Nors kai kurie kelionių organizatoriai tvirtina, kad Lietuva labai tinkama poilsiui su vaikais, nes viskas priklauso nuo to, ar šalyje yra ką vaikams veikti, žiemą kelionių kryptis Nr. 1, kurią renkasi lietuviai, – Egiptas, vasarą – Turkija. Pastaroji yra apskritai daugiausia keliaujančių šeimų sulaukianti šalis. Taip pat populiariomis išlieka Kreta ir Tenerifė.

Vertinant keliaujančius į užsienį, vaikai sudaro apie dešimtadalį visų keleivių, o vaikai iki septynerių metų – daugiau kaip trečdalį visų keliaujančių vaikų. Todėl nenuostabu, kad kelionių tikslu pasirenkama Turkija ar Egiptas – ten yra šeimoms skirtų viešbučių, kurie siūlo specialius valgiaraščius, įvairias paslaugas vaikams ir kūdikiams, vandens pramogas, viešbučiai samdo animatorius, kurie kuria programas specialiai vaikams.

G. Aukštuolis atkreipia dėmesį – kelionės su vaikais gali būti gana brangios, bet kaina priklauso nuo vaiko amžiaus, kiek vaikų yra šeimoje, ar kelionę žmonės planuoja patys, ar užsisako iš kelionių organizatorių.

„Labai skirtingai išeina. Pavyzdžiui, jeigu tėvai vežasi kūdikį, kuriam nereikia atskiros lovos, jie gali gyventi dviviečiame kambaryje. Finansiškai to net nesijaučia, jeigu vaikas iki dvejų metų. Jeigu šeima vyksta su vienu vaiku, kuriam iki šešerių metų, viešbučio kambaryje galima pastatyti papildomą lovelę, vadinasi, vaikui tik reikia vietos lėktuve, t. y. papildomai kainuos kelionės bilietas“, – nurodo G. Aukštuolis.

Gvidas Aukštuolis

Vis dėlto, tvirtina pašnekovas, jei šeimoje yra ne vienas ir jau šiek tiek didesnis vaikas, kelionė, vertinant vieno žmogaus išlaidas, neretai būna gana brangi: „Jei šeimos didesnės, pavyzdžiui, trys ar keturi vaikai, visos kelionės kainą dalinant kiekvienam šeimos nariui, kelionė išeina brangesnė. Tokiai šeima jau reikia imti didesnius, todėl brangesnius kambarius. Tada, kai perskaičiuoji kainą vienam keliaujančiam, išeina, kad tos kelionės tampa brangesnės.“

G. Aukštuolis priduria – kelionių su vaikais kaina kyla ir dėl to, kad vaikams skirtas paslaugas siūlo ne visi viešbučiai. Paprastai, tai yra penkių žvaigždučių viešbučiai, kurių kainos dėl to taip pat yra didesnės.

„Kalbant apie tokius viešbučius, jie yra penkių žvaigždučių viešbučiai, visi be išimties. [...] Tokiame viešbutyje tas aptarnavimas – animatoriai, papildomi užsiėmimai su vaikais, vaikams pritaikytas maistas – savaime suprantamas. Tai gali būti tik penkių žvaigždučių viešbučiuose, kurie patys geriausi, brangiausi, kur viskas aukščiausio lygio“, – sako G. Aukštuolis.