Kokiomis kryptimis šios žiemos atostogoms labiausiai domisi lietuviai?

– Žiemos kelionių medžiotojus galima suskirstyti į dvi grupes:

Pirmąją grupę vadinu šilumos ieškotojais – tai keliautojai, pasiilgę šviesos, saulės ir šilumos. Jiems žiemos kelionės asocijuojasi su poilsiu paplūdimiuose, įdegiu ir egzotiška virtuve.
Antroji grupė tai žiemos sporto mėgėjai ar tikros žiemos mylėtojai. Jie ieško krypties, kurioje galėtų pamatyti tikrą žiemą. Tai būna kalnai slidžių ir snieglenčių gerbėjams arba jaukios, romantiškos kalnų trobelės ar SPA viešbučiai. Šeimos su mažaisiais renkasi Laplandiją, pasivėžinimą elnių traukiamomis rogėmis, Kalėdų senelio lankymą.

Vėlyvo rudens ir žiemos pradžios metu keliautojai pat ieško šventiškai pasipuošusių miestų, Kalėdų mugių Europos šalyse.



– Kokias naujoves įžvelgiate klientų pageidavimuose?

– Šiemet lietuviams pasitaikė puiki galimybė išvykti net į 11 dienų trukmės kelionę šventiniu periodu, pasinaudojus tik 3 atostogų dienomis. Gruodžio 27, 28 ir 31 dienomis pasiėmę atostogas, lietuviai gali išvykti net ir egzotinėmis kryptimis, kas šiemet ir yra labai populiaru.

Tiesa, keliones tolimaisiais reisais žmonės pradėjo planuotis dar šių metų gegužę, kuomet visiems galvoje buvo vasaros atostogos! Ir neapsiriko – šiuo metu kelionės jau apie 30-40 procentų brangesnės nei buvo tuomet. Liūdina ir skrydžių bendrovių tolimais reisais kainos – jos bene dvigubai aukštesnės nei buvo galima įsigyti anksčiau.

Neatmesčiau galimybės dėl tolimos kelionės kreiptis į kurį nors kelionių organizatorių – neretai jie iš anksto rezervuoja tam tikrą kiekį grupinių bilietų. Tokiu atveju galima gauti žemesnę, anksčiau suderėtą skrydžio ar viso paketo kainą. 


– Teigiate, kad šiemet kaip niekada populiarios tolimos kryptys. Kokios priežastys tai lemia?

– Prie to prisidėjo minėtos ilgos atostogos švenčių periodu, be to lietuviai pakankamai apkeliavo aplinkines tiesiogiai pasiekiamas valstybes (Egiptą, Kanarus, Dubajų) ir nori kažko naujo.

Dar vienas pastebėjimas – žmonės savarankiškėja ir vis labiau išdrįsta keliauti be kelionių organizatorių pagalbos. Keliautojai vis daugiau dėmesio skiria kelionėms ir jų planavimui, krypties pasirinkimui, o atostogų kryptys vis labiau tolsta nuo Lietuvos.


Daugeliui vis dar prisireikia kelionių agentūrų paslaugų, tokių kaip viešbučio paieškos (taupant savo brangų laiką, o neretai net ir pigiau gaunant nakvynę nei viešai siūloma kaina), automobilio nuoma, draudimas, tačiau savarankiškėjimas parodo tai, kad jau daromės įgudę keliautojai, o tai mane labai džiugina. 



Rimvydas Širvinskas-Makalius

– Kurios kryptis šiandien populiariausios tarp lietuvių? Kuo jos patrauklios?

– Pamėgtų krypčių išties nemažai:

1. Egiptas – šiemet, be jokios abejonės, pirmoje vietoje su dar didesniu kurortų pasirinkimu. Hurgada, Šarm el Šeichas, Marsa Alamas, Taba pasiekiami tiesioginiu skrydžiu net su kelių kelionių organizatorių pagalba. Padidėjus konkurencijai rinkoje, išlošia vartotojas – kainos žemėja. Čia rekomenduoju keliauti šeimoms su vaikais bei pasyvesnio poilsio mėgėjams – tokiu atveju būtinai rinkitės kokybišką viešbutį – kurortas nėra svarbu.

Norintys užsiimti vandens sporto bei nardymo veiklomis, renkasi Marsa Alamą. O Tabą galima pasiekti ir savarankiškai. Suplanavus kelionę su pigių skrydžių bendrove iš Kauno į Eilatą Izraelyje – nuo čia liks tik 14 kilometrų iki Tabos Egipte, todėl galima aplankyti net dvi valstybes!

