Hepatitas A

Hepatitas A - viena dažniausių užkrečiamųjų ligų, kuriomis gali užsikrėsti keliautojai. Tai virusinė kepenų infekcija, ypač aktuali išsivysčiusių šalių gyventojams, vykstantiems į mažiau išsivysčiusias šalis (Afrika, Centrinė ir Pietų Amerika, Vidurio Rytai, Pietryčių Azija). Užsikrėsti šia liga galima nuo sergančiųjų, per gyvūnų ir žmonių ekskrementais užterštą maistą, bei vandenį. Hepatitui A būdinga gelta, silpnumas, pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai, karščiavimas.

Skiepijimas

Kaip rašoma endemik.lt, saugi ir efektyvi yra hepatito A vakcina. Skiepai atliekami likus 4 savaitėms iki kelionės, antroji dozė skiriama po 6-24 mėn. Tokia skiepijimo schema užtikrina imunitetą ne mažiau nei 10 metų.

Hepatitas B

Hepatitas B - plačiai paplitęs Afrikoje, Pietryčių Azijoje, Vidurio Rytuose, Amazonės Baseino regione, kai kuriose Karibų vietovėse. Tai virusinė kepenų liga, dažnai susiformuoja kepenų cirozė, kepenų vėžys ar net ištinka mirtis. Šis virusas plinta nesaugių lytinių santykių metu, kontaktuojant su sergančiojo krauju ar kitais kūno skysčiais, naudojantis ligonio dantų šepetuku, skustuvu, įsidūrus užkrėsto švirkšto adata ar nesteriliais instrumentais atliekant manikiūrą, tatuiruotes, veriant auskarus ir t.t.

Skiepijimas

Naujagimiai ir kūdikiai skiepijami pagal skiepijimų kalendorių. Neskiepytiems asmenims skiriamos 3 vakcinacijos dozės (standartinė schema: pirmoji dozė, po 1 mėn. ir 6-12 mėn. laikotarpyje). Tokia skiepijimo schema užtikrina imunitetą ne mažiau kaip 25 metus. Kadangi hepatitui būdingas ilgas inkubacinis periodas, pirmos dvi vakcinos gali būti skiriamos prieš kelionę, trečioji - grįžus iš jos.

Vidurių šiltinė

Vidurių šiltinės endeminėmis teritorijomis laikomos Pietų Azija, kai kurios Šiaurės ir Vakarų Afrikos šalys, Peru. Ši liga paplitusi visame pasaulyje, ypač kur yra blogos sanitarinės sąlygos. Net ir skiepytiems asmenims reikia vengti galimai užteršto maisto ir vandens.

Skiepijimas

Skiepytis nuo vidurių šiltinės rekomenduojama keliaujantiems į endemines šalis, ypač jei ten yra praleidžiama ilgiau kaip mėnesį.

Geltonasis drugys

Geltonasis drugys - virusinė liga, kurią platina uodai. Paplitęs Afrikos, Centrinėje ir Pietų Amerikos šalyse. Šia liga galima užsikrėsti endeminėse teritorijose, ypač jei lankomasi neurbanizuotose, miškingose vietovėse (džiunglėse) arba miestuose protrūkių metu. Ligos pradžia primena gripą, vėliau pykina, vemiama, kraujuojama, skauda pilvą, išsivysto gelta.

Skiepijimas

Skiepijama „gyva“ geltonojo drugio vakcina.

Stabligė

Stablige užsikrėsti galima bet kurioje šalyje. Ligos sukėlėjai gyvuoja žolėdžių gyvulių ir žmonių žarnose, todėl jų yra dirvoje, mėšle, taip gali patekti ant daiktų. Stablige užsikrečiama pro pažeistą odą, kai žaizdos užkrečiamos dirvožemiu.

Skiepijimas

Nuo stabligės skiepijama atsižvelgiant į asmens amžių (pagal skiepų kalendorių, revakcinacija kas 10 metų). Susižeidus skiriama skubioji stabligės imunoprofilaktika.