Taigi, visų pirma – kodėl reikia tinkamai prižiūrėti slides?

Turbūt kiekvienam slidininkui pažįstamas vaizdas - išbalęs slystamasis paviršius bei aprūdijusios briaunos. Ir kas gi tame blogo?

Oksidacijos paveiktos bei atšipusios briaunos nelaiko slidininko ant apledėjusios trasos, buka briauna neįsipjauna į sniego paviršių bei praslysta žemyn šlaitu, sunku atlikti posūkius, prarandama slidžių kontrolė ir visa tai sąlygoja daug didesnę tikimybę griūti susižeisti ar sužeisti kitus slidininkus.

Neparuoštas ir parafinu „neprisotintas“ slystamasis paviršius būna išsausėjęs, pabalęs bei sugeria drėgmę iš trasos paviršiaus, taip sukuriant slidžių prisisiurbimo prie trasos pojūtį. Slidės drastiškai praranda slystamąsias savybes, o greičio mėgėjai - didelę dalį adrenalino ir džiaugsmo.

Ką gi daryti, kad poilsis ant kalno neapkarstų?

Pirmiausia – specialiais valikiais nuvalyti slidžių paviršių nuo purvo, dulkių, seno tepalo ar parafino likučių. Tuoj pat identifikuojami ir slidžių slystamojo paviršiaus pažeidimai. Vėliau specialiomis staklėmis šlifuojami slidžių slystamieji paviršiai bei naikinami smulkūs įbrėžimai. Taip pat nuimamas nedidelis sluoksnis nuo atmosferos poveikio oksidavusio paviršiaus. Likę didieji įbrėžimai yra užliejami remontiniu plastiku „P-Tex“. Vėliau slidė vėl šlifuojama ir galutinai išlyginamas paviršius.

Briaunos galandamos dviem etapais. Iš pradžių galandama plokštumos briauna 0.5 laipsnio kampu, tada šoninės briaunos galandamos 89 laipsniu kampu. Tai yra tradiciniai galandimo kampai, kurie taikomi daugumai slidžių. Profesionalūs slidininkai pasirenka aštresnį kampą.
Po šių procedūrų slidės keliauja po abrazyviniu akmeniu, kuris pašalina smulkius mikrošerius nuo paviršiaus ir išpjauna savotišką raštą – vadinamąją struktūrą. Į atsivėrusias išpjautas mikroporas įsigeria parafinas, todėl slidės geriau išsilaiko ir sugeba „išstumti“ vandenį iš po savęs.

Galų gale, išdžiovintos ir nuvalytos slidės padengiamos parafinu. Jos paliekamos pusvalandžiui „pailsėti“, kad parafinas įsigertų į slides. Perteklinis parafinas nuimamas plastikine cikle ir slidė nupoliruojama žalvariniu ir sintetiniu šepečiu.

Savalaikis ir profesionalus slidinėjimo inventoriaus aptarnavimas pailgins jo tarnavimo laiką bei užtikrins saugų ir džiuginantį poilsį ant kalno. Visiems linkime sniego!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)