Piloto rutina įgauna skonį, jeigu skrydžiai nesikartoja

Kęstutis Zagreckas knygos įžangoje pasakoja apie savo paties sparnuotos biografijos svarbiausius įvykius, prisimena karjeros metu sutiktas spalvingas asmenybes, padėjusias jam augti, tapti aukštos kvalifikacijos pilotu. Ir nors keletą dešimtmečių pilotas skraidino keleivius didžiaisiais laineriais lietuviškose oro bendrovėse, knyga paskirta kitokiems skrydžiams, kurie jau mažiausiai penkerius metus yra dominuojantys.

„Per blaškymosi laikotarpį, žlungant lietuviškoms oro bendrovėms, susiradau dar vieną įdomų darbą – išbandyti lėktuvus. Apie tai – ši knyga. Ilgas valandas leidžiant oro uostų laukimo salėse pradėjau fiksuoti kasdienybę, apie kurią pasakojant ji tampa nebe kasdienybe, o kažkam atrodo netgi nerealus gyvenimas. Pilotui skrydžiai yra rutina, žemės žmogui – kažkas pakylėto. Bet jeigu tie skrydžiai nesikartoja, jei kiekvieną kartą tai susidūrimas su nauja tikrove, išeities iš dar nepatirtos situacijos paieška, tada rutina įgauna skonį,“ – sako pilotas.

Knyga gali sudominti ne tik aviatorius

Nedažnai aviatoriai imasi plunksnos ir atveria savo darbo kabineto ore duris. „Kelionės po pasaulį. Piloto dienoraštis“ neabejotinai patrauks ne tik aviacinę bendruomenę, bet ir besidominčius aviacija arba visai toli nuo aviacijos esančius, įsivaizduojančius piloto darbą kaip itin romantišką. Knyga gausiai iliustruota spalvotomis paties autoriaus darytomis fotografijomis, kurios yra tikrieji liudininkai, kur buvo skrista, kas matyta.

Piloto K. Zagrecko dienoraščio puslapiuose apsigyveno 25 atskiros skrydžių istorijos, kurių kiekvienos pradžia – Vilniuje, o vykdomos užduotys – įvairiuose pasaulio žemynuose. Skaitytojas galės sužinoti apie skrydžius virš Atlanto ar per kontinentus, iškylančius netikėtumus padangėje bandymų tikslu skraidinant tuščią keleivinį lėktuvą, pavyzdžiui, apie autopiloto išdaigas, įvairius užsakovų kaprizus, Singapūro, Japonijos ypatumus ir tvarką, apie minutės grožį ir svarbą aviacijoje, apie lakūnų darbo specifiką, pasiruošimus nestandartiniams skrydžiams... Dienoraštiškas pasakojimo būdas nukels skaitytojus į detalų kiekvieno skrydžio aprašymą.

Apie autorių

K. Zagreckas gimė Molėtuose ir visą vaikystę iki mokyklos praleido pas senelius viensėdyje.
„Kiek prisimenu, mane labai traukė virš sodybos praskrendantys didžiuliai lėktuvai. Dažniausiai mačiau tik jų pilvus, ryškias sujungimų linijas, įvairiausius dangčius ar duris. Ir, žinoma, lėktuvų varikliai. Jie skleidė labai paslaptingą garsą, leido juodus dūmus. Lėktuvai skrisdavo kartais visą dieną...“ – tokie ryškūs autoriaus vaikystės prisiminimai, lydintys visą gyvenimą.

Tikroji K. Zagrecko kaip piloto biografija prasidėjo įstojus į civilinės aviacijos mokyklą Sasove, kurią baigęs gavo paskyrimą į Kauno jungtinį aviacijos būrį (Aleksoto aerodrome). Po ketverto metų prasidėjo orlaivio vado karjera, kuri dar nesibaigė. Skraidyta su rusiška technika, po to su „Boeing“ ir „Embraer“ įvairių serijų lėktuvais po visą pasaulį: Tunise, Kinijoje Airijoje, Singapūre, Brazilijoje, JAV. Lietuviškų oro bendrovių vardai ir jų likimai pilotui pažįstami taip pat labai gerai, iš vidaus.

Knygos pristatymas sostinėje vyks virtualiai ir gyvai

Leidėjai gegužės 7 d. 19 val. kviečia, tiesa, nedidelį būrį žmonių Vilniuje susitikti gyvai su knygos autoriumi Kęstučiu Zagrecku arba stebėti tiesioginę knygos pristatymo transliaciją „Aviacijos pasaulio“ feisbuko paskyroje. Autorių kalbins „Aviacijos pasaulio“ redaktorė Vilma Jankienė. Susitikimo vieta – Polocko g. 10, Vilnius, AP galerija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)