Vyras pasipiktino sužinojęs, jog skaitmeninio pažymėjimo privalumais galės naudotis tik jis su žmona, o jų vaikams, kurie kol kas nėra vakcinuojami, sugrįžus iš užsienio ir toliau galios karantino reikalavimai. Pagal šiuo metu galiojančias taisykles iš užsienio grįžusiems vaikams iki 16 m. nebūtinas COVID tyrimas, tačiau privaloma saviizoliacija. Anot pašnekovo, pranešta džiugi žinia, kad Europos lygiu jau pradeda veikti žaliasis pasas, jo šeimai suteikė labai daug nusivylimo.

„Sužinoję šią naujieną puolėme žiūrėti, kur galima skristi atostogų. Yra labai daug šalių, kurios su džiaugsmu laisvai priima šeimas su skaitmeniniais pažymėjimais, ir vaikams (kurie negali turėti šio dokumento) nereikia izoliuotis atvykus, bet grįžus į Lietuvą vaikai turi izoliuotis! Vadinasi, ir suaugusiems šeimos nariams tas sertifikatas beprasmis... Kam tas cirkas? Kam tas skatinimas greičiau vakcinuotis, jei grįžus iš kelionės turi 10 dienų sėdėti namuose su vaiku?“ – piktinosi vyras.

Jam kilo klausimas, ar tikrai pagrįstas ir logiškas toks reikalavimas? Anot vilniečio, Lietuvoje vis dar aukštas sergamumo lygis, aukštesnis nei kitose šalyse, į kurias galima vykti be saviizoliacijos.

„Kur logika, kai žmonės, norintys išvykti pailsėti kur saugiau, yra diskriminuojami dėl vaikų, kurie negali gauti skaitmeninio pažymėjimo, ir baudžiami saviizoliacija grįžus? Keisti dvigubi standartai taikomi. Jei esi vakcinuotas ir turi Galimybių pasą, duokis su vaikais po Lietuvą, kiek nori. Visur leidžia eiti kartu be jokių apribojimų. O štai, jei sugalvoji kur išskristi, tai grįžus reikia užsidaryti su vaiku. Nesuprantu logikos. Kodėl taip daroma? Čia specialiai bandoma visus vasarai sulaikyti Lietuvoje ir kelti Lietuvos ekonomiką? Bet jūs pabandykite ką nors užsisakyti! Visos sodybos ir butai „Booking‘e“ ar „AirBNB“ išgraibstyti arba kainos kosminės.

Dar prieš keletą savaičių skiepydamasis džiaugiausi ir galvojau, kad jau tuoj tuoj galėsiu atsigriebti už visus porą metų, kai reikėjo susilaikyti nuo kelionių, bet dabar tenka labai nusivilti. Toks jausmas, kad apie šeimas nepagalvota. Kaip per karantiną visus mokslo metus vaikus buvo sukorę tėvams ant galvos, o šie turėjo ir darbus dirbti, ir vaikų mokymu užsiimti, taip ir vasarą tas pats – sukitės, mielos šeimos, kaip išmanote. Norėčiau tikėti, kad tai įvyko tik per neapsižiūrėjimą, ir valdžia greitai susigriebs, jog padaryta nesąmonė. Nes galimybės dar kur nors už padorią kainą pailsėti vasarą labai sparčiai tirpsta“, - nusivylimo neslėpė Delfi skaitytojas.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos, vaikų saviizoliacijos klausimas svarstomas, galbūt kitą savaitę sulauksime aiškesnių žinių. SAM teigimu, šis reikalavimas yra logiškas – tai yra dalis viso komplekso priemonių, kuriomis siekiama užkirsti kelią pavojingoms koronaviruso atmainoms įvežti į Lietuvą.

„Vaikai, ypač vyresni, savarankiškai gali platinti virusą, ir jų tėvų vakcinacija nėra lemiantis kriterijus valdant riziką, tuo labiau kad dabar nereikalaujama, jog iš užsienio grįžtantys asmenys iki 16 metų atliktų COVID-19 tyrimą. Tačiau turime atsižvelgti ir į tai, kad labai maži vaikai visada būna su tėvais, todėl jų izoliacijos klausimas šiuo metu yra aktualiausias ir gali būti peržiūrėtas“, – rašoma ministerijos atsakyme.

Delfi jau skelbė, jog antradienį, anksčiau nei planuota, septyniose šalyse pradėjo veikti skaitmeninė COVID-19 pažymėjimo sistema, skirta kelionėms ES palengvinti. Dokumente, vadinamame skaitmeniniu žaliuoju pažymėjimu, užfiksuota, ar žmonės buvo visiškai paskiepyti, pasveiko nuo koronaviruso arba 72 val. laikotarpiu jų testo rezultatas buvo neigiamas. Žmonės gali keliauti laisviau, jeigu bent vienas iš šių trijų kriterijų yra įvykdytas. Skaitmeninis pažymėjimas jau nuo antradienio pradėjo veikti septyniose ES šalyse: Bulgarijoje, Čekijoje, Danijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Kroatijoje ir Lenkijoje. Kaip teigiama Europos Komisijos pranešime, daugiau šalių prisijungs artėjančiomis dienomis arba savaitėmis. EK žemėlapyje Lietuva yra pažymėta kaip techniškai pasiruošusi, jog jis būtų įvestas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)