- Kodėl jums šovė mintis, kad žmonėms galėtų būti įdomu nukeliauti ten, kur niekas nebuvo, arba pamatyti, ko niekas nėra matęs?

- Kai atsidūriau prie ribos – aplankyta viskas, ką reikia aplankyti „kietam“ keliautojui, – supratau, kad tai – jokia pabaiga, o tik pradžių pradžia.

- Kokia pati įspūdingiausia jūsų kelionė?

Praėjusį rudenį keliavau po Afriką, aplankiau laukines Etiopijos gentis. Toji kelionė pakeitė mano suvokimą, iškėlė begalę klausimų apie žmonijos egzistencijos prasmę mūsų planetoje. Kosta Rikoje 2002-aisiais nakvojome vienoje mokslininkų stotyje, visai ugnikalnio papėdėje. Naktį ugnikalnis išsiveržė, iki šiol ausyse man dunda šitas garsas. Tai buvo neapsakomas baimės ir grožio mišinys, kai iš siaubo negali pajudėti, o nuo grožio, kurį matai, negali atitraukti akių.

Niekada nepamiršiu, kaip Malaizijoje valgėme baltąsias kirmėles, kaip klajojome po Namibijos smėlynų platybes, kur nuo tylos spengia oras. Ir Varanasio, kur ant šventojo Gango krantų deginami lavonai, kvapo. Taip pat nuolat jaučiu Balio saloje atrastą vidinę ramybę.

- Ką parsivežate iš kiekvienos kelionės? Kas jus labiausiai žavi, ko jose ieškote?

- Iš kiekvienos kelionės parsivežu pažintį su žmogumi. Ieškau nepažįstamųjų šypsenų, žvilgsnių, o gal ir savo atspindžio juose.

- Gal galite išduoti kokį nepaprastą užsakovo norą, kuris atrodė neįgyvendinamas?

- Per 120 minučių – tiek jų teturėjome – Romos centre reikėjo rasti viešbutį ir apgyvendinti jame 50 keleivių. Kitą kartą vietoj standartinio turo po Stokholmą keliautojus užkėlėme ant senamiesčio stogų. Su Stokholmu pažindinomės lydimi gido, saugos instruktorių ir šokinėdami nuo stogo ant stogo. Dar kiti keliautojai, užuot važiavę slidinėti į Austriją, išvyko čiuožti nuo smėlio kopų Namibijoje. Kartais būna neįtikėtinų dalykų, tačiau skelbti jų neturiu teisės.

- Įdomu, kaip keičiasi keliautojų įpročiai? Ar gali taip nutikti, kad kelionių agentūros nebebus reikalingos, – daug kas keliones puikiai organizuoja patys.

- Mokymų, kaip plombuoti dantis ar atlikti širdies operaciją, – pilnas internetas. Netgi detalūs filmukai susukti, tačiau juk nepuolame to daryti patys. Gal rimtus darbus geriau palikti profesionalams.

- Ar egzistuoja madingos kelionių kryptys ir madingos vietos, kuriose privaloma pabūti?

- Kelionių mados egzistuoja, tendencijos keičiasi kas treji ketveri metai. Dabar vyrauja keletas skirtingų tendencijų. Ypač madingos savęs tobulinimo kelionės, kuriose medituojama, atliekamos konsteliacijos, gilinamasi į save, sveikai maitinamasi. Populiariausios tokių kelionių kryptys – Balio sala, Kambodža, Tailandas, netrukus – ir Mianmaras.

Patyrę keliautojai renkasi ekspedicijas – jūromis, upėmis, žeme. Tokioms kelionėms reikia fizinės ištvermės, psichologinio pasiruošimo, laiko ir finansų. Pastaruoju metu ypač populiarūs jungtiniai turai po kelias Lotynų Amerikos šalis: Peru, Boliviją, Argentiną, Brazilija, Urugvajų, Kosta Riką, Gvatemalą. Ekspedicijos keliauja laivais po Šiaurės ašigalį.

Pastebėjau naują bangą – gurmanų kruizus upėmis Senajame žemyne: Prancūzijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Portugalijoje. Laivu apiplaukiami žymieji Europos vynuogynai, degustuojamas maistas garsiuose restoranuose. Tikra karštligė siaučia dėl Kubos, rodos, visas pasaulis staiga užsimanė ją aplankyti. Tam pritariu. Darykite tai kuo skubiau, nes Kuba keisis. Tik būkite pasiruošę atverti piniginę plačiau už gana pusėtiną aptarnavimo lygį.

SPA kelionės taip pat populiarėja. Ypač – į senose Europos pilyse ir vynuogynuose įkurdintus vyno SPA centrus. Žinia, vynuogių kauliukai naudingi mūsų odai.

- Kai daug važinėji, rodos, nebestebina nei kultūros paminklai, nei graži gamta. Ar būna, kad dar nustembate?

- Kaskart kaip vaikas džiaugiuosi kiekvienu naujai atrastu žemės lopinėliu. Nepaliauju stebėtis, kad tokioje mažoje planetoje telpa tiek daug grožio.

- Koks jūsų pasaulio skonis?

- Smelkiantis, salstelėjęs vasaros akacijų kvapas, sumišęs su cinamonu. Jį užglaisto vėjo atneštas jūros kvapas.

- Ar jūs keliaujate po Lietuvą? Ar Lietuvoje taip pat įmanoma surengti išskirtinę kelionę?

- Be proto myliu Lietuvą, ypač – Kuršių neriją. Džiaugiuosi gyvendama vienoje iš gražiausių šalių žemėje. Bet tam, kad tai suvoktum ir pradėtum vertinti, reikia labai daug šalių apkeliauti.


Tarptautinė turizmo, kelionių ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur“ – sausio 20–22 dienomis Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. #ParagaukPasaulio #ParagaukLietuvos

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją