Kulinarinis turizmas yra absoliutus fenomenas ir sparčiausiai auganti turizmo rūšis tiek pasaulyje, tiek ir Lietuvoje. Turizmo departamentas siūlo susipažinti su skaniausiomis naujovėmis mūsų šalyje ir ne tik keliauti po Lietuvą, bet ir ragauti, rašoma Valstybinio turizmo departamento parengtame pranešime spaudai.
© DELFI / Orestas Gurevičius

1. Didikų virtuvės renesansas. Jei norėtumėte patys paragauti ar savo svečius nustebinti šiene keptu varškės sūriu, alaus sriuba, šerno karka ar baumkucheno ledais – būtina apsilankyti tik šiemet Zyplių dvare (Šakių raj.) duris atvėrusiame restorane „Kuchmistrai“. Čia stengiamasi atgaivinti ir puoselėti didžiųjų kunigaikščių virtuvę.

2. Apelsinų sriuba. Seiles priverčia išsiskirti nauja Raudondvario muziejaus pažintinė–edukacinė programa. Jos metu lankytojams ne tik aprodomos pilies menės, pasakojama apie dvariškių gyvenimą, bet ir „grafo kuchmistras“ pavaišina kadaise grafų Tiškevičių pamėgta apelsinų sriuba.

3. Paragauk Saulės! Koks yra Šiaulių miesto skonis? Atsakymą į šį klausimą skonio receptoriams gali pateikti Šiaulių žemės gastronominė kelionė – „Saulės skonis“. Maitinimo paslaugas teikiančios kavinės, atsiliepdamos į Šiaulių turizmo informacijos centro iniciatyvą, sukūrė „Saulės skonį“ – patiekalą ir gėrimą tuo pačiu pavadinimu. Taip pat Šiauliuose – ponios Antaninos ekskursija „Šiauliai: retro skoniai ir pasakojimai“, nukelianti į tarpukario Šiaulius, kai kvepėjo smetonišku pyragu ir kitais gardėsiais; indėniško šokolado dirbtuvės Šokolado muziejuje; sveikuoliškų patiekalų degustacija ir edukacinė programa „Ir maistas, ir vaistas: ekologiški šalto spaudimo aliejai ir daiginti grūdai“ vienoje seniausių šalyje „Valerijono“ vaistinėje.

4. Gurmanų stotelės sostinėje. Virto karpio, Bonos Sforcos lazanijos, kiškienos ar kitų patiekalų, kuriais gardžiavosi Radvilos? Tuomet – į restoraną „Ertlio namas“, kur atgaivinta istorinė lietuviška virtuvė, vyksta midaus degustacijos. Troškintų patarškų, šamo ar juodosios arbatos ledų? Tuomet – į „Mykolo 4“, čia tęsiamos prieškario Vilniaus gastronomijos tradicijos. Pasiilgote kokybiškos gruzinų virtuvės? Ji – „Georgian House“. Deserto po sakurų žiedais? – jūsų laukia „Sugarmour“. Tikras iššūkis išragauti visus Vilniaus skonius ir poskonius.

Lietuvoje sparčiai populiarėja nauja turizmo rūšis: į kelionę galite leistis tuoj pat
© Organizatorių archyvas

5. Kurorte – kulinarinis žemėlapis. Patiekalai, dėl kurių verta važiuoti į Birštoną: elniena ant kedro šakelių, Nemune sužvejotas starkis, aštuonkojo karpačio... Rengiamame Birštono kulinariniame žemėlapyje bus ne tik aprašyti kovo mėnesį išrinkti įsimintiniausi kurorto patiekalai, bet ir vietos, kuriose galima jų paskanauti.

6. Skonių šventės. Pavasarį – tradicinė žvejų šventė Žiobrinės. Žiobriai ant laužo bus kepami Nidos uoste (balandžio 28–30 d.), Jurbarke (gegužės 6 d.). Kriūkuose (Šakių raj.) gegužės 20 d. net 16 kartą bus renkama Žiobrių karalienė!

7. Į gamtą – ne tik šašlykų. Šį sekmadienį, balandžio 30 d., Neries regioniniame parke vyksiančioje Plukių žydėjimo šventėje – taip pat intriguojantis kulinarinis momentas. Žoliautoja, kuri šventės lankytojus vedžios po ąžuolyną, papasakos, ką dar be šašlykų galima valgyti gamtoje: kurie žolynai valgomi vietoje špinatų, kurie – vietoje šparagų; kas valgomo yra po žeme ir iš ko pasigaminti miltų, ką galima dėti į salotas ir kuo pagardinti mėsos patiekalus.

8. Į iškylą. Gegužės 7 d. visi kviečiami į pikniką Trakų Vokės dvaro sodyboje. Pievoje ant pledų – ne tik vaišės, lauko žaidimai, bet ir ekskursijos po dvarą. Taip siekiama atgaivinti kadaise grafams Tiškevičiams priklausiusią dvarvietę, paversti ją traukos centru.

9. Maisto turgus. Šefų iš geriausių restoranų ar kavinių patiekalai, gaminami po atviru dangumi, didžėjų kolekcijos ir pramogos. Tokios koncepcijos renginys šiltuoju sezonu tapo neįtikėtinai populiarus ne tik sostinėje, bet ir Kaune. Todėl gegužės 4 d. – „Open Kitchen“ sezono atidarymas Vilniuje, Tymo turguje, gegužės 5 d. – Kaune, Nemuno saloje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Ieškantiems įdomių maršrutų Lietuvoje: kodėl verta vykti į Panevėžį? (30)

Atšilę saulėti orai masina išsiveržti iš už keturių sienų. Palanga vilioja jūra, Nida –...

Nepraleiskite progos aplankyti Šiaulių: šis savaitgalis ypatingas (18)

Nenumaldomai artėja Europos muziejų naktis , kurios metu muziejai atvers savo duris ir leis...

Savaitgalį Kaunas šurmuliuos – vyks „Hanza dienos“ (5)

Jeigu dar yra tokių, kurie delsia leistis į keliones po Lietuvos regionus, regionai patys atkeliaus...

Sartų ežero pakrantėje – medienos ir arklio kvapų kokteilis (6)

Smalinyčia – taip nuo seno žmonės vadina pušyną Jaskoniškių miške, esančiame vos keli...

Palangoje – būriai poilsiautojų (67)

Saulėtas ir itin šiltas oras savaitgalį į Palangą sutraukė minią poilsiautojų.

Top naujienos

Karbauskio išviešintas Urbšys: Tomas Dapkus tiesiog mane informuodavo, jei kas blogai (229)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS ) lyderis Ramūnas Karbauskis teigė...

Orai: kuo toliau, tuo karščiau – kitą savaitę +30

Nuo ketvirtadienio temperatūra kasdien stiebsis vis aukščiau ir aukščiau. Debesys trauksis ir...

Palangoje – netikėtas Maskvos CSKA krepšininkų vizitas (103)

Savaitgalį Eurolygos rungtynėse Belgrade dėl trečios vietos Kauno „Žalgiriui“ nusileidusi...

Apsilankė Talino restoranuose: per vieną vakarą galima pravalgyti visą lietuvišką atlyginimą (121)

Talinas su savo restoranais ir kavinėmis neabejotinai pirmauja Baltijos šalyse. Šiame mieste...

30-mečio sūnaus įžūlumui nebuvo ribų: tėvai grasino ir siūlė pinigų, bet viską išsprendė tik teismas (31)

Po visiškai neilgai trukusio teisinio ginčo Niujorko valstijos teisėjas paskelbė nuosprendį,...

Dalia Grybauskaitė – apie „paskolas dėžutėse“, VSD pažymas ir „Agroverslo“ susiliejimą su politika išskirtinis interviu (942)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė mano, kad teisėsauga turi labai atsargiai galvoti, kokius slaptus...

Palygino kainas Lietuvoje ir Portugalijoje: lietuviai neturėtų skųstis (274)

Tūkstančiu eurų per mėnesį papilnėjanti piniginė – įprastas ir orus portugališkas...

Dažną šunų ir kačių šeimininkų įprotį veterinaras vadina nusikaltimu (4)

Pradėjus kaitinti pavasarinei saulei , dažnas žmogus spėjo pajusti karščio sukeliamą...

Saugotis būtina, bet tada negausite gyvybiškai svarbaus vitamino: kaip elgtis? (11)

Šį pavasarį orai mus kaip niekad lepina kaitria saule, o tvyrantis karštis labiau primena...

Penki sekso mitai, kuriais reikia nebetikėti (8)

Kai kurie sekso mitai yra tokie absurdiški, kad žmonės jais netiki iš karto, kai tik jie...