„Aš IKONA“ kelionių redaktorė Aja iš kelionių organizatoriaus „Boutique Travel“ atrinko labiausiai iš kojų verčiančias turizmo naujienas.

Aja Rutkauskienė

Skrydis privačiu povandeniniu laivu

Tikėkite ar ne, bet, pasirodo, nuo šiol aplankyti Maldyvus bus dar kiečiau: žinoma prabangių viešbučių grandinė „Four Seasons“ pirmoji Maldyvuose pristatė neįtikėtiną pramogą – asmeninį povandeninį laivą „DeepFlight’s Super Falcon 3S“. Trivietis laivas, kuris, be profesionalus kapitono, dar gali plukdyti du keleivius, siūlo patyrinėti UNESCO saugomą biofsefos rezervatą – povandenines Landaa Giraavaru salos apylinkes Baa atole – slidinėti per rifus, praskristi žuvų būrius, plaukioti su delfinais.

Laivas gali panirti į 37 metrų gylį. „Super Falcon 3S“ mažųjų povandeninių laivų technologijos viršūnė: ekologiškas, ir valdomas baterijomis, netrukdo jūros gyvūnams, kiekvienas jo keleivis turi asmeninę kabiną su reguliuojamu oro slėgiu, kondicionieriumi bei stikliniu kupolu aplinkos stebėjimui. Todėl laivo savininkai tai vadina ne pasiplaukiojimu, o skrydžiu po vandeniu.

Speciali patentuota sistema leidžia ne tik sklandyti po vandeniu, bet ir automatiškai iškilti į paviršių, jei dėl gedimo būtų prarasta laivo galia. Sausumoje esanti komanda seka ir stebi povandeninį laivą kiekvieno nardymo metu, palaikydama ryšį su kapitonu per povandeninę ryšio sistemą. Vienas plaukiojimas trunka valandą ir kainuoja 1500 dolerių dviem keleiviams. Vaikai plukdomi nuo septynerių metų, keleivis daugiausiai gali sverti 120 kilogramų ir nebūti aukštesnis nei 1.9 metro.

„DeepFlight’s Super Falcon 3S“

Kelionė aplink pasaulį privačiu lėktuvu

Keturi kontinentai per 24 dienas – tokį maršrutą privačiu lėktuvu pasiūlė „Four Seasons“ viešbučių grupė. Tai nepamirštamas gyvenimo nuotykis, kai atsikeli ryte Vietname, o per pietus jau maudaisi Maldyvuose.

Kelionė per pasaulį vykdoma specialiu pirmos klasės 52 vietų „Boeing 757“ lėktuvu, kuriame kiekvienam keleiviui įrengtos kėdės, besitransformuojančios į lovas, skirta dviejų metrų personalinė erdvė.

Nors kelionė asmeniui keliaujant dviese kainuoja 147 tūkst. dolerių, 2019-iesiems vietos buvo išpirktos seniausiai, galima nebent užsirašyti į laukiančiųjų sąrašą. Tačiau, pasak „Boutique Travel“ vadovės Ajos, 2020-ųjų užsakymai kol kas priimami, kelionė rengiama vasario 15 – kovo 9 dienomis.

„Four Seasons“  lėktuvas

Kelionė prasideda Sietle, vėliau driekiasi per Kiotą, Hanojų, Maldyvus, Serengetį Tanzanijoje, Marakešą, Budapeštą, Sankt Peterburgą ir baigiasi Paryžiuje. Kiekvienoje stotelėje keleiviams per pasaulį parengti išskirtiniai nuotykiai – kelionė oro balionu virš Serengečio, kad iš paukščio skrydžio pamatytumėte Didįjį Afrikos penketą, autentiškos Vietnamo virtuvės ragavimai vykstant žibintų paleidimo į dangų ceremonijai, kūną ir siela atgaivinančios SPA procedūros privačioje saloje Maldyvuose, apsilankymas tradicinėje berberų šeimoje Atlaso kalnuose Maroke, privačios samurajų kardo valdymo pamokos Kiote – tai tik keletas kelionės aplink pasaulį momentų, kuriuos siūlo kelionės aplink pasaulį organizatoriai. Bet visada bus atsižvelgta į keliautojų norus ir suorganizuota tiksliai tas, kas jus domina. Jokių naktinių perskridimų, išvykimai ryte, po pusryčių.

Visuose miestuose apsistojama įspūdinguose „Four Seasons“ viešbučiuose, o kelionės finalas suskamba ypatingos elegancijos „Four Seasons“ viešbutyje Paryžiuje „George V“, atsisveikinimo vakarienė pateikiama trijų „Michelino“ žvaigždučių viešbučio restorane „Le Cinq“. Šio kelionės yra tokios geidžiamos, kad „Four Seasons“ atidarė dar vieną maršrutą – kelionę po Lotynų Ameriką, ji trunka trumpiau, šešiolika dienų, per kurias aplankomas Majamis, Kosta Rika, Buenos Airės, Bogota ir Galapagai. Šis turas pigesnis – kainuoja apie 98 tūkstančius eurų.

Pirmasis pasaulyje povandeninis viešbutis

50 tūkstančių dolerių už naktį su žuvimis, vėžliais, rajomis ir rykliais – tiesiogine to žodžio prasme. Tokį viešbutį atidarė žinoma viešbučių grandinė „Conrad“. Dar 2005-aisiais architektas Ahmedas Saleemas įgyvendino savo svajonę ir Indijos vandenyne suprojektavo pirmąjį povandeninį restoraną „Ithaa“, kuriame žmonės gali pavakarieniauti – kad ir jūros gėrybių – po vandeniu. Tačiau tikroji pono Saleemo svajonė buvo pasatyti povandeninį viešbutį, kuriame žmonės galėtų užmigti po vandeniu ir atsibusti po bangomis.

„The Muraka“

Visiškai stiklinė vila „The Muraka“, kas vietinių kalboje reiškia „koralą“, atvėrė duris – perkeltine prasme – penki metrai po vandeniu Rangali saloje Maldyvuose. Viešbutis yra pagamintas iš plieno, betono ir akrilo, suprojektuotas atsižvelgiant į vietos ekosistemą. Čia dirba jūrų biologai, kurie prižiūri, kad nuskendusio viešbučio poveikis aplinkiniams koralams būtų minimalus. Viršutinė vilos dalyje, esančioje virš vandens, gyventojai gali grožėtis Indijos vandenyno bangomis, plaukioti baseine, kaitintis saulėje.

O paskui liftu, tarsi urvu pasakoje „Alisa stebuklų šalyje“, nusileisti į stebuklingąjį povandeninį pasaulį. Po vandeniu įrengtas erdvus miegamasis ir vonios kambarys. Povandeninis keturių dienų atostogų paketas kainuoja 200 tūkst. dolerių, bet tai nėra tik kaina už paprastą viešbučio kambarį – į viešbutį poilsiautojus atskraidina specialiu hidroplanu arba atplukdo greitaeigiu kateriu, kuris būna svečių paslaugoms visos viešnagės metu prišvartuotas privačioje prieplaukoje. Į kainą įskaičiuotas liokajus, virtuvės šefas ir aptarnavimas kiaurą parą.

„The Muraka“

Gyvenimas superprabangioje palapinėje

Bankoke gyvenantis dizaineris Billas Bensley įrengė daugiau nei 200 viešbučių trisdešimtyje šalių, bet naujausias jo darbas – „Capella“ grandinės viešbutis Ubude, Balyje, iš tiesų išskirtinis. Ne tik tuo, kad įsikūręs visiškose džiunglėse, atokiose kaimelio Keliki apylinkėse.

Balyje yra daug viešbučių džiunglėse, tuo nenustebinsi. B. Bensley sugalvojo viešbutį suprojektuoti tento principu – atrodo, kad gyveni palapinėje, tiesa, itin prabangioje palapinėje... O interjeras – tradicinio olandiško stiliaus, detalės – sukurtos išskirtinai vietinių meistrų rankomis. Dizaineris sako, kad pasiūlė šią palapinių idėją prabangiajai „Capella“ grandinei, nes tai priverčia visko mačiusius ir nuo prabangos pavargusius svečius pasijausti ne komforto zonoje.

„Čia nebus visiškai tylu ir nesukursi akinamos tamsos kaip įprastame viešbučio kambaryje, bet jausies gamtos dalimi, – sako dizaineris. – Tokiame numeryje nepraleisi Balio rytinio paukščių koncerto, saulės, plaukiančios medžių viršūnėmis, saulėtekio“.

Ubudas – žinomas Balyje gydymo centras, todėl viešbutis siūlo pačias unikaliausias gydymo procedūras, vietinių gyduolių, jogos instruktorių paslaugas. Čia atsiveria visos magiško Balio praktikų paslaptys – viešbučio gyduoliai kviečia į apsivalymo vandeniu ceremonijas, gydymą garsu, kvėpavimą pranajama būdu, čakrų balansavimą. Kambarys atsieina nuo 838 dolerių parai, į kainą įeina pusryčiai, asmeninis asistentas, kalnų dviračiai, atvykimas iš oro uosto, žygiai pėsčiomis.

„Capella“  palapinė

Viešbutis su parku Londono centre

„Belmond“, viešbučių, kruizų ir traukinių kompanija, turinti garsųjį traukinį „Venecijos ekspresas“, atidarė pirmąjį savo viešbutį Londone – „Cadogan Hotel“. Nuo pat 19-ojo amžiaus šis viešbutis buvo Londono socialinio gyvenime centre, svečiuose sulaukdamas žymių to meto menininkų ir visuomenės veikėjų.

Iš visų jo svečių, be abejonės, pats garsiausias yra Oskaras Vaildas, airių kilmės rašytojas, poetas ir dramaturgas, apsistodavęs 108-ajame viešbučio kambaryje. Būtent „Cadogan Hotel“ viešbutyje 1895-aisiais O. Vaildas buvo areštuotas ir iš čia išsiųstas atlikti dviejų metų sunkiųjų darbų bausmės už homoseksualumą.

„Cadogan Hotel“

Be abejonės, viešbutis slepia ne vieną intriguojančią istoriją, kurios vėl atgimė po trejus metus vykusios renovacijos, „Belmond“ grupei kainavusios 48 milijonus dolerių.

Viešbučio fasadas – žavaus karalienės Annos stiliaus, būdingas daugeliui Chelsea rajono pastatų. O štai interjere nuo XIX amžiaus išlikę vitražai, židiniai, mediniai raižiniai ir kiti tradiciniai elementais derinami su šiuolaikinėmis detalės.

Viešbučio vieta – ypač patogi, šalia ne tik meniškasis Chelsea, bet ir prašmatnusis Knightsbridge‘as su virtine pačių geriausių Londono parduotuvių, tarp jų ir garsiuoju „Harrods“. Tačiau „Belmond“ grupė nebūtų „Belmond“, jei svečiams nepasiūlytų kažko unikalaus.

Šiame pulsuojančiame ir turistų pilname mieste „Cadogan Hotel“ svečiai turi savo... sodą! Jame svečiams siūloma rengti piknikus, išgerti tradicinės arbatėlės ar net pažaisti tenisą. Viešbučio svečiams atveriamas privatus, uždaras Cadogano sodas, nuo pašalinių akių saugoma ramybės oazė, kurio istorija prasidėjo dar 1886-aisiais. Naujojo viešbučio kaina nakčiai – nuo 470 svarų.

Tekstas buvo spausdintas žurnale „Aš Ikona“.