Šiame milijoniniame metropolyje susipina turtinga gastronomija, savita kultūra ir istorija. Idiliškos kelionės keltu per Bosforo sąsiaurį ir klajonės po prieskonių turgus nepalieka abejingų, o į Stambulą norisi grįžti ir vėl.

Yra ir kita priežastis, kodėl per paskutiniuosius metus į Turkiją atvykstančių turistų skaičius išaugo. Tai sveikatos turizmas. Pažengusi medicina, garsūs specialistai ir palankios kainos – štai dėl ko šią šalį praeitais metais aplankė beveik milijonas svečių. Viena patraukliausių medicinos sričių – plastikos chirurgija. Dėl spartaus grožio industrijos augimo Stambulas tampa tokiu šios industrijos masto centru kaip Holivudas ar Seulas.

„Daug svečių sulaukiame iš Danijos, Švedijos, Didžiosios Britanijos, arabų kraštų“, - vardija lietuvė Svajūnė Gence, agentūros „Grožio kelionės“ įkūrėja ir plastikos chirurgo Hakan Gence atstovė Lietuvoje ir priduria, kad šiuo metu vis dažniau sulaukia ir lietuvių.

„Daugiausia tai plastinės chirurgijos ir plaukų transplantacijos pacientai. Kai pirmą kartą atvykau į Stambulą prieš daugiau nei penkerius metus, atkreipiau dėmesį į pliktelėjusius juodą juostelę ant kaktos užsitempusius vyrus gatvėse. Tada nieko panašaus nebuvau mačiusi. Pasirodo, jau tada į Stambulą buvo vykstama dėl plaukų transplantacijos“, – pasakoja S. Gencė.

Po procedūrų dažnai lieka laisvo laiko, tad žmonės naudojasi proga ir lankosi turistinėse vietose, ragauja vietinės virtuvės patiekalus. Pasak plastikos chirurgo atstovės Lietuvoje, dabar ji gatvėse pastebi ne tik vyrus su juostelėmis, bet ir rinoplastikos pacientus su pleistrais ant nosies.

Pagrindinė azijinės Stambulo pusės gatvė (Bagdado alėja) išties panašėja į Gangnamo rajoną Seule. Čia rasite daugybę modernių plastikos chirurgijos klinikų, o gatvėje sutiksite ne vieną praeivį su sutvarstyta nosimi ar gigantiškais akiniais. Ne paslaptis, kad grožio turizmas vis labiau masina ir lietuvius. Svajūnė Gence DELFI papasakojo apie tautiečių pamėgtas plastines operacijas, jų kokybę ir kainas.

Kokios plastinės operacijos ir injekcijos populiariausios tarp klientų iš Lietuvos?

– Neinvazines grožio procedūras tiek lietuviai, tiek pacientai iš kitų šalių, atlieka namuose, kadangi jas reikia kartoti. Pavyzdžiui, botokso injekcijos leidžiamos kas 4-6 mėnesius. Todėl pacientai turi savo ilgamečius specialistus, pas kuriuos lankosi. Štai lūpų putlinimo procedūra yra išimtis. Po operacijos dar kartą apsilankius patikrai pas gydytoją Stambule, moterys nori išbandyti ir šią procedūrą. O štai operacijų, dėl kurių kreipiasi, spektras įvairus: nuo nosies, krūtų didinimo iki abdominoplastikos (pilvo plokštinimo) procedūrų.

Dažniausiai į mano vyrą Hakaną Gence kreipiasi jaunesnio amžiaus lietuvės, gyvenančios užsienyje ir aktyviai besinaudojančios socialiniais tinklais. Taip Hakaną ir susiranda „Instagram“ paskyroje, kurioje gausu jo atliktų operacijų rezultatų.

Hakan Gence

– Ar klientai iš Lietuvos operacijas derina su atostogomis? O gal atvyksta tikslingai tik dėl operacijos?

– Be abejonės, lietuviai svečiai operaciją derina su atostogomis. Pacientai į Turkiją atvyksta mažiausiai penkioms dienoms, kad gydytojas galėtų stebėti gijimo procesą. Po penkių dienų pacientas gali keliauti namo į Lietuvą. Pirmąją dieną po procedūros yra rekomenduojama ilsėtis, o ir pats pacientas jaučiasi silpnai dėl nejautros poveikio. Kaip ir po kiekvienos operacijos yra išrašomi nuskausminamieji vaistai, todėl žmogus jaučiasi gerai. Po krūtų operacijos rekomenduojama ilsėtis dvi dienas, tačiau po to didžioji dalis pacientų virsta turistais.

Labai smagu, kad esame įsikūrę istoriniame Stambule. Pažinti ši miestą neužtenka savaičių, tačiau mes esame parengę pažintines programas, asmeninius vairuotojus ir asistentus, kurie padeda visos viešnagės metu. Garantuojame, kad Stambulas paliks didelį įspūdį. Gaila, bet ilgą laiką lietuviai vykdavo tik į kurortinius Turkijos pietus, tačiau dabar viskas keičiasi.

Stambulas tampa panašia turistine kryptimi kaip ir Barselona, Lisabona. Čia atvykus norisi klaidžioti siauromis gatvelėmis ar gerti kavą pakrantėje. Svečiai atranda kitą Turkijos veidą: turtingą istoriją, gastronominį paveldą, meną.

– Kokiu būdų vyksta kontroliniai vizitai? Ar klientai būtinai turi atvykti į gyvą konsultaciją?

– Hakanas reguliariai lankosi Kopenhagoje, Stokholme, Bukarešte, ten, kur jo laukia pacientai. Tokią konsultaciją organizuosime ir Lietuvoje. Apskritai, estetinė chirurgija remiasi vizualine diagnostika. Tai reiškia, kad gydytojas gali įvertinti jūsų situaciją apžiūrėjęs, tam pakanka nuotraukų.

Prieš dešimt metų daug kas nedrąsiai žvelgdavo į virtualios konsultacijos su gydytoju galimybę, o dabar tai yra natūralu ir labai patogu. Jūs sutaupote savo laiką, nes nereikia niekur vykti trumpai 15 minučių konsultacijai, o „Whatsappo“ ar „Instagramo“ pagalba patys garsiausi pasaulio gydytojai tampa pasiekiami.

Būtent per šiuos tinklus pacientai iš viso pasaulio konsultuojasi su Hakanu. Nusprendus operuotis, yra paskiriama data. Prašoma atvykti mažiausiai 5-ioms dienoms. Prieš operaciją gydytojas gyvai apžiūri pacientą, taip pat stebi sveikimą po operacijos. Po penkių dienų asmeninis vairuotojas pacientą atveža į kliniką tvarsčių ir siūlių išėmimui. Po šios apžiūros jau galite vykti tiesiai į oro uostą.

– Ar tiesa, kad Turkijoje populiari plaukų transplantacijos operacija?

– Plaukų transplantacijos specialistų čia gausu. Dėl šios procedūros pradėjus plūsti arabams daug gydytojų persikvalifikavo ir pradėjo persodinti plaukus. Todėl labai svarbu yra patekti pas patyrusį, puikiai savo darbą atliekantį specialistą. Dirbame su puikiai Turkijoje žinomais gydytojai, todėl „Grožio kelionės“ gali nukreipti pas reikalingą specialistą.

Svajūnė ir Hakan Gence

– Ar tikrai Turkijoje atliekamų plastinių operacijų kainos mažesnės, kad apsimoka net ir pati kelionė? Ar mažesnė kaina nelemia prastenės kokybės?

– Tam, kad pasakytume tikslią paslaugos kainą, yra svarbu pamatyti paciento probleminės vietos nuotraukas. Tarkime, kreipiantis dėl krūtų operacijos, reikia įvertinti, ar anksčiau jau buvo atlikta operacija ar ne, ar būtina atlikti ir krūtų pakėlimą, kokio dydžio reikia ir pan. Galiu pasakyti tik tiek, kad turint galvoje aukštą medicinos lygį ir operuojantis pas garsius savo srities specialistus, Turkijoje kainos yra žemesnės.

Kodėl? Tikrai ne dėl kokybės, o dėl šalies ekonominės situacijos. Dabar 1 Eur yra 6 turkiškos liros. Apsistoti 5 žvaigždučių viešbutyje galite už 80 Eur, o vakarienė su vyno taure gerame restorane jums kainuos apie 15 Eur. Visai neseniai į mus kreipėsi lietuvis dėl plaukų persodinimo operacijos, ir sužinojęs kainą prasitarė, jog Lietuvoje procedūra kainuoja 3 kartus brangiau. Pragyvenimo lygis šioje šalyje yra žemesnis, išlaidos personalui mažesnės, todėl ir operacijų kainos konkurencingos.

Turkijoje, nors pati šalis nepriklauso Europos sąjungai, yra gydytojų, kurie turi Europos Plastikos Chirurgų Asociacijos sertifikatą, tai reiškia, kad jų gydymo metodika atitinka europietiškus standartus, jie yra kviečiami į Europoje vykstančius kongresus ir pan. Todėl mąstantiems apie operaciją svetur, rekomenduočiau kreiptis būtent pas šį sertifikatą turintį plastikos chirurgą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)