Visgi šiandien ne viskas taip paprasta, kai žiemos tampa kone simbolinės, tad ir rasti storesnio ledo – nemenkas iššūkis. Kaip atskleidžia ledo skulptoriai, bet kuriuos atveju ledą tenka gamintis patiems, o ypač jei norisi kokybiško ir skaidraus.

„Skulptūroms drožti naudojamas dviejų tipų ledas – neskaidrus ir skaidrus. Pastarasis ledas yra gaminamas specialių mašinų iš distiliuoto vandens, nes jis itin švarus, be jokių priemaišų, kalkių, rūdžių, o ir tokiose skulptūrose itin gražiai žaidžia šviesa“, – atskleidžia Ledo meistras, vienas iš festivalio Pakruojo dvare vasario pabaigoje organizatorių Dalius Drėgva.

Natūraliai užšalęs ledas nebūna skaidrus, tačiau skulptorius neatmeta galimybės naudoti kūriniams ir ledą iš Kruojos upės: išpjaustant jį luitais, juos vieną po kito jungiant – galima ir natūralią medžiagą iš gamtos paversti menu, rašoma pranešime spaudai.

Pastarasis dažniausiai tinka atskiroms detalėms priklijuoti, o pasitaiko ir tokių atveju, kai tokiame lede būna įšalusių gamtos elementų – lapų, žolių ir pan., kas daro jį unikaliu.

Pasak ledo meistro D. Drėgvos, darbas su ledu nėra lengvas. Ledas mašinose šaldomas luitais po 125 kilogramus, o kūrimo metu jie vienas po kito jungiami, taip „užauginant“ norimo dydžio skulptūras. Nedideli ledo luitai patogu ir transportavimui. „Vienam žmogui pakelti tokio svorio luitą nelengva, tad dažniausiai ledo drožėjai dirba poromis, o ir žinoti darbo su ledu specifiką itin svarbu – kaip taisyklingai paimti, kaip padėti, nes ledas nors ir kieta medžiaga – trapus“, – dalijasi amato subtilybėmis D. Drėgva.

Susipažinti su ledo skuptūrų gaminimo subtilybėmis, pasigrožėti jau baigtais meno kūriniais iš ledo pasakų veikėjų motyvais, pasimėgauti šalčiu ir jo teikiamais malonumais bus galima jau vasario 24-26 dienomis didžiausiame Lietuvoje Pakruojo dvare festivalyje „Pasaka“. Šiame dvare, nepaisant metų laiko, kiekvieną savaitgalį vyksta ir unikali programa, kviečianti sugrįžti į XIX a. pab. išbandyti dvariško gyvenimo ir atrasti tai, apie ką tik buvo skaityta istorinėse knygose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją