Įvardinta suma smalsumą sužadino dar labiau, todėl kalbėjomės su keliautoju sutikusiu pasidalinti savo pigių kelionių patirtimi su DELFI skaitytojais.

Singapūras, Honkongas, Makau, Osaka, Honolulu bei Vankuveris – tiek vietų skirtinguose pasaulio kampeliuose Antanas su žmona aplankė per 14 dienų. Jei jums taip pat įdomu, kaip jiems tai pavyko padaryti už stulbinamai mažą sumą, skaitykite toliau.

Antanas Klibavičius (38 m.) kilęs iš Švenčionėlių, bet jau 10 metų gyvena Jungtinėje Karalystėje. 2004 metais emigravęs vyras 2008 metais sugrįžo į tėvynę, tačiau čia išbuvo tik metus. Pasirašęs kontraktą pusei metų vyras pradėjo dirbti krupjė kruiziniame laive Amerikoje.

– Minėjote, kad turite ilgametę kelionių patirtį. Nuo ko prasidėjo jūsų kelionių odisėja?

– Dar būdamas vaikas tarybiniais metais su tėvais keliavau po Sovietų Sąjungos šalis. Po nepriklausomybės, moksleivių atostogų metu, jau važinėjau po vakarų Europos valstybes. Tėvai turėjo neblogus darbus bei papildomai vystė nuosavą verslą, tad laisvalaikiu ir aš jiems padėdavau. Už pagalbą tėvai atsidėkodavo kelionėmis, apie kurias kiti vaikai galėjo tik pasvajoti.

– Ar skaičiavote, kiek šalių esate aplankęs?

– Esu aplankęs beveik visas Europos valstybes išskyrus 6: Serbiją, Kosovą, Moldovą, Andorą, Lichtenšteiną bei San Mariną. Tiksliai nežinau kiek iš viso aplankiau, maždaug 60 ar 70 visas kartu sudėjus. 100 tai tikrai žadu aplankyti! Esu aplankęs visus žemynus išskyrus Australiją bei Antarktidą.

– Ar dirbdamas kruiziniame laive aplankėte daug šalių?

– Darbas keliaujant laivu turėjo savų pliusų – aplankiau Majamį Floridoje bei tam tikras Karibų salas. Po kelionių ir darbo kruiziniame laive 2010 m. vėl atvykau į Angliją, bet neilgam, nes po metų persikrausčiau į Tailandą. Ten gyvendamas nedirbau, o poilsiavau ir keliavau po kaimynines šalis. Po metus trukusių kelionių gavau pasiūlymą padirbėti Olandijoje, tad grįžau į Europą. Olandijoje susipažinau su savo žmona, o po metų pažinties atšventėme vestuves. Tais pačiais metais ir vėl atsidūriau Anglijoje, turbūt geresnio varianto neradome.

– Keliaujate daugiau nei vieną kartą per metus, ar lengva atostogas suderinti su darbu?

– Abu turime paprastus darbus, nuosavus namus bei naujus ekonominės klasės automobilius bei papildomai užsidirbame iš nuosavo verslo. Savo santaupas investuojame į nekilnojamą turtą. Keliaujame ir džiaugiamės gyvenimu, nes laisvo laiko turime nemažai. Aš dirbu kazino krupjė inspektoriumi 32 val. per savaitę, tad nesunku viską susiderinti bei keliauti tokiu laiku, kai yra pigiausia. Žmona irgi dirba nedaug, todėl su atostogomis problemų nėra.

– Kaip nusprendėte leistis į tokią kelionę, kurios metu apskridote visą žemę?

Mano žmona visada svajojo pamatyti Havajus. Ir šių metų pradžioje pastebėjau, kad skrydis iš Honolulu į Londoną su sustojimu aplankant Vankuverį Kanadoje kainuoja tikrai nebrangiai – tik 215 svarų. Daug nesvarstęs sau ir žmonai nupirkau bilietus. O tada pradėjau planuoti visą likusią kelionę.

Kadangi žinojau, kad iš Japonijos pasiekti Havajus nėra brangu, tai iškart nusipirkau skrydį iš Osaka miesto į Honolulu. Bilietai kainavo 100 svarų. Na, o tada jau prasidėjo pigių bilietų medžioklė iki Japonijos. Buvo daug variantų, bet išsirinkome Singapūrą. Kaina už skrydį – 169 svarai.

Tuomet svarstėme, kur dar nuskristi prieš Japoniją. Ir aš išrinkau Honkongą su galimybe aplankyti kinų Las Vegasu vadinamą Makau. Skrydis iš Singapūro iki Honkongo kainavo 60 svarų, tiek pat mokėjome už bilietus iš Honkongo iki Japonijos.

Iš Honkongo į Makau plaukėme keltu apie 1 val., kaina 36 svarai į abi puses. Kelto kaina priklauso nuo laiko bei kompanijos, kuri transportuoja. Kur kas brangiau pasiekti Makau galima malūnsparniu, o nesenai, jau po mūsų kelionės, atidarė ir patį ilgiausią tiltą pasaulyje, kurio statybas matėme plaukdami keltu.

– Kiek laiko planavote šią kelionę?

Tai užtruko apie 4-5 mėnesius, kasdien tikrinant bilietų kainas per Skyscanner.net.

– Minėjote, kad ši kelionė jums kainavo išties nedaug. Kaip jums pavyko rasti skrydžio bilietus ir viešbučius taip pigiai?

Už skrydžius sumokėjome viso labo apie 600 svarų žmogui. Viešbučiai buvo ekonominės klasės, 3-4 žvaigždučių. Jiems išleidome apie 250 svarų asmeniui. Visos kitos dviejų savaičių išlaidos už maistą, transportą bei pramogas sudarė apie 600 svarų.

– Kuri šioje kelionėje aplankyta šalis patiko labiausiai?

Labiausiai patiko Japonija, ypač viena iš senųjų šalies sostinių – Kiotas. Ir tikrai dar sugrįšime į tekančios saulės šalį. Japonijoje labai saugu, nebrangu ir įdomu. Turisto pasas Osakoje 2 dienoms tekainavo 23 svarus. Į kaina įskaičiuota daugelis lankytinų vietų ir pramogų bei miesto transportas. Valgėme tik kavinėse, nes pas juos sveikas vietinis maistas visai nebrangus. Jų paruošti sušiai ir įvairios jūros gerybės – tikras skanumėlis!

Vienintelis minusas tas, kad negalėjau eiti į japonišką SPA, kadangi turiu tatuiruotę. Japonijoje tatuiruotės asocijuojasi su nusikalstamu pasauliu, tad nuolaidų nėra netgi turistams.

– Kitose šalyse irgi neužsibuvote. Ką spėjote pamatyti per viešnagės dienas?

Singapūre labiausiai patiko Michelin žvaigžde įvertintas maistas. Lietuvoje taip gerai įvertinto maisto niekur nerasi, o Londone staliuką reikėtų užsisakyti prieš savaitę. O štai, Singapūre, toks maistas visai nebrangus. Kinų kvartale patiekalą gavusį Michelin žvaigždę gali gauti už 3,8 Singapūro dolerių, o tai viso labo mažiau nei 3 eurai. Be abejo, kaip ir visur pasaulyje, yra ir brangių restoranų.

Honkonge mus pasitiko smogas. Čia daug žmonių ir nėra taip švaru kaip Singapūre ar Japonijoje. Daug aukštų dangoraižių ir tiek, nieko įdomaus nemačiau. Keturių žvaigždučių viešbutis vadinosi „Grand View Hotel“. Langai nevalyti, remontas nedarytas tikriausiai nuo tada, kai prieš 20 metų buvo pastatytas. Net pelėsis matėsi ant lubų, o administracija niekuo negalėjo padėti. 3 kambarius pakeitėme ir visur buvo panaši situacija. Tiesą pasakius, ten daugiau nevažiuočiau.



– Kokį įspūdį paliko pagrindinis kelionės tikslas – Havajai?

Havajai pasitiko su baisiu, remonto daugelį metų nemačiusiu, oro uostu sostinėje Honolulu. Autobusai aplūžę ir tikrai neprimena svajonių šalies – Amerikos. Iki viešbučio esančio miesto centre važiavome taksi, sumokėjome 24 dolerius. Viešbutį dviem paroms užsisakėme dar būdami Japonijoje, nes žinojau, kad Havajuose nakvynė viešbutyje pigesnė užsakant paskutinę minutę. Kitoms 2 naktims nakvynę nusipirkome jau būdami Havajuose.

Atrodo, rizikinga, bet tokiu būdu sutaupėme daugiau nei dvigubai. Įdomu, kad viešbučio lifte nebuvo skaičiaus 11, nors gyvenom 11 aukšte. Paspaudus mygtuką H pakildavome į 11 aukštą. Prisimenu, kai dirbau Amerikos kruiziniame laive ir ten nebuvo 13 aukšto. Matyt, po rugsėjo 11 d. įvykusios katastrofos amerikiečiai tapo prietaringi ir skaičiui 11.

Pusryčiai viešbutyje buvo labai silpni, nebuvo ką valgyti. Blogiau yra tekę pusryčiauti tik Indijoje. Žinoma, tai nėra taip svarbu, juk galima kur nors kitur pavalgyti. Šiaip Havajuose kavinės nėra pigios, išskyrus „McDonald's“. Buvome radę amerikietiško maisto kavinę, kur patiekalas kainuoja 8 dolerius ir tai labai pigu, bet maistas buvo šiaip sau. Na, o dažniausiai Havajuose valgydavome pas japonus, nes ten labai skanu ir pigiau nei kituose restoranuose.

– Ar labai ribojote savo išlaidas?

Elgėmės protingai, bet nevaržėme savęs. Havajuose buvome išsinuomoję galingą „Mustang“ automobilį, juo apvažiavome salą. Bet saloje maksimalus leistinas greitis vos 55 mylios per valandą, tad greitai nepavažinėsi, o policijos visur pilna, kaip kokioje Albanijoje.

Nusikalstamumas ten yra aukštas, juk ten Amerika, nestebina. Daug narkotikų siūlytojų gatvėse, kiekvieną dieną matėme prabangių viešbučių darbuotojų streikus dėl socialinių garantijų, daug benamių bei elgetų, tad eidami maudytis į jūrą daiktus turėjome kam nors palikti saugoti. Paplūdimiai nėra įspūdingi, maudynių batai praverstų daugelyje jų. Nėra tokios linksmybių alėjos kaip Palangoje ar Ispanijoje. Trumpai tariant – neverta taip toli skristi.

– Vankuveryje praleidote mažiausiai laiko. Ką spėjote pamatyti?

– Kanadoje nebuvom ilgai, tik apie 10 valandų, tad daug negaliu pasakyti apie šią šalį. Maistas pigesnis nei Havajuose – faktas. Vankuveryje labai daug kinų, tad ateityje jų kalba, gal net taps antrąja valstybine kalba, nes jau oro uoste daug kas užrašyta anglų bei kinų kalbomis. Kinų kvartalas gana didelis, bet ten jau nešvaru ir daug benamių bei elgetų. Miesto centre visai kas kita, daug naujų pastatų ir švaru.

– Po tokių kelionių turbūt sunku sustoti, tiesa?

– Tikrai taip! Jau nusipirkome bilietus į JAV, pakeliui aplankysime Barseloną, o Amerikoje norime pamatyti Niagaros krioklius bei Niujorką, Springfieldą ir kitas įžymybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt