Visuomet jautėsi vertinami tikslinių keliautojų

„Gido profesija niekad nebuvo nuvertinta žmonių, kurie nori daugiau pažinti, patirti, sužinoti daugiau nei rašoma ar rodoma viešoje erdvėje. Nejutau niekada, kad gido profesija būtų nereikalinga, priešingai – gidai visuomet buvo vertinami kaip papildoma pridėtinė vertė kelionei“, – pranešime žiniasklaidai sako 13 metų gide dirbanti grynakraujė vilnietė Lina Dusevičienė.

Pasak Linos, žmonės vertina tai, kad gidai ne tik suteikia daugiau ar įvairesnės informacijos apie vietą, bet labiausiai už tai, kad kelionei sukuria emocinę spalvą: „Jokia perskaityta ar pamatyta informacija neprilygs tam, ką kelionėje papasakos gidas, perduodamas ją per savo emocinį lauką, patirtis ir papasakodamas visa tai žibančiomis akimis. Kai apie kraštą pasakoja ten gyvenantis žmogus, tai suteikia be galo daug pačių įvairiausių spalvų“.

Paklausus, ar kelionės su gidais netapo mados reikalu, Lina sako labiau mananti, kad didesnė mada nei kartu į keliones pasikviesti gidą, yra išvykose surasti kažką naujo, nes nuvažiuoti ten, kur visi jau buvo yra nebe taip smagu. Tad jaučiasi didelis noras ieškoti naujų spalvų, kitų patirčių, neregėtų turų. „Įprastinė ekskursija nebe taip įdomu, žmonės nori patys išbandyti, išmokti, edukuotis. O būtent su gido pagalba tai visuomet ir galima padaryti, surasti, kad ir Lietuvos mastu, kažką egzotiško ir nematyto. Keliauti ir pažinti kitaip nei įprasta irgi svarbu, pastebiu, kad šiandien populiaria keliavimo priemone tapę dviračiai ir paspirtukai. Tai šios dvi tendencijos – atrasti kažką naują ir keliauti kitaip tikrai yra madinga“, – patikina gidė.

Keliaujančius po Naujininkus ir Markučius palieka be žado

„Su klientais visuomet daug kalbamės prieš kelionę: ką jie nori pamatyti, kokių tikisi patirčių, kuri tema jiems artimesnė, įdomesnė. Po išsamių pokalbių lengviau susiderina lūkesčiai. Ruošdamasi ekskursijoms visuomet įdedu daug pastangų, atsakingai ruošiuosi, įtraukiu naujas patirtis užsukant į mažiau prieinamas vietas. Tai nėra tik pasivaikščiojimai, bet ir užėjimas į vidų retai lankomo objekto, sustojimas paragauti ko nors unikalaus būtent toje vietoje. Norisi nustebinti ir sukurti tarsi mažą stebuklą“,– pasakoja gidė.

Besilankančius Vilniuje Lina visuomet kviečia nueiti į kelias nuostabias vietas, tai – VU Filologijos fakultete esančios Aisčių ir Pagonių menės, gatvės ir urbanistinio meno galerija po atviru dangumi „Open Gallery“, Juozapo Montvilos kolonijos - Rasose arba Lukiškėse, Vasario 16-osios asmenybių panteonas Rasų kapinėse, besiformuojantis Šnipiškių rezervatas.

„Graži ne tik Vilniaus širdis, antrą sezoną esame paruošę dviračio turus aplink antrąjį Vilniaus žiedą, kuris yra už centro ribų. Kviečiame minti Žirmūnuose, Šnipiškėse, Žvėryne, Naujininkuose, Naujamiestyje, Užupyje, Antakalnyje. Kartais keliautoją suvilioti sunkiau negu nustebinti, žmonės išties lieka sužavėti atradimais. Dar vienas rajonas šiandien labai madingas, tai – Naujoji Vilnia, po jį taip pat važinėjame dviračiais“, – sako Lina.

Paklausus, ar dar yra, kas ją pačią labiausiai Vilniuje nustebina, Lina sako, kad nustebina tik tai, kiek dar daug dalykų mes nesame atradę: „Net Naujininkuose galima rasti gilios istorijos ir unikalių visam Vilniui dalykų. Tas pats galioja ir Markučiams, kurie atrodo apleisti, bet kokie turtingi nepažintoms stebuklingomis vietomis.

Turistai

Kaip nepapulti pas netinkamą gidą

„Vienas iš iššūkių patiems organizuojantis keliones jose panorėjus sužinoti daugiau yra rasti ne šiaip gidą, o profesionalą. Kaip ir keliautojų būna įvairių, taip ir gidų, kurie skiriasi savo žiniomis, temperamentu, empatija, gebėjimu bendrauti, sudominti, išlaikyti dėmesį, parodyti tai, ko neišvystumei pats. Tad labai svarbu pasirinkti būtent sau tinkamą gidą, kad jis eitų ar, tarkime, važiuotų dviračiais panašiu tempu kaip jūs, kad kalbėtų aiškiai ir suprantamai kalba, kurią jūs suprantate, kad žinotų daugiau nei jūs. Vieni iš gidų tikisi kažko neįtikėtino, kiti daugiau žinių, kiti ima gidą, kad nereiktų patiems gaudytis po apylinkes ir į jį daugiau žiūri kaip į pakeleivį. Bet kurį variantą pasirinkus, svarbiausia, kad ekskursija teiktų malonumą, kad ji būtų patogi tiek fizine prasme, tiek naujų vietų, žinių, patirčių prasme“, – sako kelionių organizatoriaus „West Express“ Kauno regiono vadovė Namida Petkevičienė.

Pasak, pašnekovės, šiandien, kai gidų paklausa pakilusi, save jais pasivadinti gali ir apie gido profesiją nelabai nutuokiantys: „Esame ne kartą girdėję istorijų iš užsienyje keliaujančių apie tai kaip save prisistatantys gidais iš tiesų būna daugiau vairuotojai, nelabai ką turintys papasakoti apart to, ką žino visi arba yra tiesiog agentai, kurie veža apsipirkti pas savo draugus prekybininkus, pakeliui į lankytiną vietą. Yra tokių, kurie išties moka užkalbėti, tik vėliau jau būna vėlu ką nors keisti. Jie medžioja turistus, kaip vienadienį verslą. Jiems nelabai ir svarbu ką jūs apie juos papasakosite kitiems, nes jie ras tuos, kurie nebus girdėję. Taigi, nepasidomėjus iš anksčiau, neturint rekomendacijų ir patikint iš pirmo žvilgsnio neįtikėtinais gebėjimais, labai lengvai galima būti paviliotiems į tokių vietinių „gidų“ pinkles“, – atkreipia dėmesį N. Petkevičienė.

Kaip išsirinkti gerą gidą

Turizmo ekspertė pataria, kad jeigu turite numatę vieną ar kelis galimus gidus, būtinai išsiklausinėti apie būsimą išvyką kuo plačiau: „Sužinokite, kur konkrečiai važiuosite, kur stosite, kiek kur užtruksite, kokios gali būti papildomos išlaidos, paklauskite, ar pakely nesustosite suvenyrų. Jei jūsų tai nedomina, įspėkite iš anksto, kad negaišti laiko. Pokalbis žodžiu patartinas dėl gido jums suprantamos kalbos mokėjimo patikros, galbūt jis šneka labai sunkiai, dėl ko ekskursija gali tapti beprasme. Taip pat gido profesionalumą galite patikrinti ir savo žiniomis apie tą šalį. Pasidomėkite daugiau patys ir paklausinėkite gido vieno ar kito dalyko. Tuomet ir jis matys, kad jūs žinote daugiau, o ir jums bus naudinga pamatyti, kiek žino jis“.

Pagrindinis patarimas, kaip išsirinkti gerą gidą, jeigu jo paslaugų neužsakote per patikimą kelionių organizatorių, pasak N. Petkevičienės, yra rekomendacijos ir atsiliepimai apie jį socialiniuose tinkluose, „Tripadvisor“, kituose keliautojų puslapiuose. Visgi, reikia nepamiršti ir atkreipti dėmesį į tai, kad neretai komentarus apie gidus gali rašyti ir patys gidai, ar jų draugai. Tad kuo įvertinimų daugiau ir įvairesnių, tuo realesnę nuomonę susidarysite. Dar viena puiki mintis – vieniems su kitais aktyviau dalintis gerų gidų kontaktais, tik vėlgi, reiktų pasverti savo nuomonę, nes tarkime, yra skirtumas, ar žmogus su gidu keliavo pirmą kartą ar gali palyginti su kitais.

„Kai gidus organizuoja agentūros, viešbučiai, jų paslaugos gali kainuoti kiek brangiau, bet tai yra mokama už kokybę, ramybę, patikimumą. Jokia save ir klientus gerbianti agentūra nerizikuos savo vardu ir savo atostogas jiems patikėjusių keliautojų neišleis su pirmu pasitaikiusiu ar tiesiog neįdomiu, neprofesionaliu gidu. Gidas juk tuo pačiu yra ir pačios agentūros veidas. Aišku, ir agentūroms gali pasitaikyti netinkamų gidų, bet tokie dažniausiai būna labai greitai pričiumpami“, – patikina N. Petkevičienė.

Kokių gidų užsienyje pageidauja lietuviai

„Paskutiniu metu lietuviai labai pamėgę keliones su gidais, bet jiems turi ir tam tikrų reikalavimų. Vienas iš jų, kad kalbėtų lietuviškai. Viena iš šių metų TOP krypčių yra kelionė į Stambulą su lietuviškai šnekančiu gidu. Šios kelionės tokios paklausios, kad net negalime visų norinčių į jas sutalpinti. Stambulą lietuviams padeda pažinti turkas Yusufas Lai, Vilniaus universitete baigęs lietuvių kalbos kursus tam, kad galėtų savo gimtoje šalyje susikalbėti su lietuviais. Tai, kad jis vietinis, kalbantis lietuviškai, daug žinantis, empatiškas yra labai svarbi pridėtinė vertė tokioje kelionėje. Dėl to jas keliautojai ir šluoja“, – šypsosi N. Petkevičienė.

