Daugumai žmonių atrodo, kad kišenvagiai tai gatvės bastūnai ar išmaldos prašytojai, kuriuos itin lengva atpažinti ir įjungti savo budrumą. Tačiau šiuolaikiniai kišenvagiai dažniausiai yra niekuo iš minios neišsiskiriantys žmonės, kurie iš pažiūros atrodo kaip išsilavinę aukštesniojo sluoksnio atstovai.

Būtent taip jie ir stengiasi užsimaskuoti, juk niekuomet nepagalvotumėte, kad solidžiai atrodanti moteris stovinti šalia jūsų, galėtų būti kišenvagė, tiesa? Atostogų metu svarbiausia išlaikyti budrumą visada, kiekvieną akimirką, o ne tik tuomet, kai aplink matote „įtartinus“ asmenis.

Labai dažnai kišenvagiai veikia nedidelėmis grupėmis. Jei gatvėje pamatysite, pavyzdžiui, turistų grupelę, žiūrinčią į žemėlapį ir neva nerandančią kelio – įjunkite budrumą. Vienas asmuo paklaus jūsų kelio, kitas parodys žemėlapį, o kol jūsų dėmesys bus kitur – trečias grupelės narys jus tiesiog apšvarins. Dar dažniau kišenvagiai būna tie, kuriuos įtarti būtų sudėtingiausia. Juk naivus, didelėmis akimis į jus žiūrintis vaikas negalėtų jūsų apvogti…o gal?

Ypatingo dėmesingumo reikalauja vietos, kuriose dažniausiai ir darbuojasi kišenvagiai:

Lankytinos vietos, monumentai, muziejai;
Viešasis transportas;
Restoranai, barai ir kavinės;
Viešbučių registratūros.

Pagrindinis kišenvagių taikinys – turistai. Iš prigimties žmogus gali sufokusuoti dėmesį vos į vieną ar du objektus tuo pačiu metu, todėl turistai mažai kreipia dėmesį į tai, kas vyksta aplink juos, mat dėmesys daugiausiai tenka naujiems potyriams ir reginiams.
Atostogaujant svečioje šalyje, labai svarbu neatrodyti kaip turistui. Stenkitės įsilieti į minią ir atkreipti į save kuo mažiau dėmesio.

Venkite dėvėti drabužius su didžiuliais dizainerių vardais, nedėvėkite prabangių, didelių ir dėmesį pritraukiančių papuošalų, laikrodžių. Ekspertai pataria nesirengti ir baltai, mat būtent ši spalva jus labiausiai išskiria iš minios. Nesiblaškykite aplink su žemėlapiu ir net ir pasiklydę vaidinkite, jog kelią žinote.

Niekuomet nesinešiokite didelių pinigų sumų kartu su savimi, kaip ir asmeninių tapatybės dokumentų. Jei vis tik esate priverstas šiuos daiktus turėti šalia savęs, piniginės niekada nelaikykite galinėje kelnių kišenėje. Piniginei ir mobiliajam telefonui visuomet saugiau bus, jei juos laikysite priekinėje kelnių kišenėje, o dar geriau – vidinėje ir ypač užsegamoje švarko ar striukės kišenėje. Ganėtinai sudėtinga pavogti pinigus yra iš to žmogaus, kuris juos laiko specialiame dirže – piniginėje, kuris yra juosiamas ant liemens ir paslepiamas po marškinėliais.

Lengviausia žmogų apšvarinti – įkišti nagus į rankinę arba ją tiesiog pavogti. Kaip to išvengti?

Vertingus daiktus laikykite prie savo kūno, jų nedėkite į rankinę;
Niekuomet nelaikykite vertingų daiktų išorinėse kuprinės ar rankinės kišenėse;
Rankinės ar kuprinės užtrauktukus apsaugokite spynele;
Rankines ar kuprines laikykite prieš save tuomet, kai esate apsupti didelės žmonių minios;
Kai valgote, kuprinę ar rankinę pasidėkite tarp kojų.

Apsisaugoti nuo kišenvagių galite ir pasinaudoję savo kūrybiškumu. Pirmiausias taikinys, į kurį krypsta kišenvagio akys – piniginė ir telefonas. Norėdami apsisaugoti, pinigus, banko ir ID korteles išimkite iš piniginės ir išslapstykite skirtingose rankinės ar kuprinės vietose. Panaudoję tuščią apsauginio kremo nuo saulės buteliuką, galite pasigaminti labai patogią ir kišenvagiams visiškai į akis nekrintančią pinigų slėptuvę.

Pinigus, telefoną, raktus ir kitus vertingus daiktus galite paslėpti ir suvynioję juos į sauskelnes! Juk nė vienas kišenvagis nebandys pavogti panaudotų kūdikio sauskelnių arba moteriško higieninio įkloto, kurio pakuotėje galite paslėpti grynuosius.

Gerai panaršę interneto platybėse tikrai rasite bent keletą slaptų ir miniatiūrinių aprangos detalių, kurios padės apsisaugoti nuo kišenvagių. Pavyzdžiui, diržas, kurio vidinėje pusėje yra įrengtas slaptas skyrius, apsaugotas užtrauktuku. Taip pat vos už kelis svarus galite įsigyti ant riešo, kelnaičių ar liemenėlės tvirtinamą piniginėlę, iš kurios pinigus pavogti yra beveik neįmanoma.

Apsaugokite save ir neleiskite sugriūti ilgai planuotoms atostogoms įsigydami atostogų draudimą. Nuo nieko, net ir kišenvagių, neįmanoma apsisaugoti šimtu procentų. Tačiau nuostolis nebus toks didelis, o nuotaika tokia slogi, jei žinosite, kad žalą jums atlygins jus sauganti draudimo kompanija. Nesvarbu, ar pametėte dokumentus, jus apvogė, ar oro uoste dingo lagaminas – atostogų draudimas padės susidoroti su visais iškilusiais sunkumais.