Italai tiki, kad taip gimė tamburello - žaidimas primenantis tenisą. Jis žaidžiamas lauke ir salėse, be tinklo, komandomis po tris arba penkis. Vietoj raketės naudojamas į tambūrą (vienpusį būgną) panašus atmušimo įrankis. Šių metų liepos 5-11 dienomis tamburello bus galima išmėginti Šiauliuose vyksiančiose pasaulio sporto visiems žaidynėse „Šiauliai 2012".

Nuo Julijaus Cezario, Luidviko IV iki XXI amžiaus

Tamburello, kaip ir dauguma sporto šakų, norėtų pasisavinti kelios šalys. Didžiausi ginčai kyla tarp prancūzų ir italų. Italai cituoja Julijaus Cezario laikų raštus, kuriuose minima, kad kareiviai po ilgų valandų žygiavimo atsipalaiduodavo žaisdami panašų žaidimą. Prancūzai priešpastato rašytinius šaltinius, kurie byloja, kad Liudviko IV dvariškiai šalia Versalio rūmų turėjo įrengtą aikštę, pritaikytą komandiniam žaidimui, kurio metu buvo atmušinėjamas kamuoliukas.

Italijos Tamburello federacija žaidimo istoriją skaičiuoja nuo 1890 metų. Būtent tada žaidimas buvo pripažintas svarbiausio tuometinio sporto komiteto, prilygstančio dabartiniam olimpiniam. 1903 metasi šis sportas beveik tapo olimpiniu, tačiau 1908 metais olimpiada Italijoje neįvyko, svajonė tapti olimpine sporto šaka, liko svajone iki mūsų dienų. 

Iki devinto dešimtmečio Tamburello žinomas daugiausiai Italijoj ir Prancūzijoj. Dabar jis žaidžiamas didžiojoje Europos dalyje, Amerikoje, Kinijoje ir Japonijoje, Australijoje. Žaidimu domisi Egiptas ir Tunisas.

Kokybiškiausias kamuoliukas - iš moterų plaukų

Spėjama, kad kamuoliukas buvo gaminamas iš odos, o jo viduje - moteriški plaukai. Manyta, kad taip „įdaryti“ kamuoliukai geriau atšoka. Raketės, atmušimo įrankiai buvo medinės,  pintos. Dabar kamuoliukai gaminami iš gumos. Žaidimui lauke skirti balti, 59 mm dydžio. Salės žaidimui naudojami šiek tiek didesni kamuoliukai.

Tambūras arba vienpusis būgnas ovalus arba apskritas, ant karkaso užtemta dirbtinė oda. Lauko aikštėje vienu metu gali būti penki žaidėjai, vidaus – trys. Komandas sudaro devyni ir aštuoni žaidėjai.
Įdomu tai, kad žaidimas, pagal taisykles gali prasidėti ir nesant pilnai komandai, vėluojantis, bet registruotas žaidėjas gali įeiti į aikštę po žaidimo starto.

Tamburelo - viena iš daugiau kaip 50 sporto šakų, kurios bus pristatytos 5-tosiose TAFISA žaidynėse „Šiauliai 2012“. Egzotiškų sporto šakų rungtys bus parodomosios. Žaidynių šūkis „Darnus žmogus – darnus pasaulis“, todėl ypač daug dėmesio bus skiriama masinio sporto renginiams, tokiems kaip dviračių maratonas, pėsčiųjų žygis ar mums jau gana įprastos varžybos - futbolo, krepšinio, tinklinio, bėgimo, plaukimo ir t.t. Daugiau informacijos www.siauliai2012.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją