Savaime suprantama, sezono metu atitinkamai pakyla ir apgyvendinimo bei paslaugų kainos, o dėl turistų antplūdžio surasti nakvynę ar bilietus keltui be išankstinės rezervacijos gali būti sudėtinga.

Keletas patarimų dėl kelionės maršruto

Jei pagrindinis jūsų apsilankymo tikslas – Atėnai ir turite laisvą dieną ar pusdienį, būtinai aplankykite bent vieną iš arčiausiai esančių Sarono įlankos salų – Eginą, Porą ar Hydrą. Kelionė paprastu laivu iš Pirėjaus trunka nuo 35 min. greituoju laivu iki 1,5 val. Rekomenduočiau Eginą, kuri yra ne tik didžiausia, bet ir daugiausiai pramogų siūlanti sala su puikiais paplūdimais, užeigomis ir antikinės šventyklos liekanomis.

Saloje būtinai paragaukite pistacijų. Jos netgi užregistruotos Europos Sąjungoje kaip specifinis vietinis produktas.

Kai kurios Pirėjaus uosto agentūros siūlo vienos dienos išvyką į visas tris salas.

Labiausiai turistų pamėgtose salose – Kretoje, Santorinyje, Poroje, Rode, Korfu – sezono metu intensyvus gyvenimas verda visą parą, tačiau, jeigu ieškote išskirtinių pramogų ir aptarnavimo, keliaukite į vasaros pramogų sostinę Mikoną. Tai graikiškas Ibisos variantas su visą parą veikiančiomis diskotekomis, įspūdingais paplūdimiais, aukščiausio lygio klubais.

Auksinis graikų jaunimas važiuoja į Mikoną pasiausti. Ten tuokiasi įsimylėjėliai, medaus mėnesį praleidžia jaunavedžiai. Verta paminėti, kad Mikoną nuo seno itin mėgsta gėjai – saloje tvyro tolerantiška ir net šiek tiek dekadentiška atmosfera. Nors ir būdama ganėtinai brangi eiliniam turistui, ši sala siūlo puikų ir ypač malonų aptarnavimą.

Jausmų sala

Bene garsiausia ir romantiškiausia Graikijos sala – legendomis apipintas Santorinis. Galima valandų valandas kalbėti apie trapų ir užburiantį gamtos grožį, ugnikalnio didybę, magija alsuojančius saulėlydžius, sutraukiančius pulkus romantikos mėgėjų. Ar teko kur nors matyti, kad žmonės rinktųsi palydėti saulės tarsi į teatrą, iš anksto užsiimdami geriausias vietas, o paskutinius į horizontą grimztančios saulės spindulius palydėtų plojimais? Visa tai ir dar daugiau rasite Santorinyje.

Daugybė agentūrų šiame unikaliame gamtos kampelyje siūlo suorganizuoti vestuves. Ši paslauga sparčiai populiarėja ir tarp užsieniečių. Tuoktis Santorinyje ypač mėgsta japonai.

Į Santorinį tiesiog nevalia atvykti vienam. Pernelyg jausminga salos atmosfera, susikibusios porelės – visa tai vienišą turistą privers savęs gailėtis.

Kiklados

Kikladų salyno pavadinimas kilęs nuo žodžio kyklos, reiškiančio ratą. Iš tikrųjų, salos ratu išsidėstę aplink šventa laikomą Delos salą, kurioje, anot legendos, gimė dvyniai dievai Apolonas ir Artemidė. Kiekviena Graikijos salų grupė (Dodekanesas, Jonija, Sporados) turi savo specifinę architektūrą. Kikladų saloms būdingi balti nameliai su mėlynomis langinėmis ir turkio žydrumo jūra tapo visos Graikijos simboliu.

Svečiuodamiesi bet kurioje Kikladų saloje, atkreipkite dėmesį mikroskopines, kartais vos 2–3 žmones talpinančias bažnytėles. Graikijoje tokias bažnytėles jūreiviai ar kitaip su jūra susiję tikintieji statė kaip padėkos ženklą. Jos dažomos ir ryškia raudona, žydra, žalia spalvomis. Galiausiai reikia pridurti, kad visose Kikladų salose, nepriklausomai nuo sezono, labai vėjuota (ne veltui Tinos salos gyventojai vadinami achtenisti (nesišukavę).

Kretos įžymybės

Kretoje būtina aplankyti ne tik Hania ir Agios Nikolaos miestelius, Samarijos tarpeklį ir Arkadijos vienuolyną, bet ir vaizdingus Vai ir Matalos paplūdimius.

Vai žymus tuo, jog ten auga vienintelė Europoje tikra palmių giraitė (ne sodintų palmių). Matala išpopuliarėjo septintajame dešimtmetyje, kai šią vietovę pamėgo hipiai. Jie netgi nakvodavo šalia paplūdimio esančiuose urvuose (tai buvusius senovės romėnų karių kapinės).

Kretiečiai apskritai yra ganėtinai atšiauraus ir karingo charakterio (kaltos nuolatinės kovos su užkariautojais), išdidūs, bet drauge ir svetingi.

Vyresnio amžiaus moterys vilki tik juodus drabužius ir kantriai dirba visus namų ruošos darbus (netgi gano avis), o vyrai visą dieną sėdi vietiniame kafenion, gurkšnoja graikišką kavą ir smalsiai nužiūrinėja atvykėlius.

Balandžio mėnesio „Kelionių ir pramogų“ žurnale skaitykite:

V.V. Lansbergis „Kas svarbiausia kelionėje“

A.Čaikovskis. „Balsas iš bažnyčios rūsių“

Romas Norkūnas. „Musteikos karuselė“

Karališkas nuotykis Birštone

Vygantas Vareikis „Oksfordas“.

Lina Bubnytė „Apie nacionalinio šveicarų charakterio ypatumus“

Šveicarijos įspūdingiausios vietos keliaujant traukiniu ir automobiliu

Vytautas Bukauskas „Akistata su kalnų gorilomis“

Įspūdinga kelionė per Balkanus automobiliu

Vilnijos dvaro, kainuojančio 5 mln. paieškos.

Pro kitokio traukinio langą

Vilniaus nepaliestos gamtos takais

Mindaugas Gudas. Poliarinio Jenisiejaus dienoraštis