Kovo 11 dieną iš Stambulo grįžęs Orijus atšaukė visas kovo mėnesį turėjusias vykti keliones ir laikosi karantino namuose.

„Keista sėdėti užsidarius, bet stengiuosi išlaikyti įprastą režimą, toliau dirbu ir gyvenu taip, kaip gyvenau. Keliuosi anksti ryte, kaip ir keldavausi, einu į dušą, rengiuosi ir ruošiuosi įprastai darbo dienai“, – pasakojo keliautojas.

Šeštadienį Orijus turėjo išskristi į Maroką, bet paskutinę minutę kelionę atidėjo neribotam laikui. Po savaitės jis turėjo išskristi į Islandiją, bet šios kelionės irgi nebus. Nors niekur nebekeliauja, Orijus teigia, kad visuomenėje padaugėjo pykčio keliautojams, tiems, kurie išvyko ilsėtis.

„Žmonės po senesnėmis mano kelionių nuotraukomis komentuoja, koks aš esu neatsakingas, kaip galiu taip elgtis, nes galvoja, kad keliauju šiuo metu. Man tenka juos raminti ir paaiškinti, kad viskas yra gerai, aš esu Lietuvoje, o jie komentuoja senas nuotraukas.

Nuolat bendrauju su keliaujančiais žmonėmis – visi jaučia neapykantos bangą, ji liejasi net iš tų, kurie galbūt išvis niekada nekeliauja. Žmonės galvoja, kad tie keliautojai, kurie grižo paskutiniais galimais reisais į Lietuvą, būtinai išvyko tada, kai jau buvo draudžiama tai daryti.

Visi turėtų suprasti, kad daug užsienyje esančių lietuvių iškeliavo žymiai seniau, kai kurie žmonės žiemoja ir iki vasaros būna užsienyje, kai kurie gyvena ir dirba, kiti studijuoja svetur. Tai, kad žmonės buvo išvykę, nereiškia, jog jie nori pakenkti ir atvežti mums ligų į Lietuvą.

Žmonės turėtų būti tolerantiškesni. Ir aš tikiuosi, kad Lietuvoje nebus tokios situacijos, kokia nutiko Ukrainoje, kai iš užsienio grįžusių ukrainiečių autobusas buvo apmėtytas akmenimis. Nors tie žmonės net nesirgo, jie tiesiog grįžo iš kelionės.“

Orijus Gasanovas

Neseniai Turkijoje viešėjęs keliautojas stebėjosi, kad iš turizmo kiekvienais metais milijonus uždirbančioje Turkijoje nebuvo jokios panikos ir chaoso. Atvirkščiai, vietiniai žmonės tikėjosi, kad šiemet jų šalis taps pagrindiniu traukos centru visiems saulės išsiilgusiems europiečiams, nes tuo metu, kai Italija ir Ispanija fiksavo tūkstančius užsikrėtusių koronavirusu ligonių, Turkijoje ilgai nebuvo nė vieno tokio atvejo. Tik išvykęs iš Turkijos Orijus sužinojo apie pirmuosius šalyje patvirtintus atvejus.

„Per pastarąjį mėnesį buvau dviejose kelionėse, taip pat turėjau vykti į Šveicariją. Vis dėlto stebėdamas įvykius pasaulyje ir matydamas, kad padėtis dėl koronaviruso Italijoje sparčiai keičiasi, su kolegomis spėjome, kad Šveicarija taip pat gali būti itin pavojinga kryptis. Dėl šios priežasties rinkausi saugesnes keliones į Lenkiją ir Stambulą. Lenkijoje buvau prieš tris savaites, kai ten dar viskas buvo ramu, nors tuo metu Vilniaus oro uoste jau buvo tikrinami atskridusieji iš Italijos. Tuo metu nei Varšuvos, nei Rygos, nei Stambulo oro uostuose nebuvo jokių tikrintojų, niekas nieko nedarė.

Trečiadienį, kovo 11 dieną, aš skridau atgal į Vilnių. Tada Stambule situacija dar buvo visiškai įprasta, tik oro uoste atsirado dezinfekcinio skysčio stovų, daugiau valytojų valė įvairius paviršius. Mano straipsnis Delfi publikuotas kovo 12 d. ir tomis dienomis pasirodė žinių, kad situacija Turkijoje keičiasi, turkai pradeda panikuoti.“

Žurnalistas stebėjosi, kad oro uostuose nebuvo griežtos kontrolės. Nors daugelis oro uostuose piktinasi, kad juos stabdo, užlaiko, Orijus mano, jog reikėjo tikrinti daugiau žmonių. Trečiadienį jam atskridus iš Stambulo nebuvo patikrintas nė vienas keleivis.

„Šį šeštadienį keliaujantys lietuviai man rašė, kad nėra labai stiprios kontrolės. Pavyzdžiui, žmogus atskrido iš Milano į Rygos oro uostą ir iš ten į Lietuvą grįžo automobiliu. Tas žmogus Rygoje nebuvo tikrintas, nebuvo įtrauktas į jokią registraciją. Tai tik parodo, kad iki paskutinės minutės norintieji būti labai blogi ir nepilietiški galėjo nuslėpti savo keliones.

Aš jau prieš dvi savaites stebėjausi, kad tikrinami tik tiesioginiais reisais iš Italijos atvykstantys keleiviai. Mano manymu, tai nėra normalu. Daugybė keliautojų žino, kad į Italiją ar bet kurį kitą pasaulio galą galima nuskristi per kitus oro uostus. Mane stebino tai, kad netikrino grįžtančiųjų į Lietuvą per aplinkui. Aš tai vadinčiau spraga“, – sakė Orijus Gasanovas.

Paklaustas, kaip po šios pauzės keisis kelionių kainos, Orijus svarstė, kad, jei kelionės labai pabrangs, lietuviai tiesiog nekeliaus, bet išplis vietinis turizmas.

„Daug kas sako, kad kelionės brangs. Šiuo metu skrydžių kainos į daugelį pasaulio vietų pasiekė visiškas žemumas. Ir jeigu dabar perkate bilietus vasaros sezonui, tikrai galima rasti labai pigių kelionių. Kai kurios oro linijos parduoda bilietus su galimybe bet kada keisti skrydžio datą. Manau, kelionės šiek tiek brangs, o jei kainos išaugs labai stipriai, žmonės nekeliaus, nes tiesiog neturės pinigų. Dabar krizė vyksta ne tik aviacijos, bet ir kituose sektoriuose.“

Orijus pridūrė, kad vis tiek galėsime mėgautis jo kelionių laidomis bei tekstais: „Tai nereiškia, kad TV ekranuose nematysite užsienyje gyvenančių lietuvių istorijų ir visokių mano nuotykių įvairiuose pasaulio kraštuose. Labai gerai per „BBC News“ sakė: laikas, kai niekas negali keliauti, yra geriausias laikas skaityti ir žiūrėti laidas apie keliones. Tik smerkiantiems keliautojus būtinai turiu pasakyti, kad mano kuriamos laidos yra ne tiesioginės. Tai reiškia – viskas nufilmuota kiek anksčiau.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (772)