Laimi tie, kas užsako pirmi

„Pirkti keliones iš anksto palanku dėl kelių priežasčių. Pirmoji priežastis, žinoma – kaina. Perkant žiemos pradžioje ar viduryje galima ženkliai sutaupyti. Antroji, taip pat labai svarbi priežastis yra tai, kad perkantieji keliones anksčiau bus užtikrinti, jog paklius į norimą viešbutį, o ne ten, kur liks laisvų kambarių. Lygiai taip pat yra skrydžiais. Perkant keliones vėliau kartais nebegalima pasirinkti norimos išvykimo datos, populiarios datos būna išparduotos, todėl keliauti tenka ne pagal pageidavimus, o kada yra laisvų vietų,“ – teigia Andrius Paulionis, „Baltic Tours“ poilsinių kelionių pardavimo vadovas.

Vertindama pardavimus per visus metus, „Novaturo“ komercijos direktorė Birutė Čepanskienė pastebi, kad gerų kainų medžioklė prasideda gana anksti. Pavyzdžiui, ateinančių metų vasaros sezono atostogų išankstiniai pardavimai pradedami jau rudens pradžioje ar net prieš metus – vasaros pabaigoje.

„Planuojantys atostogas iš anksto išlošia daug – ne tik renkasi iš plačiausio šalių, viešbučių asortimento, bet taip pat pasirenka sau patogiausius skrydžių laikus. Turizmo paroda yra taip pat gera galimybė įsigyti atostogas už gerą kainą ir dar gauti vertingų rekomendacijų ir patarimų. Ši paroda taip pat pravers tiems, kurie dar nėra suplanavę ne tik vasaros atostogų, bet ir pavasario ar net ir šios žiemos pabaigos“, – pasakoja B. Čepanskienė.

Lietuvių labiausiai pamėgtos kryptys

Pasak parodos dalyvių, populiarios ir lietuvių labiausiai mėgstamos yra poilsio kelionės į Turkiją Antalijos ir Alanijos regionuose, pavasario pabaigoje ir visą vasarą. Būtent jos būna perkamiausios ir parodos metu. Šiltuoju metų laiku populiari ir Graikija.

„Įdomi tendencija, kad lietuviai vis dažniau renkasi ankstesnes pavasario atostogas Turkijoje – kovo pabaigoje, balandžio mėnesiais, taip išvengdami turistinio sezono piko. Žiemą bei ankstyvą pavasarį geidžiamiausios poilsio šalys yra Egiptas, Kanarų salos, Dubajus, Tunisas, kur galima pasimėgauti saule ir šilta jūra“, – teigia B. Čepanskienė.

Ji pastebi, kad lietuviai yra išties smalsūs keliautojai – įmonė kasmet stebi egzotinių kelionių pardavimų augimą. Populiariausios egzotikos ištroškusių keliautojų kryptys yra Tailandas, Vietnamas, Seišeliai, Meksika, Balio sala, Kuba. Įdomu tai, kad egzotinės kryptys populiarėja ne tik šaltuoju metų laiku, bet taip pat ir vasarą.

Savaitgalio išvykų mada

Kelionių organizatoriai stebi, kad populiarėja ir trumpos savaitgalio išvykos – tiek autobusais, tiek lėktuvais. Autobusu žmonės renkasi keliones į artimus miestus – Varšuvą, šiaurės Lenkijos miestus, Estiją, Berlyną. Tokios kelionės nereikalauja iš anksto suplanuotų atostogų, o ir nekainuoja daug. Vienam žmogui tokia savaitgalio išvyka gali atsieiti vos 100-200 eurų.

„Svarbu žinoti, kad šiuolaikinės kelionės autobusu yra gerokai pasikeitusios ir daug patogesnės: į jas vykstama naujais autobusais, visos nakvynės planuojamos viešbučiuose. Tuo tarpu savaitgalio išvykai lėktuvu populiaru rinktis didžiąsias Europos sostines – Paryžių, Romą, Atėnus, Vieną, Stambulą. Trumpai išvykai galima rinktis ir trumpą kruizą laivu per Baltijos šalis ar į Šiaurės Venecija vadinamą Stokholmą“, – vardina B. Čepanskienė.

Šiuo metu dar nėra vėlu išsiruošti ir į sniego sporto kurortus, nes sezonas tik prasideda. Paskutiniu metu lietuviai vėl atranda artimiausius kalnus ir mielai renkasi trumpas 3-4 naktų išvykas autobusu iki Zakopanės Lenkijoje arba Žemųjų Tatrų kalnų Slovakijoje. Tokios kelionės yra įkandamos daugeliui, nes kainuoja apie 200-250 eurų žmogui.

Egzotiškos naujovės

Tuo tarpu naujos kelionių kryptys kasmet šiek tiek keičiasi – kelionių operatoriai kiekvieną sezoną klientams pasiūlo dar nematytų šalių ir miestų arba grąžina anksčiau buvusias keliones.

„Šių metų žiemai siūlysime daug poilsio variantų Egipte, pavasariui ir vasarai – Turkijoje, Tunise. Norinčius egzotikos, kviesime į Balio ir Seišelių salas, taip pat pasiūlėme naują kryptį – Slovėniją, naujų kelionių į Kefalonijos salą Graikijoje, sugrąžinome skrydžius į Kroatiją,“, – teigia B. Čepanskienė.

Trumpalaikiai pasiūlymai

Jei galvojate, kad bet kuriuo metu užsukę į kelionių agentūrą įsigysite visas pageidaujamas keliones, galite apsirikti. Dalis pasiūlymų būna paruošti ribotam laikui ar tik parodų lankytojams.

Pavyzdžiui, šią savaitę vyksiančioje „Adventur 2020“ parodoje galios specialus „Keliautojo pasas“, suteikiantis galimybę pasinaudoti daugiau nei 200 pasiūlymų. Taip galima sutaupyti bent 20 proc., bet to susitikti gyvai su kelionių ekspertais, užsienio šalių partneriais ir atstovais, sužinoti kelionių subtilybes, susipažinti su naujomis kryptimis, viešbučiais, pramogomis ir ekskursijomis.

Pramogų netrūks ir kelionių organizatorių stenduose. „Baltic Tours“ stende 5 salėje, prie pagrindinio įėjimo, lankytojai galės dalyvauti loterijose, laimėti skrydžius į Romą. Tarp kitko, JAV portalas „Martech Zone“ nustatė, kad kelionės yra vienas iš top 3 geidžiamiausių prizų visų rūšių loterijose – pasirodo, kad žmonės labiau vertina ne daiktus, o nuotykius.

Atsižvelkite į vaikų atostogų datas

Dar vienas patarimas, į ką būtina atsižvelgti planuojant keliones ir poilsio dienas – tai iš anksto žinomos vaikų atostogos mokyklose bei ilgieji savaitgaliai. Jei keliausite su vaikais – tuomet jums bus svarbu išvykti būtent tomis dienomis, o jei keliaujate be vaikų, tuomet pasistenkite šių datų išvengti, nes kelionės mokyklos atostogų metu yra daug intensyvesnės.

„Vaikų atostogų metu net nebegalioja metų pradžios ir taikomų nuolaidų taisyklė, tiesiog kas įsigyja pirmesnis – tas gudresnis. Statistiškai, kelionės per vaikų atostogas, ilguosius savaitgalius ar šventines dienas išperkamos anksčiausiai,“ – teigia Andrius Paulionis.

Tiesa, net jei ir nespėjote suplanuoti visų metų atostogų dabar, galite bet kada rizikuoti ir domėtis paskutinės minutės pasiūlymais. Jų būna visus metus, o kelionių ekspertai ir konsultantai visuomet padės išsirinkti geriausią variantą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt