Daugelis žmonių mano, kad karščiausia vieta Žemėje yra Azizijos miestas Libijoje; tai iš dalies teisingas atsakymas, nes tam tikru paros metu šiame taške užfiksuojama aukščiausia temperatūra. Tačiau jei atkreipsime dėmesį į vidutinę Azizijos temperatūrą, šis miestas nebebus karščiausia vieta Žemėje.

Kiti žmonės įsivaizduoja, kad dėl ypatingos Saulės padėties karščiausia yra ties pusiauju. Tačiau ir vėlgi tai yra tik iš dalies teisinga. Apžvelkime kai kurias Žemės vietas, kur didžiąją laiko dalį karšta it pragare.

Azizija (El Azizia)

Libijos miestas Azizija garsus tuo, kad čia užfiksuota aukščiausia planetoje temperatūra: 1922 m. rugsėjo 13 d. oras čia įšilo iki 57.8 laipsnio. Keista, tačiau tokie karščiai visai netrukdo žmonėms čia gyventi, o ir pats miestas yra svarbus prekybos centras. 2009 m. Azizijoje gyveno daugiau nei 300 000 gyventojų. Šis miestas laikomas karščiausia vieta Žemėje, kur gyvena žmonės!

Mirties slėnis (Death Valley)

Ar esate girdėję apie Mohavės (Mojave) dykumą JAV? Žinoma, esate! Šioje dykumoje yra Mirties slėnis, kur užfiksuota aukščiausia Šiaures Amerikoje temperatūra. 1913 m. liepos 10 d. čia buvo net 56.6 laipsniai karščio. Tikriausiai geresnio pavadinimo šiai vietovei ir nesugalvosi! Mirties slėnyje užfiksuota aukščiausia temperatūra Šiaurės Amerikoje ir antra pagal aukštumą temperatūra Žemėje.

Dalolas (Dallol)

Meteorologiniai duomenys rodo, kad karščiausia Žemėje vieta šiuo metu yra Etiopijoje esantis Dalolas, nes vidutinė metinė temperatūra čia yra 34.4 laipsniai šilumos. Centrinė Etiopijos statistikos agentūra šią vietą pavadino “Miestu-vaiduokliu“, nes čia nebegyvena žmonės. Dalole nėra nei kelių, nei geležinkelio, todėl jį pasiekti galima tik kupranugariais. XX a. pradžioje čia driekėsi geležinkelis, tačiau II-ojo pasaulinio karo metais britų valdžia jį uždarė.

Luto (Lut) dykuma

Mokslininkai įsitikinę, kad Žemėje yra dar karštesnių vietų! NASA palydovo užfiksuoti paviršiaus temperatūros duomenys parodė, kad karščiausia vieta Žemėje yra Irane plytinti Luto dykuma. Čia vieną dieną buvo net 71 laipsnis karščio! Tiesa, aršūs konkurentai šią vietą diskvalifikavo, motyvuodami tuo, kad temperatūra buvo užfiksuota palydovu, o ne įprastais matavimo prietaisais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją