„Kai planavau atostogas, man tai vieni, tai kiti draugai, kurie yra viešėję tuose kraštuose, sakė būti atsargiam keičiantis pinigus, nes yra daug atvejų, kai keityklose neatiduoda reikiamos sumos. Pagalvojau, kad tikriausiai geriausias būdas apsisaugoti nuo sukčių – pinigus išsikeisti oro uoste. Taip ir padariau bei pamiršau apie sukčiavimus“, – apie kelionės pradžią pasakoja Rokas Bernatonis.

Tačiau istorija tuo nesibaigė. Keliaudamas po salą Rokas, susipažinęs su kitais turistais, pastebėjo, kad dauguma jų pasakoja apie sukčius. „Visi mano sutikti žmonės arba tiesiogiai, arba netiesiogiai susidūrė su sukčiavimu keisdamiesi pinigus. Visi jie liudijo tą patį: „Aš viską suskaičiavau, o kai grįžau į viešbutį – pinigų trūko.“ Kai paklausdavau, kaip čia taip apgavo, kuriuo metu, niekas negalėjo pasakyti. Vienas lietuvis pasakojo praradęs net 200 eurų! Man pasidarė smalsu ir nusprendžiau išsiaiškinti, kaip sukčiai išvilioja pinigus“, – pasakoja Rokas, pasiryžęs eksperimentą tęsti tol, kol jį apgaus.

Žinomas iliuzionistas panoro įsitikinti sklandančiais gandais apie pinigų keitėjų sukčiavimą, o taip pat susidomėjo jų naudojama technika.

„Kamerų sukčiai bijo, tad atsisiunčiau specialią programėlę, kuri leidžia filmuoti priekine telefono kamera, kai ekranas visai juodas ir aplinkiniai nė neįtaria, jog jie yra filmuojami. Įsijungęs programėlę, įsidėjau telefoną į priekinę marškinėlių kišenę ir sustojau prie įtartinai atrodančio pinigų keitimo kioskelio. Mano nuostabai, iškart buvau apgautas!“ – „Delfi“ pasakoja Rokas.

Rokas, kaip magas, kuriam būdingas rankų miklumas, gretai pastebėjo, kaip darbuotojai sukčiavo ir slapta paėmė iškeistas rupijas, tikėdamiesi, kad klientas to nesupras. Aferą užfiksavęs lietuvis, norėdamas įspėti kitus keliautojus, vaizdo įrašu pasidalijo savo „Instagramo“ paskyroje @rokas_magic. Vaizdo įraše iliuzionistas paaiškina, kaip darbuojasi sukčiai pasisavindami turistų pinigus. Iki šios dienos vaizdo įrašą jau peržiūrėjo beveik 6 milijonai žmonių, apie tai parašė Indonezijos CNN ir kiti užsienio portalai.


Įraše matyti, kaip Rokas keityklos darbuotojams paduoda 100 eurų, kad šie juos iškeistų į Indonezijos rupijas. Rupijų už tokią sumą gaunama daugiau nei 1,5 milijono, tad banknotų gana daug. Taigi keityklų darbuotojai skaičiuoja pinigus ir paduoda juos dalimis, keliomis krūvelėmis. Ir kol turistas skaičiuoja vieną krūvelę ir nekreipia dėmesio, kas vyksta aplink, aferistai iš kitų krūvelių po kelis banknotus numeta po savo stalu. Roko vaizdo įraše matyti, kad šį veiksmą darbuotojas atliko net ne vieną kartą.

„Man skaičiuojant rupijas jie iš šalia padėtų krūvelių tris kartus paėmė dalį pinigų. Aš, aišku, tai pastebėjau, todėl skaičiavau pinigus tol, kol gavau reikiamą sumą. Kai darbuotojas pamatė, kad manęs nepavyksta apgauti, liepė sumokėti keitimo mokestį, kuris siekė 2–3 eurus“, – juokėsi lietuvis.

Daugiau nei 10 tūkst. sekėjų „Instagramo“ tinkle turintis magas perspėja turistus, norinčius Balyje išsikeisti pinigų, rinktis ne apšiurusį kioskelį, o stacionarias keityklas. Taip pat suskaičiuoti pinigus pasiėmus visas kupiūras į savo rankas – neatiduoti pirmą kartą perskaičiuotų pinigų, nepastumti į jų pusę, nes tuo metu pasisavinami jūsų pinigai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)