Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Prieš pereidama į privačias avialinijas, moteris penkerius metus dirbo stiuardese bendrovėje „British Airways“. Ji ištekėjo už maskviečio, persikėlė gyventi pas jį, tačiau po dvejų metų šeima iširo. Tada ji nuėjo į „Aeroflot“ atranką, kur jai buvo rekomenduota užsirašyti į privačios verslo klasės aviacijos, kitaip dar vadinamos „prabangos aviacija“, mokyklą.

Ten priimamos tik merginos su aukštuoju išsilavinimu (pirmenybė teikiama psichologiniam ir filosofiniam išsilavinimui), patrauklios, tačiau saikingai (manoma, kad pernelyg gražios sutelks visą dėmesį į savo išvaizdą), komunikabilios ir ramios. Taip pat reikalaujama puikių anglų kalbos žinių, nes tenka skraidyti į užsienį.

Ką ji turėjo daryti?

„Šypsotis, žinoma. Jau per pirmą užsiėmimą mokykloje nesišypsančių bei tų, kurios tai daro dirbtinai, paprašo į antrą užsiėmimą neateiti, kokias figūras jos beturėtų, - pasakoja stiuardesė. - Reikia mokėti ne tik atskirti raudonąjį vyną nuo baltojo, bet ir gerą nuo blogo, sugebėti rekomenduoti someljė lygmenyje, žinoti, iš ko pagaminti patiekalai. Bet svarbiausia – laikyti liežuvį už dantų“.

Toliau ji pasakoja, kad yra tekę iš lėktuvo tempti girtus oligarchus, kurie gali tave ir apvemti. Ir negali net nieko pasakyti!

„O jau kiek teko klausyti apie konfliktus su žmonomis, apie partnerių išdavystes, apie audringus vakarėlius..., - toliau atvirai pasakoja ji. - Mes privalome būti geromis psichologėmis, aš taip vadinu savo profesiją, nes vyrai ir skrydžio metu reikalauja ir supratimo, ir palaikymo, ir patarimo“.

Daugelis merginų svajoja ištekėti už oligarcho, nes jiems priklauso privatūs lėktuvai arba už aukščiausio rango valstybės tarnautojo, nes jie taip pat naudojasi privačių skrydžių paslaugomis.

Stiuardesių ir turtuolių vestuvių pasitaikydavo anksčiau, šiais laikais gali tarp tokių klientų susirasti nebent meilužį ar gerą draugą, kas taip pat yra vertinga. Tačiau jeigu savo asmeninio gyvenimo susitvarkyti nepavyks, tai pasižiūrėti į turtingų ir įžymių žmonių gyvenimus – visiškai realu.

Meilužė liepė stiuardesei susivynioti į paklodę

Pasirodo, dažnai verslininkai reisui užsako konkrečias skrydžio palydoves, nes jiems jau teko su jomis skristi ir jiems patiko. Arba draugas rekomendavo. Pasitaiko, kad ilgą laiką skraidai su tuo pačiu žmogumi. Suprantama, tokiu atveju santykiuose atsiranda pasitikėjimas. Moteris pasakoja būtent taip susiradusi gerbėją.

Yra vienas didelis trūkumas. Turtingi ir garsūs vyrai pasižymi kaprizingumu. Niekada nežinai, jie tave nubaus ar pasigailės. Arba jų žmonos. „Mano draugę išmetė iš darbo vien todėl, kad vieno privataus lėktuvo savininko žmona pradėjo įtarinėti stiuardesę užmezgus romaną su jos vyreliu. Ir tokių atvejų labai daug“, - neslepia pašnekovė.

Ji prisipažįsta taip pat turėjusi konfliktą su vieno generolo meiluže. Jiedu kartu skrido atostogauti, o ta meilužė vieno skrydžio metu privertė stiuardesę nusiimti sijoną, kuris jai pasirodė pernelyg trumpas, ir susisukti į antklodę, kad jos mylimasis nežiūrėtų į skrydžių palydovės kojas.

„Nors mano išvaizda buvo aptarta iš anksto, o sijono ilgį nulėmė keleivio pageidavimai. Laimei, minėtas klientas nekreipė dėmesio į savo mylimosios klykavimus ir aš darbo nepraradau“, - džiaugiasi ji.

„O jei kalbėti apie žmonas ir drauges, galiu pasakyti vieną – geriau skraidyti be jų. Dauguma įtarinėja tave visomis mirtingųjų nuodėmėmis, kurias tu, jų manymu, darai su jų vyrais“, - toliau pasakoja stiuardesė ir priduria, kad tokiu atveju gali tekti klausyti priekaištus viso skrydžio metu: šitas negerai, anas negerai, šypsaisi pernelyg draugiškai vyrui ir nepakankamai jai, lūpų dažai pernelyg ryškūs, krūtinė per daug iškili...

Be intymių paslaugų temos – nė iš vietos

Privačių avialinijų stiuardesių uniforma aptariama su lėktuvo savininku arba nuomininku. Kadangi stiuardesė su klasikine uniforma vyrams atrodo seksuali, pernelyg nuo standartų nenutolstama.

Siauras sijonas, balta palaidinė, per liemenį susiaurintas švarkas, avalynė ne per aukščiausia pakulne, šviesios pėdkelnės. Uniformos reikalavimuose skrydžių palydovėms paprastai nurodoma rinktis 8-15 denų storio pėdkelnes. Būtina sąlyga – uniforma turi išryškinti figūrą, dar geriau, ją aptempti.

Vis dėlto yra išimčių. Stiuardesė prisimena kartą skridusi su gerai žinomo valdininko sūnumi. Vaikinas prieš vestuves nusprendė savo draugus nusivežti į Prancūziją. Visos trys lėktuvo palydovės buvo aprengtos sovietinių laikų mokykline uniforma, teko užsirišti pionierių kaklaraiščius. Negana to, joms teko nuolat kartoti „Visada pasiryžusi!“, „Pionieriaus garbės žodis“, jei vaikinai kažko stiuardesių paklausdavo.

Kartais į aptarnavimo sąvoką įeina ir intymios paslaugos. Baisiausia tai, kad niekada nežinai, kaip vyras sureaguos stiuardesei atsisakius ar sutikus. Jeigu sutiksi, gali tave atleisti su tokia charakteristika, kad daugiau nesusirasi darbo niekur, nesutiksi – neatmetama tokios pačios baigties galimybė.

„Gali būti puikia psichologe, tačiau tokioje situacijoje nieko neišskaičiuosi. Jeigu suartėjai, savo elgesiu neturi parodyti, kad tarp jūsų tai įvyko. Jeigu suartėjote pakartotinai, afišuoti santykių, juo labiau puikuotis jais, jokiu būdu negalima. Verčiau apsimesti, kad nieko neįvyko“, - pataria patyrusi skrydžių palydovė.

Ji neslepia, kad gauna didelį atlyginimą. Komandiruotės pinigai už skrydį, jeigu lieki su keleiviu ten, kur atskridote, siekia nuo 150 eurų už dieną. Atlyginimas – iki 6 tūkstančių eurų plius arbatpinigiai, kurių dydis priklauso nuo keleivių palankumo ir finansinės padėties.

Renkasi verslininkus ir politikus

Tipinis privataus lėktuvo keleivis – politikas, verslininkas arba žvaigždė. Nors pašnekovė prisipažįsta, kad su žvaigždėmis jai skraidyti neteko. Ji dar besimokydama „prabangos aviacijos“ mokykloje paprašė, kad pagal galimybes nebūtų skiriama jų lydėti. „Nemėgstu jų nepagrįsto puikavimosi“, - prisipažįsta ji.

Ji tvirtina neskraidžiusi prabangiais lėktuvais, puoštais auksu. Nors tokių jai matyti teko. Tokiuose lėktuvuose dirbančios stiuardesės dejuoja nuo jų savininkų reikalavimų. Pavyzdžiui, vienai jų visą penkias valandas trukusį skrydį teko specialia šluoste poliruoti auksines baldų ir santechnikos detales.

Žinoma, tarp pasaulio galingųjų pasitaiko ir absoliučiai normaliai besielgiančių keleivių. Jie paprastai nurodo skrydžio metu jų netrukdyti, rašo kažką savo kompiuteriuose ar ant popieriaus, derasi su partneriais. Tiesa, gali paprašyti paklausyti jų būsimo pasisakymo ar ataskaitos ir pasiteirauti, ar pakankamai argumentuotai kalbėjo. Tokie keleiviai atsitraukia tik pavalgyti.

„Tokie skrydžiai patys ramiausi ir nuspėjamiausi“, - reziumuoja privačių avialinijų stiuardesė.