Tiesioginis skrydis bei nedidelis atstumas nuo oro uosto iki viešbučio, „viskas įskaičiuota“ maitinimas, vaikams pritaikytos pramogos, geriausias kainos ir kokybės santykis paverčia šią kryptį viena mėgstamiausių lietuvių tarpe.

2. Kanarų salos – populiariausia keliauti į Tenerifę (šeimos su vaikais), Fuerteventūrą (norintiems kažko naujo, laukinių paplūdimių, mažesnio turistų srauto, akiai neįprastų vaizdų), Gran Kanariją (tinka visų tipų keliautojams). Skrydis iki Kanarų trunka kiek ilgiau nei iki Egipto – apie 6 valandas, tačiau taip pat galima patogiai ir tiesiogiai pasiekti šias salas. Vertėtų atminti, kad Kanarai priklauso Europos Sąjungai, todėl lyginant su Egiptu, čia pakanka įsigyti paprastesnį apgyvendinimo variantą, o kokybė bus tokia pat, kaip ir 4-5* viešbučiuose Egipte.

Kanarai – amžino pavasario salos, todėl žiemos metu galima tikėtis labai šilto lietuviško pavasario, kuomet temperatūra siekia 20-24 laipsnius šilumos. Kanarai taip pat yra laisvoje ekonominėje zonoje, tad čia galima gana pigiai apsipirkti.

3. Jungtiniai Arabų Emyratai – vėlgi kryptis populiari, nes čia keliones vykdo pora Lietuvos kelionių organizatorių, kurie neretai lietuviams diktuoja „madas“ kelionių srityje.

Kelionės kainos jau kiek aukštesnės nei į Egiptą ar Kanarų salas – reikėtų planuotis bent 700-1000 eurų asmeniui už kokybiškas atostogas. Čia nereikėtų vykti dėl gamtos, atvirkščiai – tai kelionė, skirta mylintiems miestus bei norintiems pamatyti tai, kas pasaulyje yra sukurta geriausio, prabangiausio, aukščiausio ir panašiai. Praktiškai kasdien rekordus viršijantis Dubajus paliks įspūdį savo architektūra, infrastruktūra, šilčiausiais orais, kurie pasiekiami tiesiogiai iš Lietuvos, bei šiokia tokia egzotika.

Norintiems sutaupyti, rekomenduoju apsistoti ne pačiame Dubajuje, o aplinkiniuose Emyratuose.

4. Tailandas – populiariausia kryptis iš tolimų šalių pasirinkimo. Lietuviai labai myli šią šalį. Gera naujiena – porą žiemos mėnesių Lietuvos ir dar keliolikos Europos Sąjungos šalių piliečiai atvykę į Tailandą galės gauti nemokamą vizą, jei neapsistoja čia ilgiau, nei 14 dienų! Įprasta šios vizos kaina – 60 eurų.

Lietuvių šeimos ir kompanijos iš lūpų į lūpas dalijasi patarimais bei patirtimi šioje šypsenų šalyje. Dar ir dabar lietuviai čia gali pasijusti tikrais turtuoliais (pavyzdžiui, kalbant apie masažo ar maisto kainas), nepaisant to, kad per kelerius metus Tailando ekonomika sparčiai šovė į viršų.

Po Tailandą lengva keliauti ir savarankiškai, internete yra gausybė patarimų, o atvykus tikrai rasite, kas Jums padės susigaudyti – informacijos apstu, tereikia prieš kelionę atlikti namų darbus.

Tailandas

5. Balio sala – šiai krypčiai didžiausią įtaką, mano manymu, padarė daugybė žinomų žmonių ir nuomonės formuotojų, pasirinkusių šią kryptį savo atostogoms. Nors žiemos periodas Balyje laikomas lietinguoju, net ir tuo metu galima puikiai praleisti atostogas, nes lietus įprastai nevargina taip ilgai, kaip Lietuvoje. Jis gali trukti vos 15 minučių, ilgesni lietūs pasitaiko naktimis. Sala neįtikėtinai žalia, joje labai pigu gyventi prabangiose vilose (man pačiam teko nuomotis prabangią vilą su privačiu baseinu bei pusryčiais į lovą vos už 60 eurų nakčiai!), o gamta ir kultūra sužavi kiekvieną. Paskubėkite čia apsilankyti, kol dar galima atrasti ramių vietų.

6. Maldyvai – nuo to laiko, kuomet Maldyvai tapo gerokai lengviau pasiekiami iš Lietuvos (pakanka vieno persėdimo patogiu reguliariuoju reisu) bei šalyje užsieniečiams buvo leista apsigyventi vietinėse salose, kelionės čia kaip reikiant atpigo. Galimybė vienų atostogų metu pamatyti bent 5-6 skirtingas salas, kasdien apsilankant vis kitoje, taip pat traukia keliautojus.

Tai nėra vien tik pasyvaus poilsio ar jaunavedžių kryptis – čia tikrai yra, ką veikti! Be to, tokią kelionę galima susiplanuoti ir už 1000-1200 eurų. Visgi, Maldyvus labiau rekomenduočiau suaugusiems, kadangi vaikams čia kartais pritrūksta veiklos. 



– Kokios populiariausių kelionių paketų kainos?

– Egipte atostogas galima susiplanuoti ir už 350-500 eurų, ypatingai sulaukus paskutinės minutės pasiūlymų. Štai lapkričio mėnesio pabaigos kelionėms kai kurie kelionių organizatoriais skelbė stulbinamus išpardavimus, kuomet atostogos 5* viešbučiuose kainavo iki 300 eurų!

Kanarų salos – kiek brangesnė kryptis, tačiau reikia turėti omenyje, kad čia pakanka 3-4* viešbučio, mažiau reikliam keliautojui puikiai tiks ir ekonomiškesnis. Kelionės kainos svyruoja nuo 500 iki 800 eurų už vidutinės-aukštesnės klasės atostogų savaitę.

Jungtiniai Arabų Emyratai – atostogoms skirkite bent 700-1200 eurų. Tokiu atveju gyvensite geresnėje, arčiau centro esančioje miesto dalyje arba aukštesnės klasės viešbutyje netoli Dubajaus esančiame Emyrate.

Tailandas – iš anksto planuojantieji ir neįtraukiantys šventinio periodo, savarankiškai tokią kelionę susiplanuos iki 1000 eurų, už maždaug už 1500-1700 eurų pažintinę kelionę su organizatoriumi ir gidu bei maitinimu.

Balio sala – kadangi skrydis labai ilgas ir tolimas, tai pakankamai išbrangina kelionę. Rekomenduoju planuotis apie 1500 eurų kelionei + 500 eurų išlaidoms. Žinoma, asmeninės išlaidos labai priklauso nuo Jūsų pačių – nors ten ir nėra brangu, tačiau daug pramogaujant tokios sumos gali nepakakti.

Maldyvai – pati kelionė gali atsieiti nedaug, apie 1000-1200 eur su apgyvendinimu, plukdymu iki vietinės salos bei skrydžiu, tačiau ekskursijoms po salas, maitinimui jose bei lauktuvėms rekomenduojama turėti apie 600 eurų asmeniui.


– Kokios datos populiariausios? Ar tiesa, kad tomis datomis kelionių pirkti neapsimoka?

– Pakankamai populiari gruodžio pradžia, kuomet keliautojai išsiilgsta saulės, šviesos bei šilumos. Žinoma, dėl mano minėto šventinio periodo atostogų dienų taip pat sulaukiama labai daug užklausų. Egzotinėmis kryptimis populiaru keliauti nuo lapkričio iki balandžio. Susidomėjimas kiek aprimsta iškart po švenčių ir moksleivių atostogų – sausio antrą savaitę. Tuomet paskutinės minutės medžiotojams siūlau pasiraitoti rankoves!


– Ar dar verta ieškoti Naujametinių kelionių? Gal jau viskas išpirkta? Jei ne, ar tas keliones pirkti vis dar apsimoka?

– Kaip bebūtų keista, praėjusiais metais jau lapkritį buvo sunku rasti kelionių pasiūlymų Naujiesiems metams. Manau, kad šiemet kelionių organizatoriai pasimokė iš savo klaidų, aviakompanijos siūlo daugiau krypčių, todėl dar ir dabar yra nemažai įvairiausių pasiūlymų tiek į šiltus kraštus, tiek savaitgalio išvykoms į aplinkines valstybes. 


Deja, tačiau stipriai pakilo pigių ir įprastinių skrydžių bendrovių kainos šventiniu periodu – greičiausiai tai paskutinės vietos lėktuvuose.

Ypatingai šiuo metu neapsimoka įsigyti skrydžių egzotinėmis kryptimis, tačiau visuomet verta užklausti savo kelionių organizatoriaus ar agentūros, kadangi dažnai įmonės rezervuoja grupinius bilietus gerokai iš anksto, tokiu būdu sutaupydamos savo klientų pinigus ir suteikdamos galimybę įsigyti skrydžius pigiau, nei rinkos kaina – šis patarimas puikiai tinka ir savarankiškiems keliautojams, medžiojantiems pigesnius skrydžius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)