo laimės melodija. Siela jam plojo.

Nebūkime besparniais paukščiais įstrigusiais tarp keturių stereotipinių sienų. Keliaukime!
Lėktuvui leidžiantis, Farerų salos, priklausančios Danijai, skendėjo rūke. Rodės, nežinomas kraštas slėpė begalę paslapčių, o rugpjūčio pradžioje prapliupęs lietus nebuvo nusiteikęs svetingai. Tačiau autobusui pajudėjus, kvapą gniaužė beprotiško grožio vaizdai. Žaliuojantys kalnai, laukai ir kloniai atrodė tarsi nuspalvinti ryškia žalia spalva.

Nuo kalnų viršūnių tekėjo kriokliai, po vieną, po du ar daugiau šalia vienas kito. Kriokliai ne tik matėsi tolumoje, bet juos galėjai išvysti tekančius tiesiog ant asfalto. Be kalnų vandens, vaikštinėjo ar vidury kelio stovėjo kalnų avys, į kurias žiūrima labai pagarbiai. Farerų salose avys, kaip pas mus pėstieji, sustoji, praleidi ir toliau važiuoji.

Nuostabūs vaizdai atsiveria važiuojant siaurais kalnų keliukais, vedančiais link kalno viršūnės. Išties kvapą gniaužianti pramoga. Žiūrint pro autobuso langą atrodo, tuoj nugarmėsi i prarają. Širdyje pasidaro ramiau, kai apsidairius aplink gali stebėti kalnų viršūnes, besistiebiančias į neaprėpiamą dangų, į paukščius, sklandančius virš vandenyno, kai saulės spinduliai, besiskverbiantys pro debesis, nudažo padangę šiltomis spalvomis.

Atlanto vandenynas, skalaujantis Farerų salas, ne tik grožio dovana gamtai, bet ir pragyvenimo šaltinis. Pagrindinis šios nuostabios šalies gyventojų maistas yra žuvis. Taip pat daržovės, vaisiai. Jautiesi nepaprastai, sėdėdama apsupta tokios gamtos, nepaliestos žmogaus rankos ir mėgaujiesi ką tik pagauta ir pagaminta žuvimi. Taip gera ir ramu.

Tai pati idealiausia vieta, norintiems sveikai ir saugiai gyventi. Farerų salose nusikalstamumo lygis toks žemas, kad sunku patikėti. Kai Lietuvoje apstu nusikaltimų kiekvieną dieną, tuo tarpu Farerų salose, pasak vietinių, paskutinis nusikaltimas buvo prieš metus, kada pabėgęs iš beprotnamio vyras norėjo nužudyti žmogų. Neįtikėtina. Jokių vagysčių, išprievartavimų ar žmogžudysčių? Ne. Juk tai sala, niekur nepabėgsi.

Farerų salų gyventojai stebino savo nuoširdumu, draugiškumu bei laisvumu. Nors saulės jie negauna tiek, kiek pietiečiai, tačiau visada šypsosi, malonūs bei pasiruošę padėti. Nebijo užkalbinti nepažįstamo, noriai bendrauja ir dalinasi dienos naujienomis. Kalnų papėdėse sudygę maži namukai, kuriuose šeimos kūrena namų židinį. Šių mažų namukų stogai apžėlę žole, susilieja su gamtos visuma. Ir taip gera širdy, kad tu gali būti viso to dalimi.

Dovilė Švedarauskaitė

O kokia buvo tavo pati nuostabiausia kelionė, kurios iki šiol negali pamiršti? Gal ta, per kurią tau pasipiršo, o gal kelionė, kurios metu patyrei kraują stingdžiusių nuotykių ar gavai likimo pamokų? Nesnausk, DALYVAUK KONKURSE, rašyk, siųsk ir laimėk kelionę!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją