„Delfi“ laidoje „Jūs rimtai?“ viešėjęs keliautojas R. Širvinskas-Makalius suskaičiavo, kad dėl kelionių šįmet saviizoliacijoje jam jau teko praleisti 37 dienas, tad iš karto po laidos į lėktuvą, kylantį į Juodkalnniją, sėdęs keliautojas neslėpė džiugesio, kad jau turi galiojantį COVID sertifikatą ir grįžus saviizoliacijos neprireiks. Tiesa, jis pridūrė, kad džiaugiasi ne tik jis, bet ir vis daugiau jo klientų: „Kiekvieną dieną vis daugėja žmonių, kurie pradeda savo laišką sakiniu, kad „mes antrą skiepą jau turėsime liepos tokią ir tokią dieną, todėl iš karto po to, kad grįžus nereikėtų saviizoliuotis, norime išvykti atostogų“.

R. Širvinskas-Makalius tikino, kad jo nenustebino net prie „Litexpo“ nusidriekusi milžiniška eilė norinčių kuo anksčiau gauti antrąją „AstraZeneca“ dozę. „Galvojau, kaip gerai, kad yra tiek daug supratingų žmonių, norinčių kuo greičiau turėti imunitetą, laisvę ir padėti mums kuo greičiau atsigauti“, – kalbėjo Makalius.

Europa laukia turistų, tačiau daugelyje šalių vis dar galioja daugybė ribojimų. Prancūzijoje, pavyzdžiui, tik šią savaitę buvo sušvelninta komendanto valanda ir ji prasidės ne 21, o 23 valandą. Nors laidos svečias tvirtino, kad nereikia bijoti keliauti į šalis, kur įvesta komendanto valanda, tik atostogų įpročius reiks galbūt šiek tiek pakeisti.

„Man balandžio mėnesį teko lankytis Maderoje, Portugalijai priklausančioje saloje, kur komendanto valanda darbo dienomis buvo įvedama nuo 19, o savaitgaliais – nuo 18 valandos vakaro, – įvardijo keliautojas. – Viskas dar ir valandą prieš komendanto valandą užsidaro, net degalinėse negali nusipirkti nieko, negali net į parduotuvę nueiti vandens nusipirkti, turi būti viešbutyje. Bet man tai nekėlė labai didelio diskomforto, nes rytus anksčiau pradėdavome, o vakare viskas, ko norėdavome, tai eiti vakarienės į savo viešbutį, atsipalaiduoti, gal nueiti į viešbučio barą pasėdėti ar susitvarkyti savo darbus. Man tai nepatogumų nesukėlė, bet žinau, kad dabar komendanto valanda Madeiroje pasikeitė ir yra berods iki 23 valandos vakaro. Todėl mes, lietuviai, turėtume džiaugtis savo laisve.“

Ar tikrai verta keliauti ir į tas šalis, kur įvesta komendanto valanda? „Aš manau, kad taip. Tai įtakos nelabai turi, išskyrus tuos, kurie nori naktinėti, kurie nori į naktinius klubus. Daugelyje valstybių to dar nerasite“, – teigė Makalius ir pridūrė, kad pirmasis į įprastą gyvenimą turėtų grįžti Las Vegasas. Ten, keliautojo teigimu, visi šou ir pasirodymai turėtų būti atnaujinami jau nuo liepos pradžios.

Ribojimai ribojimais, bet keliautojams gali nutikti ir keistų kuriozų. Pavyzdžiui, jei ruošiatės keliauti su vaikais, nors pats jau ir turite europinį sertifikatą, pasiruoškite ir piniginės patuštinimui, ir papildomoms procedūroms. „Daugelis šalių leidžia neatlikti testo vaikams iki penkerių ar šešerių metų, kai kurios – iki dvylikos. Vis dėlto, paaugliams testą reikia atlikti. Jie atsiduria tokioje kurioziškoje situacijoje, nes suaugę gali turėti imunitetą, gali būti paskiepyti, o vaikai dar nėra skiepijami, todėl turi atlikinėti testus, o grįžus, tai man turbūt labiausiai nepatinka, kad asmenys iki 16 metų neturi darytis testo, bet privalo izoliuotis. Ir izoliuotis su vienu iš tėvų, nepaisant to, kad jis gali jau turi imunitetą ar yra vakcinuotas ir galėtų važiuoti dirbti.“ R. Širvinskas-Makalius vylėsi, kad kuo greičiau ši tvarka turėtų būti pakeista ir šeimos su vaikais galės laisviau keliauti.

O kokios išlaidos laukia pasiryžusių šias vasaros atostogas praleisti svetur? R. Širvinskas-Makalius tvirtina, kad savaitę Graikijoje galima praleisti ir už 200 eurų, bet jei norėsite išskirtinio aptarnavimo, teks pakloti dešimtis tūkstančių. Jo teigimu, Graikijoje ar Turkijoje savaitę galima paatostogauti kur kas pigiau nei Lietuvoje, tad jei nuspręsite ten vykti, galite tikėtis sumokėti vos kelis šimtus eurų. Kodėl ten taip pigu? Makaliaus teigimu, šiose šalyse vasaros sezonas tęsiasi ilgiau nei pusmetį, o ir pajūrio ruožas kur kas ilgesnis, tad jie gali pasiūlyti ir patrauklesnes kainas nei lietuviai.

Vis dėlto, savaitė už 200 eurų Graikijoje – ar negausime už tokią sumą viešbučio su tarakonais lovoje? „Pirmiausia tai pasidomėkite, kur važiuojate, – nusišypsojo Makalilus ir pridūrė, kad ir pats dabar sparnus kelia į Juodkalniją, kur jo viešnagė irgi kainuos kelis šimtus eurų. – Tik nepamirškite, kad už maitinimą turite atskirai turėti pinigų. Bet taip, jei palygintumėte šiuo metu esančias kainas užsienyje su atostogų Lietuvoje, gali būti, kad užsienis šiuo metu laimės.“

O kiek pinigų atostogoms šįmet pasiryžę išleisti lietuviai? „Dabar skambina, rašo ir sako: „Mes nusipelnėme po tokio ilgo laiko kokybiškesnių, aukštesnio lygio, prabangių atostogų, todėl galime skirti net ir tūkstantį eurų asmeniui“, – atostogauti pasiryžusių asmenų nusiteikimą įvardijo Makalius. – Vidutiniškai krepšelis, mano skaičiavimais, buvo apie 450-480 eurų, o šiuo metu žmonės gali skirti ir iki 600-650 eurų vidutiniškai.“

Makalius taip pat pastebėjo, kad pastaruoju metu lietuviai renkasi ilgesnes atostogas, ne septynių dienų, o dešimties ar net ilgesnes. O kokios kryptys patraukliausios? Keliautojas įvardijo, kad Graikija populiarumu šįmet greičiausiai aplenks Turkiją ir lietuvių antplūdžio ten reiktų tikėtis vasaros pabaigoje, rudens pradžioje.

Visas kelionių naujienas R. Širvinskas-Makalius apžvelgė laidoje „Jūs rimtai?“. Visą laidą galite pamatyti čia, o „Delfi“ televizijoje laidą žiūrėkite penktadieniais 21 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)