Kulinarinis turizmas yra absoliutus fenomenas ir sparčiausiai auganti turizmo rūšis tiek pasaulyje, tiek ir Lietuvoje. Turizmo departamentas siūlo susipažinti su skaniausiomis naujovėmis mūsų šalyje ir ne tik keliauti po Lietuvą, bet ir ragauti, rašoma Valstybinio turizmo departamento parengtame pranešime spaudai.
© DELFI / Orestas Gurevičius

1. Didikų virtuvės renesansas. Jei norėtumėte patys paragauti ar savo svečius nustebinti šiene keptu varškės sūriu, alaus sriuba, šerno karka ar baumkucheno ledais – būtina apsilankyti tik šiemet Zyplių dvare (Šakių raj.) duris atvėrusiame restorane „Kuchmistrai“. Čia stengiamasi atgaivinti ir puoselėti didžiųjų kunigaikščių virtuvę.

2. Apelsinų sriuba. Seiles priverčia išsiskirti nauja Raudondvario muziejaus pažintinė–edukacinė programa. Jos metu lankytojams ne tik aprodomos pilies menės, pasakojama apie dvariškių gyvenimą, bet ir „grafo kuchmistras“ pavaišina kadaise grafų Tiškevičių pamėgta apelsinų sriuba.

3. Paragauk Saulės! Koks yra Šiaulių miesto skonis? Atsakymą į šį klausimą skonio receptoriams gali pateikti Šiaulių žemės gastronominė kelionė – „Saulės skonis“. Maitinimo paslaugas teikiančios kavinės, atsiliepdamos į Šiaulių turizmo informacijos centro iniciatyvą, sukūrė „Saulės skonį“ – patiekalą ir gėrimą tuo pačiu pavadinimu. Taip pat Šiauliuose – ponios Antaninos ekskursija „Šiauliai: retro skoniai ir pasakojimai“, nukelianti į tarpukario Šiaulius, kai kvepėjo smetonišku pyragu ir kitais gardėsiais; indėniško šokolado dirbtuvės Šokolado muziejuje; sveikuoliškų patiekalų degustacija ir edukacinė programa „Ir maistas, ir vaistas: ekologiški šalto spaudimo aliejai ir daiginti grūdai“ vienoje seniausių šalyje „Valerijono“ vaistinėje.

4. Gurmanų stotelės sostinėje. Virto karpio, Bonos Sforcos lazanijos, kiškienos ar kitų patiekalų, kuriais gardžiavosi Radvilos? Tuomet – į restoraną „Ertlio namas“, kur atgaivinta istorinė lietuviška virtuvė, vyksta midaus degustacijos. Troškintų patarškų, šamo ar juodosios arbatos ledų? Tuomet – į „Mykolo 4“, čia tęsiamos prieškario Vilniaus gastronomijos tradicijos. Pasiilgote kokybiškos gruzinų virtuvės? Ji – „Georgian House“. Deserto po sakurų žiedais? – jūsų laukia „Sugarmour“. Tikras iššūkis išragauti visus Vilniaus skonius ir poskonius.

Lietuvoje sparčiai populiarėja nauja turizmo rūšis: į kelionę galite leistis tuoj pat
© Organizatorių archyvas

5. Kurorte – kulinarinis žemėlapis. Patiekalai, dėl kurių verta važiuoti į Birštoną: elniena ant kedro šakelių, Nemune sužvejotas starkis, aštuonkojo karpačio... Rengiamame Birštono kulinariniame žemėlapyje bus ne tik aprašyti kovo mėnesį išrinkti įsimintiniausi kurorto patiekalai, bet ir vietos, kuriose galima jų paskanauti.

6. Skonių šventės. Pavasarį – tradicinė žvejų šventė Žiobrinės. Žiobriai ant laužo bus kepami Nidos uoste (balandžio 28–30 d.), Jurbarke (gegužės 6 d.). Kriūkuose (Šakių raj.) gegužės 20 d. net 16 kartą bus renkama Žiobrių karalienė!

7. Į gamtą – ne tik šašlykų. Šį sekmadienį, balandžio 30 d., Neries regioniniame parke vyksiančioje Plukių žydėjimo šventėje – taip pat intriguojantis kulinarinis momentas. Žoliautoja, kuri šventės lankytojus vedžios po ąžuolyną, papasakos, ką dar be šašlykų galima valgyti gamtoje: kurie žolynai valgomi vietoje špinatų, kurie – vietoje šparagų; kas valgomo yra po žeme ir iš ko pasigaminti miltų, ką galima dėti į salotas ir kuo pagardinti mėsos patiekalus.

8. Į iškylą. Gegužės 7 d. visi kviečiami į pikniką Trakų Vokės dvaro sodyboje. Pievoje ant pledų – ne tik vaišės, lauko žaidimai, bet ir ekskursijos po dvarą. Taip siekiama atgaivinti kadaise grafams Tiškevičiams priklausiusią dvarvietę, paversti ją traukos centru.

9. Maisto turgus. Šefų iš geriausių restoranų ar kavinių patiekalai, gaminami po atviru dangumi, didžėjų kolekcijos ir pramogos. Tokios koncepcijos renginys šiltuoju sezonu tapo neįtikėtinai populiarus ne tik sostinėje, bet ir Kaune. Todėl gegužės 4 d. – „Open Kitchen“ sezono atidarymas Vilniuje, Tymo turguje, gegužės 5 d. – Kaune, Nemuno saloje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Vakarų perdirbėjai atsisako cukraus ir druskos – lietuviai eina savu keliu (6)

Kaip rašo „The DairyNews“, įmonė „Valio“ iškėlė sau tikslą iki 2020 m. sumažinti...

Rusijoje laidojami Sirijoje žuvę Putino samdiniai: pasigirdo skandalingas pareiškimas papildyta 16.20 (636)

Rusijos kazokas Jevgenijus Šabajevas, ligoninėje lankęs sužeistus privačius karinės bendrovės...

Nuo gripo komplikacijos mirė vaikinas (73)

Gripo komplikacijos nusinešė jau penkto šį ligų sezoną žmogaus gyvybę. Mirė jaunas, net...

Parodė, ką valgo pacientai už 1,45 euro per dieną (252)

Sveikatos apsaugos ministerijos ( SAM ) atstovai tęsia patikros akcijas, per kurias tikrinamas...

Balčytis nepraranda vilties, bet jo sėkmė gali būti lemtinga socialdemokratams (99)

Socialdemokratas Zigmantas Balčytis , praėjusį pavasarį paskelbęs, kad atsisakys...

Kai kurie „KFC” restoranai priversti užsidaryti dėl vištienos stygiaus (18)

Kai kurie vieno poppuliariausių Didžiojoje Britanijoje greitojo maisto tinklo „ KFC ”...

Lietuvos biatlonininkai olimpinių žaidynių estafetėje finišo nepasiekė (157)

Pjongčango žiemos olimpinių žaidynių biatlono mišrioje estafetėje 2x6 km ir 2x7,5 km...

Kristina Savickytė-Damanskienė: lūkesčiai vaikams yra spąstai, į kuriuos dažniausiai patenka tėvai (2)

Suaugusiųjų elgesys su vaiku didžiąja dalimi formuoja vaiko požiūrį į save ir aplinką, o...

Sniegas Kauno gatves pavertė chaosu, miestą sukaustė spūstys (111)

Antradienio popietę iškritęs sniegas Kauno gatvėse sukėlė tikrą chaosą.

Sunegalavusi Sadauskienė susidūrė su abejingumu: dirbant šiai šaliai, iš jos nesulauki net pirmosios pagalbos (135)

Antradienį modelių agentūros „Modilina" vadovė Jolanta Sadauskienė pasidalijo nuomone apie...