Žaidynės „Šiauliai 2012“ džiugins ne tik gausiu sporto šakų pasirinkimu, bet ir spalvinga kultūrine programa. Jos dalimi bus ir delegacija iš Hondūro, atsivešianti kojūkus ir ant jų šokančius Moko Džumbi – Karibų jūros regiono valstybių pasididžiavimą.

Kojūkais per vandenyną

Karibų jūros regiono gyventojai pasakoja, kad Moko Džumbi (angl. Moco Jumbie) tai geroji dvasia kilusi iš Afrikos, vaikščiojanti ant kojūkų, iš viršaus prižiūrinti gyvenvietes ir sauganti jas nuo pavojų, ligų ir blogio. Į Karibų jūros skalaujamas valstybes ji atvyko sekdama jau vergais tapusių Afrikos gyventojų pėdomis. Kelionės metu nepabūgusi piratų ir vergų medžiotojų ji brido per vandenyną.

Panaikinus vergovę Moko Jumbo „išsiveržė“ į karnavalus. Beveik visuose Karibų jūros regiono valstybių šventėse būna ne vienas ir ne du ant aukščiausių kojūkų šokančių merginų ir vaikinų.

Aukšta, ilga, spalvinga eisena užpildo miestą, džiugina visus aplinkinius ir, kaip ir legendinis Moko Džumbi, vaiko blogąsias jėgas, skleidžia laimę ir rūpinasi stebuklais. Paprastai šokio tradicija perduodama iš kartos į kartą.

Per Vilnių į Maskvą

Įvairių pasaulio vietų gyventojai jau senų senovėje vaikščiojo kojūkais. Ir ne vien todėl, jog tikėjo, kad tai neša sėkmę, kaip majai Meksikoje ar, kad vaikščiojant ant kojūkų lengviau susikalbėt su dievais, kaip manė senovės romėnai. Vaikščiojimas kojūkais dažnai tapdavo susisiekimo priemone.

Neučvang miestą Kinijoje kažkada kirto Liao upė. Patvinusi ji užliedavo gatves ir apylinkes. Vienintele susisiekimo priemone likdavo kojūkai. Upės vaga jau seniai pakeista, todėl dabar ir per Naujųjų metų šventę miestą užtvindo tik margaspalviai vaikščiotojai kojūkais, taip parodydami, kokią svarbią vietą jų širdyse užima du prie kojų prikabinami pagaliai.

Dėl panašių priežasčių, pastovios drėgmės, tačiau lygios vietovės Prancūzijos regiono Les Landes gyventojai beveik nesiskirdavo su kojūkais. Dirbo, saugojo avis, vaikščiodavo gatvėmis ir net sportavo.

Tam, kad dar labiau praplėstų „kojūkų geografiją“ 1891 metais prancūzas, buvęs avių ganytojas, kepėjas Silvijanas Dornonas iš Paryžiaus leidosi į Maskvą. Ėjo 58 dienas, o pakeliui užsuko ir į Vilnių. Šią vasarą kojūkų meistrų sulauksime Šiauliuose.

Bet kuris vaikščiotojas kojūkais, ar tai būtų keliautojas iš Prancūzijos, ar gėrio skleidėjas iš Karibų jūros regiono, nepalieka abejingų. Žaidynių „Šiauliai 2012“ organizatoriai tiki, kad spalvingi, draugiški ir linksmai nusiteikę Moko Džambi šokėjai liepos 5-11 dienomis džiugins visus galvas užvertusius žaidynių svečius.

TAFISA žaidynėse ketina dalyvauti neprofesionalūs sportininkai iš 70 pasaulio šalių. Žaidynių programoje numatyti 43 pasaulio šalių nacionaliniai pasirodymai, vyks 41 sporto renginys, trys sporto čempionatai. Gausi kultūros programa, kurioje – 23 muzikos, šokių, sveikatingumo renginiai.

Žaidynes globėja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Europos Komisijos narė Androulla Vassiliou, Europos Regionų komiteto pirmininkė Mercedes Bresso, UNESCO ir Tarptautinis olimpinis komitetas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją