aA
Pateikiame trečiąją ištrauką iš knygos „Japonijos spalvos ir skoniai“.
Japonijos spalvos ir skoniai: kaip išmokti valgyti žalią žuvį ir išsivirti miso
© Asmeninio archyvo nuotr.

III ištrauka iš Aurelijaus Zyko knygos JAPONIJOS SPALVOS IR SKONIAI.

***
Sašimis

Kai pirmą kartą nusipirkau žalios žuvies, dailiai supjaustytos ir tvarkingai įvyniotos į maistinę plėvelę, ir ją bandžiau valgyti, įveikiau vos pusę porcijos. Paskui ilgai gulėjau lovoje, įsivaizduodamas nelaimingą vargšės žuvelės gyvenimą ir save, atšiaurų žmogėdrą, kruvinais dantimis taršantį jos bejėgišką kūną.

Laukiau, kol ims pykinti, bet, mano didelei nuostabai, prie cepelinų pripratęs skrandis kaip niekad gerai ir žiauriai virškino maistingą turinį, maloniai gurguliuodamas. Ryte pasimėgaudamas baigiau pradėtą porciją ir tapau žalios žuvies gerbėju.

Sašimis yra bene pats paprasčiausias patiekalas, kurį galėjo sugalvoti žmogaus protas, na, galbūt po obuolio, kurį tiesiog nusiskini ir grauži. Sašimiui tereikia pagauti žuvį, išsipjauti jos valgomąsias dalis ir... valgyti.

Galbūt dėl to japonai, su malonumu šlemščiantys žalią žuvį, pirmiesiems salas aplankiusiems kinams atrodė kaip primityvūs laukiniai, nesugebantys net dorai termiškai apdoroti maisto. Juk kinai visas sau žinomas tautas ir skirstė į valgančiuosius pagamintą maistą (civilizuotus) ir valgančiuosius žalią maistą (barbarus). Net ir sparčiai civilizavęsi, perėmę Kinijos kultūrą, jie neįstengė atsisakyti savo barbariško įpročio ir toliau mėgavosi jūros produktais, kokius motina gamta sukūrė.

O motina gamta japonams šito tikrai nepašykštėjo. Apsilankius turguje, galima rasti daugybę įvairiausių dydžių, spalvų ir formų žuvų. Nuo pačių mažiausių, panašių į mažus kirminėlius, iki milžiniškų tunų (maguro). Tarp šių dviejų kraštutinumų – visa gausybė gėrybių, besipuikuojančių sašimio lėkštėje: pilkšvos stauridinės (adži), japoninės stintos (aju), pelamidės (kacuo), plekšnės (hirame), skumbrės (saba), unguriai (unagi), upėtakiai (masu), lašišos (sake), žuvys skraiduolės (tobiko), karpiai (koi)... O kur dar garsiosios pūsliažuvės fugu, turinčios nuodingąją pūslę, kurios kąsnelis gali sukelti mirtį. Viskas priklauso nuo to, kaip mitriai ir meistriškai virėjas valdo peilį.

Japonijos spalvos ir skoniai: kaip išmokti valgyti žalią žuvį ir išsivirti miso
© Asmeninio archyvo nuotr.

Grupuoti mėgstantis japonų protas sugebėjo skirti žuvis net pagal jų amžių ar vietą, iš kur produktas paimamas. Pavyzdžiui, japonui tunų mėsa, panašiai kaip lietuviui kiauliena, yra dalijama į sprandinę, nugarinę, šoninę, kumpį ir kt., susideda iš skirtingo skonio dalių, tokių kaip akami, toro, čiūtoro, ootoro ir pan.

Žuvų įvairovę papildo patys keisčiausi moliuskai ir galvakojai, turguje šliaužiojantys plastikinėmis akvariumų sienelėmis. Prisiminiau kai kuriuos savo giminaičius, žvelgiančius į šaldytas krevetes prekybos centre ir šiurpulingai besipurtančius: „Va šito tai jau nė už ką nevalgyčiau.“ Čia krevetė (ebi) – vienas iš nekalčiausių padarėlių, tyliai ropinėjantis ant dugno ir su budistiniu nuolankumu laukiantis savo likimo kažkieno gerklėje. O aplinkui verda tikras išlikimo žaidimas, kai kriauklėti ir bekriaukliai moliuskai bando išsikovoti laisves ir teises iš prigimties neteisingame pasaulyje.

Šviežumas – tikrasis sašimio malonumas.

Nežinia, ar savo likimą nujaučia jūrų ežiai (uni), tikras skanėstas. Juos, vargšelius, perskels pusiau, šaukštu iškabins iš dygliuoto kiauto ryškiai geltoną masę ir patieks ją ant ryžių gabaliuko kaip prabangų sušį. Jo skonis išsilies ant liežuvio kaip savita žuvies ir pieno skonio dermė.

Miso sriuba su kriauklelėmis

Miso sriuba (miso širu) – bene kasdieniškiausias japonų valgis, valgomas, galima sakyti, tris kartus per dieną ir kas kartą baigiant valgyti. Taip, taip, Japonijoje sriuba patiekiama ne pradžioje, o baigiant valgyti. Seniau miso sriuba ir ryžiai, harmoningas derinys, sudarydavo didžiąją dalį japonų maisto raciono, o ir dabar be šios sriubos japonų šeimos virtuvė būtų sunkiai įsivaizduojama. Kiekviena mama išgauna skirtingą miso sriubos skonį, kuris yra atpažįstamas ir pasiilgstamas visų šeimos narių.

Paruoškite daši. Į verdantį vandenį įberkite truputėlį džiovintų žuvyčių arba pelamidės drožlių katsuobuši, arba jūržolių. Užvirkite. Nukoškite. Dabar į skystį sudėkite nuplautas ir nuskustas daržoves: bulves, morkas, šiek tiek baklažano, baltojo ridiko, svogūno (ko turite).

Jos turi būti supjaustytos netaisyklingais kąsnio dydžio gabaliukais (ne kubeliais, ne griežinėliais ir ne lazdelėmis!). Tinka ir stambiai supjaustyti pievagrybiai. Daržovių neturi būti daugiau nei skysčio. Ir jokios druskos ar prieskonių. Tiesiog daši ir daržovės.

Japonijos spalvos ir skoniai: kaip išmokti valgyti žalią žuvį ir išsivirti miso
© Asmeninio archyvo nuotr.

Virkite, kol daržovės suminkštės. Įmeskite dvigeldžių moliuskų (jų įvairų rūšių galite nusipirkti bet kuriame Japonijos prekybos centre. Jeigu neturite laiko nuvykti į parduotuvę, tai apsieisite ir be kriauklelių.) Palaukite, kol moliuskai atsivers. Išmeskite visus neatsivėrusius. Jie nugaišo prieš patekdami į puodą. Jeigu norite, dabar pats laikas įdėti džiovintų dumblių, trumpai išmirkytų vandenyje.

Nedideliame indelyje sumaišykite sūrios sojų pastos miso (jos, beje, irgi galite įsigyti bet kuriame Japonijos prekybos centre, bet be jos apsieiti negalima) su samteliu savo viralo skysčio, kad neliktų gumulėlių. Supilkite šį tirpalą į puodą. Paragaukite. Paprastai į vieną puodelį skysčio dedamas šaukštas miso. Bet svarbiausia, sūrumas turi tikti jums patiems. Juk tai jūsų miso širu, jums patinkamo skonio. Nebevirkite.

Patiekite lakiniame sriubos dubenėlyje. Jeigu norite, įpjaustykite šviežių svogūnų laiškų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Populiarią pramogą Vilniuje pamėgo ne tik užsieniečiai: kaip gidai suvilioja lietuvius? (4)

Ne tik svečiai iš užsienio, bet ir lietuviai vis dažniau iš naujo atranda sostinę, todėl čia...

Įdomūs faktai: ką lėktuvais siunčia lietuviai ir kada danguje daugiausiai orlaivių? (1)

Ar žinote, koks krovininis lėktuvas gali pelnytai didžiuotis didžiausio pasaulyje titulu? Kokiomis...

Pratęsiamas didelio susidomėjimo sulaukęs projektas „Surink Lietuvą“: ne visi geri dalykai turi greitai baigtis

„Ar tikrai viskas baigsis liepos 12 dieną?“, „Ar verta pradėti?“ tokie ir panašūs...

20 šalių per metus aplankęs ir pasaulį apkeliauti ketinantis lietuvis pasidalijo patarimais, kaip žvejoti pigius skrydžius (20)

Praėjusiais metais prodiuseris ir aistringas keliautojas Mantas Bertulis užsienyje praleido 120...

Romantiškas skrydis Valentino dienos proga: kokios kryptys siūlomos iš Lietuvos (12)

Išsiilgusiems romantikos ir mėgstantiems keliauti, Valentino dienos savaitgalis gali tapti puikia...

Top naujienos

Pati išgyvenusi pragarą, perspėja kitus: į mokyklas įsileido sektą, sąraše – ir prestižinės ugdymo įstaigos (212)

Iš pradžių viskas prasideda nuo nekaltai atrodančių kvėpavimo, jogos ir meditacijos pratimų....

Lietuviai dėl atostogpinigių nepersistengia: gerai gyvename, kai nebereikia galvoti apie 10 eurų (47)

Tinkamai pasirinkus atostogų laiką, galima gauti didesnį atlyginimą, nes atostoginiai pinigai...

Koronavirusui sparčiai plintant už Kinijos ribų, mirčių skaičius toliau auga Italijoje uždaromi miesteliai; papildyta (70)

Kinijoje mirusiųjų nuo naujojo koronoviruso infekcijos pirmadienį padaugėjo iki 2 592,...

Orai: ciklonai apsiraminti nežada (7)

Pirmadienį vėjas rims. Tik kai kuriuose rajonuose vakarinių krypčių vėjo gūsiai užsiliks iki...

Susirgus įprastos mitybos taisyklės negalioja: dietistė įvardijo, kokios klaidos tik apsunkins savijautą (17)

Sergančiųjų gripu vis daugėja, o peršalimo simptomai – itin dažni palydovai visą žiemą....

Kinų bendrovės: mes neišgalime mokėti darbuotojams (37)

Vis daugiau privačių kinų bendrovių mažina atlyginimus, vėluoja sumokėti algas arba apskritai...

Plokščios Žemės šalininką pražudė savadarbė raketa: norėjo savomis akimis „patikrinti“ planetos apvalumą (12)

Vienas Kalifornijos gyventojas, sakęs, kad nori nuskristi iki kosmoso pakraščio ir savomis akimis...

Vyrą Vidą palaidojusios Rimos Antonovienės gyvenime netrūksta permainų (40)

Neseniai vyro Vido Antonovo netekusi Rima Antonovienė sako, kad pokyčių jos gyvenime netrūksta....

Fatima Bhojani

Sėkmės istorija valstybėje, kurioje sėkmės istorijų reta

Kaip atgijo Talibano nuniokotas Svato slėnis.

Sabonio dvigubas dublis nepradžiugino skaudžiausią nesėkmę per 30 metų patyrusių „Pacers“ (6)

Košmarišką vakarą NBA pirmenybėse išgyveno Indianos „Pacers“ (33-23) ekipa. Indianapolio...

|Maža didelių žinių kaina