Pamėgti Prancūzijos kurortai

„Kurorto pasirinkimas labai priklauso nuo to, ko apskritai žmogus nori. Vieni ieško nesutryptų trasų, kiti trokšta išmėginti vis naujus regionus ar daugiau atsipalaiduoti, vakare besimėgaudami kokiu gėrimu. Treti, jau išbandę populiariuosius kurortus, renkasi neatrastas vietas, kur gali tobulinti kalnų slidinėjimo techniką ir važiavimą. Dabar tiek daug kurortų, kad kiekvienas randa sau tinkamiausią“, – teigia T. Milašius.

Vienas populiariausių, anot pašnekovo, – Trijų slėnių Prancūzijos kurortas (pranc. Les 3 Vallees).
Prancūzijos Alpėse, Peclet kalnų masyve, esantys ypač gražūs Saint Bon, Allues ir Belleville slėniai, tarpusavyje sujungti keltuvais, sudaro unikalų slidinėjimo regioną. Jo slidinėjimo zonos aukštis siekia nuo 1 300 iki 3 195 metrų.

Trijų slėnių regioną sudaro septyni skirtingų aukščių kurortai, kurie siūlo plačią turizmo infrastruktūrą ir puikias slidinėjimo sąlygas. Su vienu slidinėjimo pasu ir nesinaudojant autobusais trasomis galima slidinėti 600 kilometrų. Ilgiausios trasos ilgis – 3,6 kilometro.

Šis regionas labai pamėgtas ir snieglentininkų, nes čia išties įdomios ir ilgos snieglenčių trasos.

Regione – didelė įvairaus lygio apgyvendinimo pasiūla. Savo norus čia gali patenkinti net išrankiausias turistas. Beveik visuose slidinėjimo kurortuose galima rasti poilsio centrų su baseinais, kėglinėmis, diskotekomis ir kitomis pramogomis.

Populiarus ir Pietų Prancūzijos Alpėse įsikūręs įspūdingas kurortas Alpe d’Huez, išsidėstęs Des Grandes Rousses kalnų masyve, kuriame yra ilgiausia pasaulyje, net 16 kilometrų besitęsianti, trasa. „Saulės sala“ – taip meiliai prancūzai vadina savo kurortą, kur saulė šviečia 300 dienų per metus.

Prancūzijos Alpės tėvynainių pamėgtos dėl giedro oro, nuostabaus klimato ir vaizdingų, aukštų, net iki 4 000 kilometrų besidriekiančių, kalnų.

Austrijos kurortai

„Visi mūsų asociacijos nariai, kurių daugumą sudaro sėkmingi Lietuvos verslininkai, drauge su bendraminčiais itin buvo pamėgę Austrijos kurortą Zell am See, Kaprun. Šis kurortas jau buvo tapęs mūsų namais. Važiuodavome ten kiekvieną rudenį ir atidarydavome sezoną“, – teigė slidininkas.
Zell am See, Kaprun slidinėjimo kurortas įsikūręs šiaurinėje Alpių dalyje. Jis priklauso „Europa-Sportregion“ regionui, vienijančiam tris stambius slidinėjimo centrus. Aukščiausia viršukalnė – Grosglokneris (3 798 m). Šis regionas patrauklus dėl garantuoto sniego (slidinėjimo aukštis – iki 3 100 m) ir puikios slidinėjimo infrastruktūros.

Bendras trasų ilgis – 132 kilometrai, jas aptarnauja 60 keltuvų.

Kurortas garsus ir savo pramogomis bei aktyviu naktiniu gyvenimu: vakarais slidininkų laukia daugybė įvairių restoranų, barų ir diskotekų.

Labai populiarios išlieka Austrijos Alpės. Jos nėra toli nuo Lietuvos, todėl iki jų patogu nuvykti ir automobiliu arba autobusu. Dauguma slidinėjimo kurortų Austrijoje įsikūrę nedideliuose, jaukiuose tradiciniuose kaimeliuose. Netgi apgyvendinimas neretai siūlomas autentiško stiliaus mediniuose namuose.

Lyderiu išlieka netoli Austrijos–Šveicarijos sienos 1 400 metrų aukštyje virš jūros lygio įsikūręs kurortas Išglas. Šis kurortas neretai vadinamas slidininkų ir snieglentininkų meka. Čia įrengta įvairaus sudėtingumo trasų, jos sudaro 210 kilometrų.

Išglas taip pat traukia dėmesį savo pramogomis. Čia kiekvienas lankytojas gali ne tik paslidinėti, bet ir atsipalaiduoti nuolat šurmuliuojančiose šventėse, dalyvauti įvairiuose festivaliuose ir koncertuose.
Pasaulio lietuvių kalnų slidinėjimo mėgėjų asociacija šiemet lapkričio mėnesį sezoną atidarė Austrijoje, Štubajaus slėnyje, kur slidinėjama ant ledyno. Šis slėnis prasideda maždaug 10 kilometrų į pietvakarius nuo Insbruko. Kurortas apima 113 kilometrų trasų ir yra iškilęs net 3 200 metrų virš jūros lygio.

Italijos regionai

Populiarūs išlieka ir Italijos kurortai. Italijoje iš viso veikia apie 350 slidinėjimo centrų, dauguma jų įsikūrę šalies šiaurėje, dolomitinėse Alpėse. Slidininkus Italija žavi dėl keleto priežasčių: saulėtų dienų, gerai įrengtų trasų ir kainos, kuri neretai, palyginti su Austrija, Prancūzija ar Šveicarija, yra mažesnė.

Itin pamėgtas kurortas Livinjo. Tai vienas didžiausių kalnų slidinėjimo kurortų Italijos dolomitinėse Alpėse, esantis Šveicarijos pasienyje. Livinjo miestelis įsikūręs maždaug 1 800 metrų aukštyje virš jūros lygio, o slidinėjimo trasos išsidėstę iki 2 800 metrų aukščio.

Bendras slidinėjimo trasų ilgis sudaro apie 110 kilometrų. Ilgiausia trasa – 4 kilometrai. Čia kursuojantys autobusai gali nemokamai vežti slidininkus ir snieglentininkus.

Kurortas mėgstamas ir dėl neapmuitintų prekių zonų, kur vakarais žmonės restoranuose ar baruose gali paragauti nebrangių gėrimų. Slidinėjimo sezonas čia prasideda lapkričio pabaigoje ir trunka iki pat gegužės.

Populiarus ir Madonna di Campiglio kurortas, daug metų pripažįstamas, kaip vienas geriausių Italijos Alpėse. Jau 1886-aisiais jis tapo pagrindiniu Habsburgų šeimos kurortu, o dabar yra tarp pirmaujančių žiemos kurortų pasaulyje. 

Vienas prabangiausių ir gražiausių slidinėjimo kurortų – Cortina d‘Ampezzo. Šis „dolomitinių Alpių karaliene“ vadinamas kurortas įsikūręs Italijos šiaurės rytuose, saulėtame Ampezzo slėnyje, iš kurio pavadinimo kilo ir kurorto pavadinimas. Slėnį supa įspūdingos kalnų viršūnės. 1956-aisiais čia vyko žiemos olimpinės žaidynės.

Verta paminėti ir kitus populiarius kurortus: Alpių kalnų širdyje įsikūrusį Bormio kurortą ir „Dolomiti Superski“ regioną, jungiantį 12 skirtingų slidinėjimo centrų.

Įdomiausios – dar neišbandytos vietos

„Dažnai žmonės išbandę populiariuosius kurortus nori visiškai naujų ir dar neatrastų regionų. Todėl nuolat ieškome neišbandytų vietų. Dažniausiai važiuojame į tas, kurios yra šalia garsiųjų kurortų. Ten organizuojame varžybas, tobuliname slidinėjimo techniką ir važiavimą“, – teigia ilgametis slidininkas.

Jis teigia, jog slidininkai mėgėjai rinkdamiesi kurortą labiausiai atkreipia dėmesį į kainą ir trasas. Nemažai žmonių mėgsta slidinėti neišvažinėtu sniegu, jiems patinka čiuožti laisvai, džiaugiasi, kuomet yra daug trasų.

Slidinėjimas – geriausias poilsis

„Šiandien geresnio poilsio – neįsivaizduoju“, – teigia jau daugiau kaip pusę amžiaus slidinėjantis pašnekovas.

Jis sako, jog vis daugiau lietuvių renkasi slidinėjimą: „Atvažiuoja verslininkai su šeimomis, su mažais vaikais ir gausiai dalyvauja organizuojamose varžybose.“

„2004-aisiais, kuomet Prancūzijoje vyko Pasaulio lietuvių kalnų slidinėjimo žaidynės, iš viso susirinko apie 160 dalyvių, o iš pačios Lietuvos atvyko daugiau kaip 800! Tuomet, pamenu, miestelio meras buvo labai nustebęs, kad Lietuva tokia maža šalis, o joje tiek daug slidininkų“, – džiaugėsi T. Milašius.

Aktyvūs šio sporto mėgėjai slidinėja ir tokiuose tolimuose pasaulio taškuose kaip Kaukazas, Kanada, Australija, JAV ir net Afrika bei Antarktida.

„Savamoksliai pasaulio verslininkai“ ir „Ką… reiškia būti verslininku?“ ieškokite „bzn start“ gruodžio mėnesio verslo žurnalo numeryje.