Nuo seno žmonės žino nemažai orus prognozuojančių ženklų, skautai norėtų pasidalinti keletu iš jų.

Orų permainas nuspėja vabzdžiai ir paukščiai

Vieni lengviausiai pastebimų sinoptikų gamtoje – gyvūnai. Aukštai virš žemės paviršiaus skraidantys vabzdžiai ir jais mintantys paukščiai pranašauja giedrą orą. Tačiau jei kregždės sparnais beveik liečia žemę, o uodai, mašalai ir kitokie kandantys vabzdžiai staiga darosi įkyrūs, lenda į akis, gelia – lauk lietaus.

Saulėtą dieną į paviršių išneštus kokonus miško skruzdelės prie lietų suskumba paslėpti gilyn, artinantis liūčiai nurimsta eismas skruzdžių takuose, visos jos pasislepia skruzdėlynuose. Išsislapsto ir bitės, drugiai, prityla žiogai.

Ilgas, nenutrūkstamas gegutės kukavimas pranašauja ilgą giedrą.

Smarkus genio stuksenimas – artėjančio lietaus ženklas. Įnirtingai darbuotis genį ragina besislepiantys po medžių žieve ir plyšiuose vabzdžiai.

Orus nuspėja ir varlės. Jei jos kurkia iš vakaro – rytas bus giedras. O jei būriais ropščiasi iš vandens telkinių į krantą – lauk lietaus.

Orus išpranašaus ir augalai

Į orų permainas jautriai reaguoja ir įvairūs augalai. Plačiai išsiskleidęs kiškiakopūsčio žiedas – artėjančio lietaus požymis, o vakarui susiskleidęs – giedro, be lietaus oro pranašas.

Daug augalų, pajutę artėjantį lietų, suskleidžia savo žiedus. Taip jie saugo žiedadulkes bitėms. Artėjant liūčiai po lapais savo žiedus slepia našlaitės, nežymiai susisuka papartis.

Kai kurie augalai, pajutę besikaupiantį lietų, pasidengia mažais vandens lašeliais. Taip „pravirksta“ žemuogių lapai, kadagio spygliai.
 
Dangaus prognozės

Daug informacijos apie artėjančius orus gali suteikti dangaus stebėjimas. Įspūdingieji raudoni saulėlydžiai yra gero oro ženklas, tačiau raudonas dangus iš ryto žada prastą orą ir stiprų vėją. Vėją taip pat pranašauja ryškiai geltoni saulėlydžiai bei patekėjęs raudonas mėnulis. O jei pabudus ryte dangus atrodo pilkas, plaukia lengvi, pūkiniai debesys – laukia graži diena.

Visus šiuos ir dar daugelį kitų ženklų galima pastebėti atidžiai stebint gamtą. Tai gali pagelbėti planuojant kelionę ar padėti apsaugoti nuo nemalonių gamtos staigmenų.

Bet kokiu atveju, skautai primena, kad nėra blogo oro, yra tik netinkama apranga. Smagaus stebėjimo!

Šaltinis
www.skautai-neskautams.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją