Mozūrijos ežerynas

Lenkijos šiaurės rytų dalyje telkšo daugybė tarpusavyje sujungtų ežerų ir upių. Vos gegužę pražydus medžiams, mėgėjai plaukioti baidarėmis ima plūsti į didžiausią Lenkijos ežerą Sniardvai ar į Negotyno ežerą, plaukia Krutynios upe iki pat rudens, kol nuo medžių nukrenta lapai.

Gižycko, Mikolaikų miesteliai – puikios vietos irklavimui ir pasivažinėjimui dviračiais.

Pasigėrėkite gamta nacionaliniuose parkuose

Lenkijos yra keli nacionaliniai parkai, įtraukti į Pasaulio paveldo sąrašą. Belovežo nacionalinis parkas yra didžiausias Europoje, natūralus, senas miškas, kuriame išlikę europietiškų bizonų. Slovinų nacionalinis parkas – saugoma gamtos teritorija šiaurės Lenkijoje, Pamario vaivadijoje, Baltijos pakrantėje tarp Lebos ir Rovų. Šiose unikaliose kopose ir tarp jų telkšančiuose sekliuose ežeruose gyvena apie 250 paukščių rūšių. Kituose parkuose pamatysite įdomių akmenų darinių, didžiulių pievų ir viduramžių pilių.

Kalnai

Didžiąją Lenkijos dalį sudaro plokštumos. Bet šalies pietuose stūkso Karpatai – vidutinio aukščio kalnai, besidriekiantys palei Lenkijos sieną ir nusitęsiantys į Ukrainą. Karkonošės parkas idealiai tinkamas kalnų dviračiams, o Zakopenė – į pietus nuo Krokuvos, Tatrų papėdėje, laikoma puikiai slidinėjimo vieta. Kalnų masyvas Beščiadai – nuošalus regionas Lenkijos pietryčiuose. Beje, šiuose kalnuose gyvena lūšių.

Patyrinėkite Krokuvą

Krokuva – stulbinamo grožio, gardžios lenkiškos virtuvės ir kvapą gniaužiančios istorijos miestas, žadantis daugybę pojūčių ir potyrių. Apžiūrėkite senamiestį, Žydų kvartalą, Krokuvos getą, patyrinėkite šio miesto, ilgą laiką buvusio karališkąja Lenkijos sostine, paslaptis. Tikra retenybė – karo metais nenukentėjęs ir išlikęs Europoje didžiausias viduramžių kvartalas – Turgaus aikštė. Kita vertus, Krokuva turi karo paliktų žaizdų, jas atspindi paminklai ir memorialinės lentos žuvusiems ir nukentėjusiems. Ypač šiurpiai atrodo metalinės kėdės Geto didvyrių aikštėje – jos pagerbia žuvusius tūkstančius Krokuvos žydų.

Skaudžią istoriją menantis muziejus Aušvice ir Birkenau

Antrojo pasaulinio karo metais okupantai vokiečiai pavertė Lenkiją žudynių lauku – vykdė žydų, lenkų rezistentų ir romų tautybės žmonių genocidą. Liūdniausiai pagarsėjusi iš visų koncentracijos stovyklų buvo Aušvico mieste pastatyta Aušvico ir Birkenau koncentracijos stovykla, kur dabar įkurtas muziejus ir memorialas.

Per ketverius metus koncentracijos stovykloje įkalino ir nužudė daugiau nei milijoną žmonių. Didžioji dalis koncentracijos stovyklos išliko iki šių dienų – muziejaus lankytojams suteikiama galimybė pamatyti, apmąstyti vykusius baisumus ir galbūt pasižadėti sau stengtis, kad tai nepasikartotų.

Varšuvos išmintis

Pasaulinio lygio muziejai Varšuvoje siūlo įdomių istorijos pamokų. Varšuvos sukilimo muziejus skirtas supažindinti lankytojus su 1944 m. Varšuvoje vykusiu sukilimu prieš okupacinę vokiečių valdžią. Lenkijos žydų istorijos muziejus POLIN atspindi 1000 metų Lenkijos žydų istoriją. Šiems moderniems muziejams patartina skirti daugiau laiko, nes juose gausu vizualiosios, vaizdo ir kt. medžiagos, atspindinčios šio nepasiduodančio miesto kovą su okupantais.

Patyrinėkite Lenkijos miestų centrų kultūrą, jų gyventojų ritmą. Jus nustebins žalių erdvių gausa, restoranų įvairovė ir pavežėjimo paslaugų gausa. Prasiblaškykite ir pasilinksminkite, kaip tai daro vietos gyventojai. Varšuvoje vasaros sekmadieniais patartina apsilankyti Chopino muzikos koncerte Karališkame Lazineki parke arba pasivaikščioti Vistulos pakrante, pasimėgauti skaniu gėrimu ar užkandžiais.

Poznanėje, Vroclave ar Krokuvoje gausu naktinių klubų – lenkai mėgsta linksmintis.

Varšuva

Pasiklyskite Gdanske

Sunku įsivaizduoti gražesnį uostą už Hanzos miestą – Gdanską Baltijos pajūryje. Regis, pakaktų žavių senamiesčio gatvelių ir Malborko pilies, bet įdomybės tuo tik prasideda. Gdanskas suklestėjo viduramžiais, tapęs prekybos linija tarp Lenkijos ir kitų pasaulio šalių. 1939 m. Gdanskas buvo pasipriešinimo okupantams vokiečiams, o 1980 m. – pasipriešinimo sovietams simboliu. Apsilankę Antrojo pasaulinio karo muziejuje ir interaktyviame Europos solidarumo centre turėsite progą pažvelgti į tuos įvykius vietos gyventojų akimis.

Išragaukite gardžių lenkiškų patiekalų

Burokėliai, grikiai, obuoliai, svogūnai ir miškuose rinkti grybai figūruoja lenkų virtuvėje. Jos ypatumas – netikėti, novatoriški produktų deriniai, garnyrai ir prieskoniai. Restoranų, kavinių meniu rasite „žurec“ – rūkytos mėsos nuoviro ir rugių sriubą, barščius, koldūnus – virtus arba keptus, su įvairiausiais įdarais.

Jei sotūs jautienos ar žąsienos patiekalai su raugintais kopūstais ir marinuotais agurkais – ne jūsų skoniui, yra daugybė kitokių šalių virtuvių, netgi dietinių kavinių miestų centruose. Neišvykite iš Lenkijos neparagavę gardžių užkeptų sumuštinių („zapiekanki“) ir kitokio gatvės maisto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)