Kaip teigiama išplatintame pranešime, Lietuvos turizmo verslo sektoriaus veiklos palaikymui bei prisiimtų įsipareigojimų tiek vartotojų, tiek partnerių atžvilgiu įgyvendinimui būtinas užsienio valstybių sergamumo rodiklių stebėjimas bei rekomendacijų skaidymas užsienio valstybių autonominių regionų mastu.

Lietuvos turizmo asociacija siūlo išskaidyti sergamumo rodiklius Graikijos, Portugalijos, Ispanijos ir Turkijos regionuose, rašoma pranešime žiniasklaidai. Graikijos sergamumo rodiklius rekomenduojama skaidyti Kretos, Rodo, Korfu, Pelaponeso, Kefalonijos regionais.

Šiuo metu kelionių organizatoriai vykdo užsakomuosius skrydžius į Graikiją, kurios žemyninėje dalyje pastebimas sergamumo rodiklių padidėjimas, tačiau atkreiptinas dėmesys, jog Kretos ir Rodo salose, į kurias yra vykdomos organizuotos turistinės kelionės iš Lietuvos, epidemiologinė situacija yra palanki ir fiksuojami maži sergamumo rodikliai.

Taip pat rekomenduojama išskirti sergamumo rodiklius bei peržiūrėti ir atnaujinti rekomendacijas kelionėms į Portugalijos Madeiros salą bei Algarvės regioną; Ispanijos Kanarų salas bei Andalūzijos regioną; Turkijos Antalijos bei Bodrumo regionus.

Kelionių organizatoriai savo veikloje vadovaujasi Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos ir Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis dėl atsargos priemonių vykstant į atskiras valstybes, ypatingai kai į jas rekomenduojama nevykti. Sveikatos apsaugos ministerijai paskelbus, jog grįžus iš užsienio valstybės būtų taikomas privalomos saviizoliacijos reikalavimas, LR Užsienio reikalų ministerija peržiūri rekomendacijas bei valstybei pritaiko aukščiausio lygio rekomendaciją. Pažymėtina, kad aukščiausio lygio rekomendacija - nevykti į tam tikras šalis – teisiniu ir verslo požiūriu yra vertinamos kaip draudimas vykti į tas šalis, kurios suteikia pagrindą keliautojams atsisakyti įsigytų kelionių paketų.

LTA vykdančiosios direktorės Mildos Rainienės pasirašytame dokumente prašoma skubiai priimti reikiamus nutarimus, kurių pagrindu sergamumo rodikliai bei rekomendacijos būtų skaidomos valstybių autonominių regionų mastu, nes laiku priimtas nutarimas užtikrintų, jog nei keliautojai, nei kelionių organizatoriai nepatirtų papildomų rūpesčių ar nuostolių vykdant pargrąžinimo procedūrą.

Sergamumo rodiklių stebėjimas bei rekomendacijų skaidymas valstybiniams regionams, pasak Turizmo asociacijos, užtikrintų galimybę kelionių organizatoriams vykdyti veiklą atskiruose valstybių autonominiuose regionuose, kuriuose epidemiologinė situacija yra saugi.

Lietuvos turizmo asociacija siekia atkreipti dėmesį, jog sergamumo rodiklių stebėjimas bei skaidymas valstybių autonominių regionų mastu užtikrintų sąžiningą konkurenciją su kitų Europos sąjungos valstybių, tokių, kaip Vokietija ar Lenkija, kelionių organizatoriais. Minėtose šalyse priimti nutarimai dėl užsakomųjų skrydžių atnaujinimo į epidemiologiškai saugius regionus. Pavyzdyje minimoje Vokietijoje priimtas nutarimas, jog kelionių organizatoriai gali organizuoti turistines keliones užsakomaisiais skrydžiais į atskirus Turkijos regionus (Antalija, Bodrumas, Izmiras), tad Vokietijoje įsteigtas kelionių organizatorius, teikdamas paslaugas ir Lietuvoje, sukuria situaciją, jog lietuviai gali įsigyti keliones į Turkiją, keliauti ir grįžus iš Turkijos į Lietuvą per Vokietiją jiems nebus taikomas privalomos saviizoliacijos reikalavimas.

Turizmas yra vienas labiausiai dėl paskelbtos pandemijos nukentėjusių verslo sektorių, kurių įplaukos lyginant su 2019 m. rodikliais krito daugiau nei 90 proc. Taigi, minėti kaimyninėse šalyse priimti nutarimai dėl sergamumo rodiklių stebėjimo bei rekomendacijų skaidymo valstybių autonominių regionų mastu užtikrina kelionių organizatorių veiklos palaikymą ypatingai sudėtingoje situacijoje atsidūrusiam sektoriui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)