Lietuvoje sąnarių ligomis serga apie 200.000 – 250.000 žmonių, bet, esu tikra, tik mažuma jų girdėjo apie terminį ežerą ir gydyklas Vengrijoje, efektyviai gydančias sąnarių ligas.

Ko gero, daug daugiau jų girdėjo apie už šešių kilometrų nuo Hevizo tyvuliuojantį kitą ežerą, kartais vadinamą Vengrijos jūrą, - Balatoną. Balatonas didelis, žuvingas, jo vanduo gaivinantis (vasarą retai kada įšyla daugiau negu iki +20), tinkamas žuvauti ir pramogauti.

Gydomosios Hevizo savybės

Hevizo paskirtis kita – gydyti. Gydo ne tik pats ežero, kurio gylis 38 metrai, vanduo, tekantis iš požeminių versmių, bet ir ežero apylinkėse iškasamas gydomasis purvas.

Aplink Hevizo ežerą sėkmingai plėtojamas sveikatos turizmas, juk tai – antrasis pasaulyje pagal dydį terminis ežeras. Veikia ne viena gydykla, o ir pačiame kurorte daugumoje viešbučių teikiamos gydomosios procedūros, įkurti SPA centrai.

Gegužės pradžioje, kai lankėmės Hevize (taip pat vadinasi ir kurortas, kuriame yra ežeras), lauko termometrų stulpeliai rodė + 24. Vakarop atvėsdavo, tad, kai sulindome į Hevizą savo kailiu išmėginti jo gydomųjų galių, išlipus į krantą, buvo net kiek vėsoka.

Vanduo vis kėlė kūną į paviršių – vertikaliai išsilaikyti labai sunku. Ežere pritaisyta stacionarių plūdurų, už kurių pravartu laikytis, kad vanduo neišstumtų į paviršių. Didžioji dauguma mirkstančiųjų – su gelbėjimosi ratais. Jaučiant, kaip ežeras tarsi stumia kūną nuo savęs ir žinant jo gylį, beveik niekam nekyla klausimas, ar gelbėjimosi priemonės reikalingos.

Kartais klausiama, ar vanduo pakankamai higieniškas. Žinoma, taip, nes ežero vanduo atsinaujina kas 28 valandas, iš požeminių tarpeklių tekant šaltiniams. Jis prisotintas daugybe mineralinių medžiagų, teigiamai veikiančių sveikatą.

Medikai Hevizo ežere rekomenduoja mirkti tiems, kurie serga sąnarių ligomis, radikulitu, medžiagų apykaitos sutrikimu, ginekologinėmis, skrandžio ir žarnyno ligomis (skiriama gerti Hevizo mineralio vandens), bet maudynės ežere netinkamos tiems, kurių padidėjęs kraujospūdis, sergantiems širdies nepakankamumu, sunkios formos astma, turintiems atvirų žaizdų, nėščiosioms.

Ežeras ne tik gydo, malonu grožėtis jame augančiomis įspūdingomis indiškomis lelijomis. Virš ežero juntamas sieros kvapas, bet taip pat ir ežerą supančio miško kvapai. Tai tikrai puiki vieta pailsėti. Ir, nors ežere negalima mirkti ilgiau negu 20 minučių, praėjus tam laikui taip nesinori lįsti iš šilto ežero glėbio. Tačiau poveikį pajuntame išlipę – kojos sunkios lyg vatinės, o akys merkiasi. Hevizo vanduo padarė savo.

Nors ežeras – gamtos dovana, bet įėjimas į jį yra mokamas. Iš lauko į ežerą nepateksi, turi įeiti į sveikatingumo kompleksą, kuriame laukia ne tik ežero malonumai, ber ir įvairios pirtys, baseinai, treniruokliai, masažai, gydymas purvu, kavinės.

Hevize pernai per metus apsilankė per milijonas žmonių, pusė iš jų – vengrai, kitą pusę sudarė vokiečiai, austrai, čekai, ukrainiečiai, rusai. Vakariečiai Hevize tuo pačiu susitaiso dantis, nes šios paslaugos čia kokybiškos, bet gerokai pigesnės negu jų tėvynėje.

