Pagalba politikams ir verslininkams

Jaunimas – ta visuomenės grupė, kuri nebijo pakeisti savo turimo pseudo komforto į gyvenimo būdą, kuris, toje pačioje visuomenėje, dažnai vertinamas, kaip papildomų pastangų, nepatogumų ar didesnių išlaidų reikalaujantis. Kalba eina apie atsakingą gyvenimo būdą, kuomet atsakomybė prisiimama ne tik už save bet ir už aplinką bei aplinkinius. Net ir tuos, kurie atsakomybės vengia... Galima tai vadinti ekologija, galima aplinkosauga bet visų pirma - tai atsakingi sprendimai.

Stovykloje prieš galvojant, kaip perdirbti atliekas jaunimas galvos, kaip išvengti jų susidarymo, o jau susidariusias atliekas paversti žaliavomis. Prieš perkant eko ženklu pažymėtus maisto produktus, stovyklos dalyviai mokysis, kaip netgi neauginant, gauti švaraus ir sveiko maisto. Prieš gaudydami žuvį stovyklautojai mokysis ją paleisti ir rūpinsis, kad prieš artėjantį nerštą žuvys atplauktų į švaresnius vandenis.

Atrodo tokių elementarių žinių, įgūdžių ar „matymo kampo“ dažnai pritrūksta tiems, kas šiuo metu „kuria ateitį“ – verslo ir politikos atstovams. Todėl stovyklos metu, be visų praktinių ir teorinių užsiėmimų jaunimas pasiruošęs padėti šiai visuomenės daliai mokytis priimti atsakingus sprendimus. Visos stovyklos metu bus kuriamos eko rekomendacijos verslui ir politikams, kurios bus pristatytos šių sričių atstovams stovyklos pabaigoje.

Dvigubai daugiau nei pernai

Ir laiko stovyklai, ir veiklų šiais metais dvigubai daugiau nei pernai. Stovyklos organizatoriai „Eko karta“ ir „Rūpi“ į šias penkias dienas ir būsimas nemigo naktis sudėjo visą įdomiausią savo patirtį ir žinias. Stovyklos metu laukia teorinės diskusijos sveikos, natūralios mitybos, klimato kaitos ir aplinkos taršos temomis, jaunuoliai diskutuos ar visada galima tikėti „eko etikete“ ir žais simuliacinius žaidimus, kuriuose trumpam patys virs aplinkos ministrais.

Žymiai daugiau dėmesio, stovyklos metu bus skirta praktikai ir kūrybinėms dirbtuvėms, iš kurių jaunimas išsiveš naujus įgūdžius ir idėjas. Išgyvenimo gamtoje užsiėmimai, popieriaus gamyba, valgomos kosmetikos, žaislų, foto aparatų, šviestuvų gamyba, muselinės žvejybos pamokos, Vilnelės vandens užterštumo nustatymas, maisto gamyba ant „gyvos“ ugnies, muzikos medžiuose kūrybinės dirbtuvės – tai tik dalis iš stovyklos metu vyksiančių užsiėmimų, kuriuos papildys ir visi stovyklos dalyviai, praturtindami stovyklos programą savo veiklomis.

Prisidėti gali kiekvienas

Jau antrus metus vykstanti stovykla nevyktų be idėjinių žmonių ir palaikytojų, kurių šiais metais, nors ir mažiau negu ekologiškas vertybes propaguojančių įmonių, bet pakankamai, kad stovykla vyktų sklandžiai. Stovykla visiškai nemokama, visi vadovai dirba savanoriškos veiklos pagrindais, didžioji dalis stovyklautojų – vaikai iš skirtingų Lietuvos vaikų globos namų. Tad jei turite idėjų, norite pasidalinti savo įgūdžiais, žiniomis ir patirtimi ar tiesiog norite prisidėti prie nemokamos eko stovyklos organizavimo šiais ir kitais metais rašykite culture@ozonas.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją