Pagrindinės parodos temos: bonsai, suiseki, Japonijos kardai, kimono, kaligrafija, sumi-e, japoniškų sodų, kraštovaizdžio architektūra, interjero dizainas, tapyba ant kriauklių, Noh (teatro kaukės), haiku poezija, arbatos gėrimo ceremonija, japoniška keramika bei tapyba. Taip pat ikebana, Japonijos džiazas, tradicinė japonų muzika, suši gaminimo paslaptys, įvairūs kovos menai. Kongrese apsilankys daugiau kaip 35 menininkai iš viso pasaulio.

Mums pavyko pakalbinti ir vieną iš parodos dalyvių – Salvatore Liporace, profesionalų bonsai medelių meistrą, kuris pirmasis įsteigė bonsai mokyklas Europoje ir Amerikoje. Jis – viena ryškiausių asmenybių bonsai pasaulyje. Salvatore mokėsi šio meno iš vieno geriausių bonsai meistrų – Masahiko Kimuros.

1985 metais Milane jis atidarė savo Bonsai Botanikos studiją ir Europos Bonsai mokyklą. Salvatore Liporace teko dalyvauti kaip teisėjui daugelyje tarptautinių bonsai konkursų. Jis taip pat demonstravo bonsai lankstymo meną visuose penkiuose pasaulio žemynuose.

- Žinome, jog Lietuvoje lankėtės ne kartą. Kas Jus traukia sugrįžti?

- Tai bus mano trečiasis vizitas Lietuvoje. Kai pirmą kartą atvykau į Lietuvą, tap pat vyko Bonsai kongresas, organizuojamas Kęstučio Ptakausko. Tuomet aš patyriau didžiulį įspūdį, nes organizacinis lygis pranoko visus mano lūkesčius. Renginys buvo pilnas ypatingų svečių ir unikalios veiklos: tradiciniai Azijos šokiai, kardų kalvės demonstracija ir, žinoma, bonsai paroda bei jų demonstracija. Didelis skaičius dalyvių - intelektuali publika, entuziastinga ir pagarbi pačiai parodai ir kiekvienam pasirodančiam menininkui.

- Ką Jums reiškia bonsai menas?

- Bonsai yra mano gyvenimas, nes tai – mano aistra ir profesija. Galima sakyti, jog 30 savo gyvenimo metų aš valgiau bonsai, gėriau bonsai ir miegojau su bonsai. Tai lyg virusas mano kūne, kurio negaliu sunaikinti. Bonsai turi dvi perspektyvas. Pirmoji - skirta žmonėms, gyvenantiems miestuose, – tai galimybė patirti kažką naujo, pajausti gamtos sintezę. Ji suteikia laimės ir ramybės, tai beveik kaip terapija atsipalaidavimui ir naujam gamtos atradimui. Antras, pagrindinis aspektas, tai artistiškumas – tu gali išreikšti savo asmenybę ir kūrybiškumą, suteikdamas bonsai medžiui formą.

- Išduokite paslaptį, ko išmokysite parodos lankytojų Jūsų vizito metu?

- Parodos metu aš pademonstruosiu, kaip yra lankstomas bonsai medis. Demonstracija – tai įsivaizduojama projekcija, kaip medis atrodys ateityje. Paties meno neįmanoma išmokti demonstracijos metu, todėl mano tikslas - sujungti techniką ir vaizduotę, kad atidaryčiau langą žiūrovų mintyse, per kurį jie matys medžio ateitį. Tai ir bandysiu parodyti susirinkusiems žmonėms.

- Trumpa žinutė nuo Salvatoro Liporace Jums!

- Aš laukiu, kuomet vėl sugrįšiu į Vilnių, į nuostabų miestą, kuris išliko mano širdyje. Aš nuoširdžiai kviečiu Jus visus atvykti į šį kongresą, kuris, be abejonės, bus įsimintina patirtis ir man, ir Jums.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją