V amžiuje prieš mūsų erą klasikiniai Atėnai buvo meno, demokratijos, mokslo ir filosofijos centras. Čia įsikūrė ir Platono akademija, ir Aristotelio licėjus, tad Atėnai yra laikomi vakarų civilizacijos lopšiu. Per visus tuos metus užkariautojai ne vieną kartą buvo užėmę Atėnus ir paliko čia savo ženklus, didingus monumentus – šis unikalus istorinis palikimas regimas visame mieste.

1834 metais Atėnai tapo šiuolaikinės Graikijos sostine. Jie buvo pasirinkti dėl savo simbolinės reikšmės klasikinėje istorijoje. Miestas buvo statomas aplink Akropolio sienas. Šiandieniniai Atėnai – tai Graikijos metropolis, vadinamas Attika, į kurį įeina ir priemiesčiai, ir šalia esantis Pirėjaus miestas.

Viso čia gyvena daugiau kaip 4 milijonai žmonių; tai ir politinis, ir socialinis, ir kultūrinis, finansinis ir komercinis visos šalies centras. Šiandieninis išsiplėtęs urbanistinis miesto vaizdas atspindi įdomią jo istoriją, daugiakultūrinį šiandienos veidą su savo infrastruktūra.

Atėnuose ir visoje Attikos teritorijoje rasite aukštos kokybės viešbučius, išvystytą transportą, pavyzdžiui, greitąjį metro, daug galimybių apsipirkti, pavalgyti ir pavakaroti, bet visa tai vainikuos jo gyventojų svetingumas ir šiltas priėmimas. Žodžiu, Atėnus yra tiesiog privaloma aplankyti kelionės į Graikiją metu, nes čia bet kuriuo metų laiku rasite modernų miesto gyvenimą, darniai persipinantį su istorija, kultūra ir gamtos grožiu.

Atėnų didybė – kelionė per istoriją

Beveik visa istorinio miesto dalis buvo paversta didžiausia Europoje trijų kilometrų ilgio pėsčiųjų zona. Judant ja pasiekiami didieji archeologiniai paminklai, atkuriantys senovės vaizdą. Einant pėsčiomis ar važiuojant dviračiu Didžioji promenada paliks neišdildomą įspūdį. Tai tikra kelionė per istoriją.

Pradėkite nuo dievo Dzeuso šventyklos (VI amžius pr. m. e). Šalia jos yra 131 metais statyti simboliniai vartai į miestą – Adrianos arka. Nuo čia eikite Dionyssiou Areopaghitou gatve ir prieisite antikinį Dionizo teatrą po atviru dangumi, statytą V a. pr. m. e., kur buvo vaidinamos Sofoklio, Euripido, Aischilo ir Aristofano parašytos pjesės. Toliau, aplankę V a. pr. m. e. Esklepiono griuvėsius ir II a. pr. m. e. Eumenės kolonadą, užsukite į Herodo Alticus odeoną, kažkada buvusį teatrą po stogu, pastatytą 161 m., kur dabar vyksta Atėnų festivalis.

Iš čia galima užlipti aukštyn iki šventojo Akropolio uolos. Ten rasite pačius svarbiausius pasaulyje architektūros ir meno pavyzdžius, tokius kaip Propilėja, Atėnų Nikės šventykla ir Erektionas. Pati žymiausia yra Partenono šventykla, kurią V a. pr. m. e. statė Kalikratas ir Iklinas, o dekoravo skulptoriaus Fidijas. Tik už 300 metrų nuo Akropolio uolos yra įspūdingas naujasis Akropolio muziejus, kur saugojami 4 tūkstančiai neįkainojamų šios vietos radinių.

Nusileidę nuo Akropolio ateisite į seniausią pasaulyje teismo aikštę Areios Pagos. Kitoje pusėje – nedideli grįsti keliukai veda prie romaninio paminklo ant Philoppapou kalno. Netoli ir senovės atėniečių pamėgta susirinkimų vieta Pnyx, kur buvo išsakomos demokratinės teisės. Einant toliau pėsčiųjų keliu prieisite Senąją Agorą – komercinį, politinį ir religinį senovės Atėnų centrą bei Hefaisto šventyklą – geriausiai išsilaikiusią iš antikinių laikų. Netoli matysite ir romėnų Agorą su garsiuoju „Vėjų bokštu“ (I a. pr. m. e.) bei Adriano biblioteką (132 m.).

Toliau pasukite į Ermou gatvę, kuria ateisite iki Kerameikos, didžiausių kapinių senajame mieste su įspūdingomis kapų skulptūromis ir stelomis.
Atėnai

Šiandiena, kur senasis pasaulis susitinką naująjį

Atėnams apžiūrėti neužteks vienos dienos. Jei jūsų pažintinės kelionės planas leidžia, vieną dieną paskirkite Syntagmos ir Omonijos aikštėms, bei jas jungiančiai Stadiou gatvei bei Panepistimiou alėjai. Eidami čia jūs pamatysite vienus iš gražiausių Atėnų neoklasicistinių pastatų.

Syntagmos aikštėje išsiskiria Parlamento rūmai, prieš juos esantis Nežinomo kareivio kapas, saugomas vadinamų „evzonų“, XIX amžiaus tradiciniais kostiumais aprengtų karių. Šalia ir nuostabieji 40 akrų teritoriją užimtys nacionaliniai sodai, kurių pietinėje dalyje yra įspūdingas neoklasicistinis Zappeiono namas.

Iš čia galima eiti į Panathenaikos (Kallimarmaro) stadioną, kur 1897 m. buvo surengtos pirmos mūsų laikų olimpinės žaidynės. Toliau, perėję Metzo teritoriją nueisite iki pirmųjų Atėnų kapinių, kurios iš tiesų yra nuostabių skulptūrų ir monumentalių antkapių muziejus po atviru dangumi.

Iš Omonijos aikštės veda judri Patission gatvė, kurioje yra tokių žymių pastatų, kaip kad neoklasicistiniai Politechnikos mokyklos rūmai ir Nacionalinis archeologijos muziejus. Pastarasis patenka į geriausių pasaulio muziejų sąrašus ir turi retų egzempliorių iš Neolito eros bei Senovės Romos laikų.

Netoli muziejaus yra ir Exarchija, nuostabus menininkų rajonas su alternatyviomis parduotuvėlėmis, įdomiomis kavinėmis, organiško maisto užeigomis bei inovatyviais gaminiais. Iš Exachijos, perėję Napoleono kvartalą, galite užkopti į žaliuojantį Lycabettus kalną, nuo kurio galima matyti ne tik visą miestą, bet ir jūrą.

Jei dar liko jėgų, kitapus kalno jūsų laukia Kolonaki rajonas, supamas Vassilissis Sophias aveniu, vienos didžiausių Atėnų gatvių su nuostabiais Art Deco bei tarpukario laikų pastatais ir visa eile muziejų, kavinių bei parduotuvių.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!