Vyriausybė ketvirtadienį pritarė šios Himalajų valstybės alpinizmo sektorių reguliuojančių teisės aktų pakeitimams ir uždraudė į šalies kalnus kopti pavieniams alpinistams. Tai viena iš priemonių į kurią atkreipiamas dėmesys prieš prasidedant 2018 metu alpinizmo sezonui pavasarį.

„Pakeitimais draudžiamos pavienių asmenų ekspedicijos, kurios anksčiau buvo leidžiamos“, – AFP sakė kultūros, turizmo ir civilinės aviacijos sekretorius Maheshworas Neupane.

Pasak M. Neupane, įstatymas pakeistas, kad alpinizmas taptų saugesnis ir sumažėtų kalnuose žūvančių žmonių skaičius.

Patyręs šveicarų alpinistas Ueli Steckas pernai balandį kopdamas į šalia Everesto esančią Nuptsės viršūnę paslydo, nukrito nuo skardžio ir užsimušė.

Naujasis draudimas tikriausiai supykdys kai kuriuos patyrusius alpinistus, kuriems patinka iššūkis kopti vieniems ir netgi nenaudoti deguonies atsargų. Jie teigia, kad dėl smarkiai pagausėjusių komercinių ekspedicijų aukščiausioje pasaulio viršūnėje susidaro pavojingos spūstys.

Vyriausybė taip pat pritarė draudimui kopti žmonėms, kurių abi kojos amputuotos ir alpinistams neregiams, nors Everestas pritraukia nemažai žmonių, norinčių įveikti savo negalią ir pasiekti įspūdingą tikslą.

2006 metais Naujosios Zelandijos pilietis Markas Inglisas, kurio abi kojos yra amputuotos, tapo pirmuoju tokią negalią turinčiu žmogumi, pasiekusiu 8 848 metrų aukščio viršūnę.

2001 metų gegužę į Everestą įkopė neregys amerikiečių alpinistas Erikas Weihenmayeris. Vėliau jis tapo vieninteliu regėjimo negalia turinčiu žmogumi, įkopusiu į aukščiausias viršūnes visuose septyniuose žemynuose.

Į Everestą siekęs įkopti buvęs gurkų karys Hari Budha Magaras, netekęs abiejų kojų per misiją Afganistane, sako, kad draudimas yra diskriminuojantis.

„Jeigu kabinetas (pataisas) priims, tai bus #diskriminacija prieš neįgaliuosius ir pažeis #žmogausteises“, – „Facebook“ rašė H. B. Magaras, kai anksčiau šį mėnesį buvo pasiūlytas toks sprendimas.

Tūkstančiai alpinistų kiekvieną pavasarį ir rudenį, kai palankūs orai sudaro geriausias sąlygas kopti, plūsta į Nepalą, kur stūkso daugelis iš 14 aukštesnių kaip 8 000 metrų viršukalnių.

Pernai beveik 450 alpinistų – 190 užsieniečių ir 259 nepaliečiai – Everesto viršūnę pasiekė kopdami iš pietinės kalno pusės Nepale.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)