„New Economics Foundation“ paskelbė „Laimingiausios planetos indekso“ (angl. „The Happy Planet Index“) pranešimą, siekiantį pakeisti kriterijus, pagal kuriuos yra nustatomas laimės indeksas – dažniausiai pasitelkiami ekonominiai faktoriai, o šįkart laimė buvo matuojama pagal aplinkosaugos veiksnius.

Šiame tyrime laimės matas buvo matuojama pagal šalies laimę, susijusią su gera savijauta, gyvenimo trukme, socialine nelygybe, o po to padalintas pagal valstybės ekologinį pėdsaką.

Ekologinis pėdsakas – žmogaus poreikių ir Žemės ekosistemų matas, kuris yra naudojamas palyginti žmonių poreikius su Žemės planetos ekologijos sugebėjimu atsinaujinti.

Sąrašo viršuje dauguma Lotynų Amerikos valstybių, o štai Vakarų šalys ne taip gerai pasirodė. Jungtinė Karalystė – 34-oje vietoje, JAV – 108-oje, vienu laipteliu aukščiau Lietuva – 107-oje vietoje.

Laimingiausia pasaulio šalis – Kosta Rika, kur net 99 proc. elektros pagaminama iš atsinaujinančių energetikos šaltinių. Be to, 1949 m. Kosta Rikoje buvo panaikinta kariuomenė, o pinigai, skirti jai, investuoti į švietimo sistemą ir sveikatos priežiūrą.

Antroje vietoje – Meksika, nepaisant to, kad šalį kamuoja didėjanti korupcija ir gaujų karai.

Iš viso tyrime dalyvavo 140 valstybių.

10 laimingiausių pasaulio šalių:

1. Kosta Rika
2. Meksika
3. Kolumbija
4. Vanuatu (sala Ramiajame vandenyne)
5. Vietnamas
6. Panama
7. Nikaragva
8. Bangladešas
9. Tailandas
10. Ekvadoras

10 nelaimingiausių pasaulio šalių:

131. Burundis
132. Svazilandas
133. Siera Leonė
134. Turkmėnistanas
135. Dramblio Kaulo Krantas
136. Mongolija
137. Beninas
138. Togas
139. Liuksemburgas
140. Čadas