Dar yra kelionės su lietuve gide po Barseloną, jos taip pat yra labai paklausios. „Man atrodo, tokiose kelionėse vienu metu „nušaunami du zuikiai“ – ekskursijos vyksta gimtąja kalba ir tuo pačiu patenkinamas smalsumas, kaip sekasi gyventi svetimoje šalyje. Lietuvaičiai gyvena daugelyje šalių ir mielai priima tautiečius net ir Tailande, Pietų Afrikos Respublikoje ar Kolumbijoje. Matant gidų reikalingumą ir populiarumą, galvojame, kad praplėsime ir savo kelionių siūlymus į vis daugiau šalių, kur gidais galėtų dirbti ten gyvenantys lietuviai arba vietiniai, mokantys lietuvių kalbą ir turintys licenciją vesti ekskursijas“, – sako N. Petkevičienė.

Į dabartines keliones, pasak pašnekovės, vyksta kelionių vadovas ir gidas: „Tai yra tie du žmonės, kurie keliauja su mūsų grupėmis. Kelionių vadovas lydi grupę, tvarko organizacinius dalykus, bet vesti ekskursijų vietoje neturi teisės. Grupes lydi mūsų patyrę darbuotojai, kurie padeda klientams susiorientuoti oro uoste, sprendžia kylančias problemas. Taip pat tai yra tarpininkas tarp kliento ir gido. Dažnai, jei važiuojama su anglakalbiu gidu, kelionių vadovas būna kaip vertėjas”, – paaiškina N. Petkevičienė.

Kiek kainuoja ir kur patiems ieškoti gidų užsienyje

„Ekskursijų ir gidų pasiūla yra nemaža, tad reiktų žinoti, ko ieškote: privačios ekskursijos, nedidelių grupių ar didelės, kur yra ne viena dešimtis turistų. Taip pat kiek galite tam skirti laiko, lėšų, koks jūsų tikslas ir esminiai lūkesčiai. Gido kaina yra nuo 90 eurų už 4 valandas. Bet viena kaina bus jei po miestą kelias valandas vaikščiosite pėsčiomis, kita – jei važinėsite su gido vairuojamu automobiliu kelias dienas po regioną“, – sako pašnekovė.

Norintiems kelionėje užsienyje turėti gidą, reikia jį rasti. Būdų yra keli: jau minėtas būdas per pažįstamus ir rekomendacijas. Dar vienas būdas – per Lietuvos turizmo agentūras, kur užsisakote kelionę ir čia pasirūpina jumis nuo kelionės pradžios iki pabaigos, kur gaunate reikalingą pagalbą kelionėje ir informaciją lietuvių kalba. Taip pat gidų galima ieškoti per kitų šalių agentūras.

Ieškoti galima ir interneto paieškos sistemoje įvedus konkretų miestą ir norimus turus bei gidus juose. Minusas, kad galite gauti daug pasiūlymų, tad bus sunku atsirinkti, pliusas, kad galima rasti atsiliepimų, kurie padės išsirinkti. Galima suvesti „nemokamos ekskursijos mieste“, kurių būna kai kuriuose miestuose ar „geriausias gidas mieste“, bet tikimybė, kad pastarasis ir bus geriausias, nebus šimtaprocentinė.

Dar vienas būdas, kuriuo neretai naudojasi sutaupyti norintys lietuvaičiai, pasak pašnekovės, yra gido paieškos jau nuvykus į vietą.

„Norint rasti gerą gidą, neužtenka išeiti į gatvę ir prieiti prie pirmos agentūros, nes ten galite rasti ir labai prastą kokybę, užkeltas kainas turistams, daug pažadų, kurie neretai kelionėse pranyksta. Tad reiktų skirti daugiau laiko, vertinti kelis siūlymus, išsiaiškinti net pačias mažiausias detales ar ir išsklaidyti abejones dėl būsimos kelionės. Neretai girdime istorijų, kaip turistus apgavo, ne ten nuvedė, buvo daugiau žmonių, nei pasakė, kad buvo nuobodu ar kad iš esmės neatitiko lūkesčių.

Tad tikrai patariu investuoti daugiau laiko, kad atostogų netemdytų jokie nesklandumai ar juolab nukentėjimas finansiškai. Šiandien išties gerą gidą nėra taip lengva surasti, o įdomus, apsiskaitęs, empatiškas gidas yra turizmo agentūrų svajonė. Tad kai jau tokius surandame, tai jų tikrai nepaleidžiame“, – šypsosi N. Petkevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)