Į Delfi kreipėsi Vilniuje gyvenanti ir dirbanti Agnė, kuri stebėjosi išaugusiomis eilėmis Migracijos departamento Vilniaus skyriuje. Anot moters, karas Ukrainoje jos šeimą paskatino peržiūrėti visų šeimos narių dokumentų galiojimą, todėl pastebėjusi, kad jos paso galiojimas netrukus pasibaigs, ji suskubo rezervuoti laiką naujo dokumento užsakymui.

„Šiandien vasario pabaiga, o artimiausias galimas vizitas Vilniaus padalinyje – beveik po mėnesio, kovo pabaigoje. LR paso išdavimas bendra tvarka trunka apie mėnesį, toks variantas pigesnis, bet tai reikštų, kad naujo dokumento gavimas man užtruktų du mėnesius. Turbūt teks rinktis išdavimą skubos tvarka ir patuštinti piniginę“, – svarstė moteris.

Naujas LR pasas bendra tvarka išduodamas per mėnesį, jo kaina – 43 Eur, užsakius jo gamybą skubos tvarka dokumentas gaunamas per 1 darbo dieną ir kainuoja 71 Eur. Norint gauti dokumentą tą pačią darbo dieną teks sumokėti 190 Eur.

Delfi susisiekė su tarnyba ir paklausė, kokios priežastys lemia išaugusias eiles ir ar visuose Lietuvos skyriuose jaučiamas išaugęs poreikis atsinaujinti pasus. Migracijos departamento atstovė Loreta Tumalavičienė patvirtino, jog išaugo ne tik gyvos eilės skyrių priimamuosiuose, bet ir norinčių užsiregistruoti vizitui internetu. Anot jos, šiomis dienomis yra tekę iš klientų išgirsti mintį, jog pasą užsisako dėl karo Ukrainoje grėsmės, tačiau eilės nusidriekė ir dėl kitų priežasčių.

„Gausesnis pasų keitimas neabejotinai susijęs ir pasibaigiančiu jų galiojimo terminu: pirmieji lietuviški pasai buvo išduoti 1993 metais, jie keičiami kas dešimtmetį, tad masinius pasų keitimus tarnybai teko išgyventi 2003 ir 2013 metais, labai tikėtina, kad piliečiai, kurių pasų galiojimas artėja prie pabaigos, ėmė rūpintis naujais. Šiomis dienomis yra tekę iš klientų išgirsti ir mintį, jog pasą užsisako dėl karo Ukrainoje grėsmės“, – Delfi komentavo L. Tumalavičienė.

Pasak specialistės, visuomet daugiau klientų būna artėjant vasaros sezonui ir mokinių atostogų metu, – tapo populiaru turėti asmens dokumentą nepilnamečiui, ypač galvojant apie galimas keliones į užsienį.

„Pastebimai daugiau klientų sulaukiama didžiuosiuose miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, su didesniu klientų skaičiumi susidūrė Marijampolės ir Alytaus skyriai. Ypatingesnio piliečių aktyvumo minėtų ir kitų skyrių priimamuosiuose, esančiuose mažesniuose miestuose, nejaučiama. Išankstinė vizito rezervacija yra sklandi, daug kur laiką į priėmimą pas specialistą galima rezervuoti kitai dienai. Tačiau pastebimai pagausėjo gyvos laukiančiųjų eilės, tai itin jaučiama Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje“, – sakė L. Tumalavičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės