PSO nepaprastųjų situacijų ekspertė Catherine Smallwood teigė, kad keleiviams turėtų būti rekomenduojama dėvėti apsaugines kaukes ilgų skrydžių metu, nes tada didesnė rizika užsikrėsti. „Tokia rekomendacija turėtų būti pateikiama visiems keleiviams, atvykstantiems iš ten, kur daug koronaviruso atvejų“, – sakė ji.

Ar plačiai išplito naujas Omikron subvariantas?

Sausio 2–8 dienomis sparčiausiai plintantis Omikron subvariantas XBB.1.5 sudarė 27,6 proc. COVID-19 atvejų Amerikoje, rašo euronews.com.

Neaišku, ar XBB.1.5 sukels dar vieną pasaulinę infekcijos bangą. Ekspertų teigimu, dabartinės vakcinos apsaugo nuo sunkių simptomų, hospitalizvimo ir mirčių.

Pasak C. Smallwood, šalys turi įvertinti padėtį ir spręsti, ar reikalingas testavimas nuo koronaviruso prieš skrydį. Ji patikslino, kad PSO kol kas nerekomenduoja testuoti dėl koronaviruso keleivius iš JAV.
Rekomenduojamos priemonės: genomo seka pagrįsta stebėsena, nuotekų iš oro uostų stebėsena ir pan.

Kaip apsisaugoti nuo COVID-19 keliaujant?

Europos aviacijos saugos agentūra (EASA) ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) išpublikavo rekomendacijas dėl skrydžių tarp Kinijos ir Europos Sąjungos. Patariama keleiviams dėvėti kaukes, taip užkertant kelią viruso plitimui, stebėti nuotekų vandenis, kas sudaro galimybę anksti užfiksuoti naujas atmainas.

Agentūrų rekomendacijomis, patartina atsitiktine tvarka testuoti atskridusius keleivius, taip pat intensyviau valyti ir dezinfekuoti orlaivius.

Praėjusią savaitę Integruoto politinio atsako į krizes grupė (šiai institucijai priklauso pareigūnai iš 27 ES šalių narių vyriausybių) taip pat rekomendavo visiems skrendantiems į Kiniją ir iš jos dėvėti kaukes, taip pat rekomendavo atsitiktine tvarka testuoti nuo koronaviruso dalį iš Kinijos atskrendančių keleivių.
Daugelis mokslininkų mano, kad Kinija slepia tikrąjį protrūkio mastą.

PSO žino, kad Kinijoje mirties nuo COVID-19 diagnozės samprata yra labai siaura ir skiriasi nuo PSO rekomendacijų, paaiškino C. Smallwood.

Daugiau nei 20 šalių – Kipras, Prancūzija, Vokietija, Graikija, Italija, Latvija, Nyderlandai, Portugalija, Ispanija, Švedija ir kt. reikalauja atskridusius iš Kinijos atlikti testą dėl koronaviruso.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją