Kompanijos Henley pasų indeksas sudaromas, remiantis Tarptautinės oro transporto asociacijos duomenimis. Jame nuo 2006 m. fiksuojami keliautojams palankiausi kelionių pasai, rašo cnn.com.

Dabartiniai vis gausėjantys kelionių ribojimai, įsigalioję per pastaruosius pusantrų kovido pandemijos metų, lėmė didžiausią mobilumo prarają pasaulyje per 16 metų, kuriuos yra sudarinėjamas indeksas.

Indekse neatsižvelgiama į laikinus ribojimus, taigi kelionių pasų indekso pačiame viršuje yra Japonija ir Singapūras – šių šalių gyventojai teoriškai gali keliauti be vizų į 192 šalis.

Palyginimui paminėtinas sąrašo apačioje esantis Afganistanas – jo gyventojams be vizų leidžiama įvažiuoti į 26 šalis.

Dominuoja Europa

Prasidedant ketvirtam 2021 m. ketvirčiui, pirmasis indekso dešimtukas išliko beveik nepakitęs. Pietų Korėja ir Vokietija dalinasi antrą vietą (abiejų gyventojai be vizų gali įvažiuoti į 190 šalių), trečioje vietoje – Suomija, Italija, Liuksemburgas, Ispanija (189 šalys, pasiekiamos be vizų).

Kaip visada, indekso viršuje dominuoja Europos valstybės: ketvirtoje vietoje – Austrija ir Danija, penktoje – Prancūzija, Airija, Nyderlandai, Portugalija ir Švedija.

Naujoji Zelandija (kuri šią savaitę paskelbė nuo eliminavimo strategijos pereinanti prie skiepų sertifikatų sistemos) yra šeštoje vietoje kartu su Belgija ir Švedija.

JAV ir Jungtinė Karalystė, pernai buvusios indekso viršuje, dabar užima kuklesnę – septintą vietą kartu su Čekija, Graikija, Malta ir Norvegija – be vizų jų gyventojams prieinamos 185 kryptys.

Aštuntoje vietoje – Australija ir Kanada, devintoje – Vengrija, dešimtoje – Lietuva, Lenkija ir Slovakija (182 šalys, į kurias gyventojai įleidžiami be vizų).

Vis dėlto, tyrimų kompanijos duomenimis, šiuo metu egzistuojantis galimybių keliauti atotrūkis tarp įvairių valstybių dar niekada nebuvo toks didelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)