Toks leidimas Nepale kainuoja 11 000 dolerių (daugiau kaip 10 000 eurų). Už visą ekspediciją vienas asmuo paprastai moka nuo 40 000 iki 100 000 eurų. Į šią sumą įskaičiuotos lėšos už įrangą, palapinę, vidaus skrydžius, maistą, deguonies balionus ir vietinę pagalbininkų komandą.

Dabartiniam pavasario sezonui leidimus iki šiol gavo mažiausiai 361 alpinistas ir 93 alpinistės iš 61 šalies. Daugiausia jų yra iš Kinijos (96) ir JAV (87). Pavasario sezonas, trunkantis nuo balandžio iki birželio, pritraukia ypač daug ekstremalų, nes tada dažniausiai būna geros meteorologinės sąlygos kopimui. Išduotų leidimų skaičius dar gali augti.

Everestas

2019 metais, kai spūstis vadinamojoje Everesto mirties zonoje sulaukė didelio žiniasklaidos dėmesio, Nepalo turizmo ministerija buvo išdavusi 381 leidimą. Mirties zonoje žmogaus organizmas negali aklimatizuotis, todėl didėja nušalimo, kalnų ligos ir net mirties rizika.

Everesto kalnas yra pasienyje tarp Nepalo ir Kinijos. Iš esmės kopti į kalną galima iš abiejų šalių. Tačiau nuo 2019-ųjų užsieniečiai neturi galimybių pradėti ekspediciją Kinijoje. Šį pavasario sezoną Kinija neišduoda leidimų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)