„Brandenburgo vartai“ (vok. Brandenburger Tor) – pirmoji arba paskutinė metropoliteno linijos stotis, iš kurios traukinys geležinkelio stoties kryptimi pajuda kas dešimt minučių. Po senuoju „Unter der Linden“ bulvaru, visai šalia žymaus viešbučio „Adlon“ įsikūrusi naujoviška metro stotis, pastatyta pagal paskutinį architektūros žodį.

Dar net neužbaigus apdailos darbų vidurinėje linijos stotyje, vadinamoje „Bundestagas“ (vok. Bundestag), jau vyko renginiai – filmo apie Angelą Merkel „Angie“ premjera, kartingų varžybos, parodos, vakarėlis su Robbie Williamsu, vaidinama opera. Čia buvo filmuojamas ir Holivudo filmas „Absoliutus blogis“  – ko gero, ne vienas prisimena šiuolaikiškumu stebinančią betoninę požeminę traukinių stotį, pro kurią juostos veikėjai su Milla Jovovich pateko į pagrindinę filmo veiksmo vietą.

Išskirtinės stoties savybės – aukštos lubos, didelės atviros erdvės, natūralus apšvietimas. 3000 kvadratinių metrų ploto, 8 metrų gylis, apdaila – poliruotas betonas. Stotį projektavo Berlyno architektas Axelis Schultesas, anksčiau sukūręs Vokietijos kanclerio būstinę. Būtent ji ir yra virš pačios metro stoties ir sudaro darnų ansamblį.

Po pagrindine miesto geležinkelio stotimi įsikūrusi 55-osios metropoliteno linijos stotis pavadinta, kaip galima numanyti, „Geležinkelio stotimi“ (vok. Hauptbahnhof). Joje stovi ir atsarginiai traukiniai, o pati stotis – šiuolaikinės Vokietijos architektūros šedevras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)