Lietuvos oro uostų sudarytame 2018 m. keleivių bandytų skraidinti daiktų sąraše – ginklai, narkotinės medžiagos ir sprogmenys, rašoma pranešime spaudai. 5-oje vietoje atsidūrė koviniams veiksmams tinkamas peilis, kurį įsinešti į lėktuvą buvo sutrukdyta Vilniuje.

„Kitas neleistinas radinys – šoviniai, ketinti keleivio vežti į Antaliją rugpjūtį. Nuostabą kelia tai, kad skrydis buvo atostogų kryptimi, o daiktai, kurių radome nemažą kiekį, tikrai neskirti poilsiui paplūdimyje“, - sako Lietuvos oro uostų saugos ir saugumo veiklos koordinatorius Ričardas Martinaitis.

Sąrašo viduryje – senovės karių ginkluotę primenanti kuoka, kurią prieš Kalėdas keleivis Vilniuje norėjo įsinešti į orlaivio saloną. Nors šventiniu laikotarpiu keliautojų bagaže aptinkama neleistinų skraidinti fejerverkų ar bengališkų ugnelių, pašnekovas stebisi – toks ginklas – neeilinis radinys. „Šios kuokos išvaizda gali sukelti šypseną, tačiau bandymus skraidinti panašius daiktus vertiname labai rimtai. Kaip ir 2-oje sąrašo vietoje atsidūrusį maišelį kokaino. Ketinimai nelegaliai vežtis ginklus, šaudmenis bei narkotines medžiagas gali baigtis baudžiamąja atsakomybe“, – perspėja R. Martinaitis.

Sąrašo viršuje – birželį keleivio iš Norvegijos rankiniame lagamine aptikta granata – nors ji tebuvo menininko S. Vaitiekūno skulptūra ir neturėjo sprogdiklio, aviacijos saugumo darbuotojams teko įsitikinti, kad ji tikrai nekelia grėsmės, tad jie drauge su policijos pareigūnais evakavo keleivių terminalą. Tačiau R. Martinaitis ramina, kad šis ir kiti išvardinti radiniai – labai retai lagaminuose aptinkamos išimtys. Dažniau susiduriama su nežinia, kaip skraidinti įprastus daiktus.

„Saugumo taisyklės numato, jog peiliai ir žirklės negali būti vežamos rankiniame bagaže, jei geležtės yra ilgesnės nei 6 cm. Priešingu atveju, juos reiktų įdėti į registruotą bagažą. Iš pastarojo teks išimti išorines ar papildomas ličio baterijas – jos skraidinamos tik rankiniame bagaže. Taip pat verta atsiminti, jog stipresnio nei 70 laipsnių alkoholio lėktuvais vežtis negalima apskritai“, – aiškina saugumo ekspertas.

Pašnekovas pataria prieš skrydį pasidomėti, ką galima dėti į rankinį bagažą, o kas turi būti registruotame. Jei vis tik nutiko taip, kad esate prie patikros vartų, bet turite negalimų skraidinti, bet didesnių nemalonumų nesukeliančių daiktų, perduokite juos lydintiems artimiesiems, palikite saugoti oro uoste, išmeskite, o jei tai maistas ar kosmetikos gaminiai – paaukokite į „Maisto banko“ dėžę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt