„Iki birželio pradžios kelionių užsakymų kas savaitę po truputį daugėjo, tačiau dar buvo jaučiamas žmonių neužtikrintumas dėl kelionių sąlygų. Kaustė abejonės dėl būtinybės izoliuotis, kiekviena šalis taikė skirtingus karantino reikalavimus, – pasakoja „Kelionių panoramos“ vadovė Kristina Graužinienė. – Tačiau situacija pasikeitė kone per vieną naktį, kai dauguma turistų pamėgtų šalių paskelbė apie suvaržymų švelnėjimą. Išsiilgę atostogų svetur lietuviai perka po dvi–tris keliones iš karto – matome, kad taip elgtis skatina ir sukauptos atostogų dienos, ir karantino metu sutaupyti pinigai.“

Kelionių ekspertė pastebi, kad smarkiai išaugusią paklausą kaitina ir darbuotojams suteikta galimybė dirbti iš kitų šalių. Įsigiję poilsinę kelionę vienur, darbostogautojai kitam vasaros mėnesiui užsisako kitą kelionę, kurios metu jie galėtų dirbti, o šeimos nariai toliau ilsėtis. Tačiau smarkiai išaugusi kelionių paklausa jau atsisuko kitu galu. Nors skrydžių iš Vilniaus vis daugėja, lėktuvų bilietai išgraibstomi dar sparčiau, todėl ilgiau svarstantys keliautojai po kelių dienų už skrydį ta pačia kryptimi priversti mokėti brangiau. Pvz., kelionės kaina į Turkiją nuo birželio vidurio išaugo iki trečdalio, o į Graikiją – pusantro karto.

Rusijai išleidus piliečius į Turkiją viešbučiai nebesutalpina visų norinčiųjų – kainos kyla

Negana to, kas savaitę kainas kelia ir kurortuose įsikūrę viešbučiai. „Situaciją kaitina ir tai, kad tuo pačiu metu apie leidimą savo piliečiams atostogauti Turkijoje paskelbė ir Rusija. Vienu metu keliones naujai užsirezervavo daugiau kaip 500 tūkstančių rusų turistų, todėl populiariausi viešbučiai naudojasi proga kelti kainas“, – aiškina K. Graužinienė.

Pasak kelionių agentūros vadovės, šiemet finansiškai naudingiau arba įsigyti keliones iš anksto, arba būti pasirengusiems pasinaudoti paskutinės minutės pasiūlymais.

„Dar galima surasti kelionių savaitei į keturių žvaigždučių viešbutį nuo 250 Eur, tačiau tokių pasiūlymų nuolat mažėja, ir tai greičiausiai bus paskutinės minutės pasiūlymas arba poilsis ekonominės klasės viešbutyje. Vien per birželį vidutinės populiariausių kelionių kainos išaugo penktadaliu“, – pastebi K. Graužinienė.

„Viskas įskaičiuota“ pasikeitė: dabar – saugiau ir sveikiau

Kelionių ekspertė taip pat pastebi, kad lietuvių pamėgti Turkijos kurortai itin daug dėmesio skiria saugumui. Visos viešojo naudojimosi erdvės yra nuolat dezinfekuojamos, personalas griežtai dėvi kaukes. Pasikeitė ir maitinimo būdas. Paslaugų paketu „viskas įskaičiuota“ garsėjantys viešbučiai jau pernai pakeitė aptarnavimo būdą, nebeliko galimybės poilsiautojams patiems krautis maistą į lėkštes.

„Panašu, kad toks aptarnavimo būdas išliks ilgam. Jis yra ne tik higieniškesnis, bet ir sveikesnis – nebematyti keliais aukštais maistu prikrautų lėkščių, gerokai mažiau maisto išmetama, – pasakoja K. Graužiniene. – Ir nors viešbučių svečiai, kaip ir anksčiau, patikusių patiekalų gali prašyti kiek tik geidžia, dabar porcijos ant stalų atrodo kur kas sveikiau.“

Be to, pastebi kelionių ekspertė, aukštesnės kategorijos viešbučiai suteikia galimybę maitintis nepriklausomai nuo fiksuotų pusryčių, pietų ir vakarienės valandų – tai leidžia sumažinti žmonių susigrūdimą ir išskaidyti poilsiautojų srautus.

Pasak K. Graužinienės, pernai tautiečiai atostogas daugiausiai praleido Lietuvoje arba kaimyninėse Baltijos šalyse bei Lenkijoje, o šiemet didžiausio populiarumo vėl sulaukė Turkija, Graikijos salos, Kipras, Kroatija, Juodkalnija, Ispanija ir Bulgarija. Nuo šių metų pradžios „Kelionių panorama“ pardavė 1200 kelialapių. Trečdalis birželį nutarusių keliauti poilsiautojų įsigijo bent dvi arba tris keliones. Absoliuti dauguma suaugusių keliautojų, perkančių kelialapius, teigia esantys vakcinuoti – pasiskiepyti juos paskatino noras saugiai keliauti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)