Nida – didžiausia (1200 gyventojų) visos Kuršių nerijos gyvenvietė, įsikūrusi beveik pačiame šio ilgo ir siauro pusiasalio centre. Kartu tai piečiausia Lietuvos pajūrio gyvenvietė – nuo Nidos uosto iki sienos su Rusija yra vos daugiau nei trys kilometrai. Galiausiai tai prestižiškiausias Lietuvos kurortas, kurio niekas nesirenka kaip pigesnės alternatyvos kažkam kitam.

Nidos apžvalgą verta pradėti net ne nuo paties miestelio, o nuo didžiųjų kopų, kurios prasideda maždaug už kilometro į pietus nuo uosto ir per valstybės sieną nusitęsia į Kaliningrado sritį.
Nida
Pakeliui į kopas pavargęs keleivis gali prisėsti legendinės Neringos krėsle. Anot legendos, Neringa buvusi milžinė karalaitė, audros metu už inkarų traukdavusi iš jūros žvejų laivus, o vėliau gindama žmones nuo audrų supylusi ir pačią Kuršių neriją.
Nida

Iš didžiųjų kopų arčiausiai Nidos yra 52 m aukščio Parnidžio kopa. Šios pavadinimas kilo dėl to, kad ši vėjo pustoma kopa "perėjo" senąją Nidą, palaidodama senuosius namus ir priversdama gyventojus persikelti šiauriau. Pirmojo Nidos kaimo vieta iš tiesų buvo pora kilometrų piečiau dabartinės, kažkur po tuo storu smėlio sluoksniu.

Nida