Gegužės pradžioje Hevize karaliavo rusų turistai, nes dėl vėlyvų šiųmetinių ortodoksų Šv. Velykų Rusijos piliečiai turėjo kelias išeigines, tad suskrido iš įvairiausių didžiosios šalies vietų pailsėti į Hevizą.

Bemirkstant ežere užkalbinau keletą rusakalbių - dauguma jų čia atvažiuoja ne pirmą kartą, Hevizą išskiria iš kitų šalių kurortų būtent dėl gydomojo ežero ir jo poveikio sveikatai.

Ne tik gydytis

Vakarų Balatono – Hevizo apylinkėse beveik visi viešbučiai teikia SPA paslaugas, įrengti uždari ir lauko baseinai, kai kurie pripildyti Hevizo ežero vandens. Yra viešbučių – atskirų jaukių namelių, kurių kambariai vasarą nuo kaitrios saulės apsaugomi medinėmis langinėmis.

Lankėmės viešbutyje, kuris labai patogus gyventi su vaikais – daugybė žaidimų kambarių, atrakcionų, jei blogas oras – įrengti erdvūs koridoriai žaisti viduje, specialus meniu vaikams, jų ūgiui pritaikyti baldai.

Kad vaikams čia patinka, byloja jų viešbučiui dovanotų žaisliukų lentynos su vaikų vardais ir šalies, iš kurios jie atvyko, pavadinimu. Dauguma privačių namų vasarai išnuomojami (namo nuoma savaitei liepos – rugpjūčio mėnesiais – apie 600 eurų).

Galima aplankyti mažus aplinkinius miestelius su gražiomis bažnyčiomis, apžiūrėti Švietimo judėjimo atstovo G. Festetics rūmus, kuriuose yra Helicon biblioteka, kurioje apie 50.000 rečiausių knygų, suskirstytų į skyrius – istorijos, filosofijos, žemės ūkio ir kitų mokslų.

Daugelis Hevize ir jo apylinkėse atostogaujančių žmonių derina gydomąsias procedūras su pramogomis bei vengriško maisto ir vietinio vyno ragavimu. Šiose vietose gali sutikti įvairiausio amžiaus dviratininkų, juk pasivažinėti tikrai yra kur – apylinkės gražios, oras tyras, tiesa, pavasarį ir vasaros pradžioje uodų taip pat nestinga. Galima žaisti golfą, karstytis tarzaniškame atrakcionų parke.

Sanatorijose ir gydyklose galima rasti dietiško maisto, šviežių naminių produktų galima įsigyti Hevizo turgelyje, kur be maisto produktų pardavinėjami ir mezginiai, rankomis verti papuošalai. Miesto ir ypač kaimiško stiliaus užmiesčio kavinės – atskira kalba.

Man pasirodė keistoka, kad patys vengrai kiek kratosi vengriško guliašo šalies įvaizdžio. Jie sako, kad yra daug skanesnių patiekalų negu guliašas. Ir tai mėgina įrodyti patiekdami visaip kitaip pagamintą mėsą, tik ne guliašą. Ji tikrai skani – mėsos patiekalus vengrai moka gaminti, o prie jautienos, kiaulienos ar šernienos kepsnių patiekia mažiausiai dviem būdais paruoštų bulvių, pavyzdžiui virtų ir dar keptą bulvinį blyną, o daržovių – tik tiek, kiek reikėjo troškinant ar kepant mėsą.

Liaudiško stiliaus šeimos kavinukėse – moliniai indai, gazuoto sodos vandens sifonai. Nešdamas į stalą valgius vienas savininkų komentuoja: “Mamos virta šiupininė, sesers kepta duona, mamos keptas štrudelis” – visa tai greitai išnyksta iš mūsų lėkščių, nes tikrai labai skanu.

Ką gi, čia Vengrija, kurios gardūs patiekalai nesubalsuoti mėgstantiems valgyti labai sveikai, o labiau tiems, kurie mėgsta valgyti daug ir skaniai, todėl laikytis pavasarinių dietų čia ne vieta.

Ingos Liutkevičienės ir Hevizo turizmo centro nuotraukos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)