Kruiziniai laivai yra skirti ilgiems nuotoliams, tačiau, tai – ne vandenyniniai laineriai, kurie plukdo keleivius iš vieno taško į kitą. Tai laivų tipas, kur pačiame laive galite užsiimti įvairia veikla. Kruiziniuose laivuose yra visos komforto ir pramogų paslaugos – koncertų salės, restoranai, kavinės, naktiniai klubai, SPA, baseinai, sporto klubai, ir panašiai. Tačiau vieni labiau pritaikyti, sakykime, mėgstantiems pasportuoti (su golfo, teniso laukais, alpinizmo sienomis), kiti – šeimoms (turi net vandens atrakcionų parkus!). Prabangūs laineriai – su puikiausiais apartamentais, be abejo, patuština piniginę, bet juose aibė unikalių užsiėmimų: viskas nuo galimybės išmokti groti pianinu, iki palydovų vienišoms moterims.

Žmonių į didžiuosius kruizinius laivus telpa tikrai daug, tad mėgstantiems vienatvę gali būti ankšta. Į didžiausią lainerį „Harmony of the seas” telpa maždaug virš 6 tūkst. poilsiautojų ir apie 2000 personalo darbuotojų, tad ramesnėms kelionėms reikia pasiieškoti mažesnių kruizinių laivų. Kainas pagal savo kišenę, kaip ir kelionių kryptis, galima lengvai susirasti internete, tereikia žinoti nors keletą kruizinių kompanijų ir kuo jos bei jų teikiamos paslaugos yra ypatingos.
Didžiausi kruiziniai laivai – „Harmony of the Seas“.

Didžiausi kruiziniai laivai – „Harmony of the Seas“.

„Royal Caribbean International“. Didžiausi pasaulyje kruiziniai laivai – tai JAV-Norvegijos kruizinių laivų kompanija, įsikūrusi Majamyje ir turinti 23 lainerius. Ji kontroliuoja 17 proc. kruizinės rinkos visame pasaulyje. Kompanijos laivus lengva atpažinti, nes visų jų pavadinimai baigiasi „of the Seas“. Žymiausi laivai „OASIS of the Seas“ ir “ALLURE of the Seas”. Ši kompanija turi patį moderniausią kruizinį laivyną ir nuolat investuoja į naujų lainerių statybą ir atnaujinimą. Kiekvienas laivas laikomas technologijų, stiliaus ir dizaino šedevru. Be to, čia daug kas įskaičiuota į kainą. Seseriniai prekių ženklai, priklausantys Royal Caribbean Cruises Ltd., yra Celebrity Cruises, Azamara Cruises, Pullmantur Cruises ir CDF Croisières de France.

„Costa Cruises“. Didžiausia kruizinių laivų flotilė Europoje, veikianti daugiau nei 60 metų. Jie gali pasiūlyti plačiausią maršrutų ir lankytinų objektų pasirinkimą. Kiekvienas kruizinis laineris sukurtas sujungiant komfortą, pramogas, malonumą ir itališką stilių. Vieni laivai yra dideli ir siūlantys daug pramogų ir linksmybių, kiti – mažesni, jaukesni ir pasižymi savita, ramia atmosfera. Kruizų maršrutai apima apie 250 pasaulio uostų – Viduržemio jūros, Šiaurės Europos, Baltijos jūros, Karibų, P.Amerikos, Jungtinių Arabų Emiratų, Tolimųjų Rytų bei Indijos Vandenyno regionuose. Kruizai su Costa kompanija yra idealus pasirinkimas šeimoms, nes daugumoje kruizų vaikai iki 18 m. keliauja nemokamai (apmokami tik uostų mokesčiai). Kruiziniuose laivuose veikia įvairūs vaikų ir paauglių klubai, siūlantys intensyvias pramogines programas.

„Azamara Cruises“. Siūlo Deluxe klasės kruizus po visą pasaulį. Išskirtinis aptarnavimas dviejuose vidutinio dydžio laivuose „Azamara Journey“ ir „Azamara Quest“. Unikalūs, originalūs ir išskirtiniai maršrutai gražiausiose pasaulio vietose: Europoje, Karibų jūroje, Azijoje, P.Amerikos ir Meksikos pakrantėse bei transatlantiniai kruizai. Čia galite užsisakyti net vedybinę ceremoniją pagal savo pageidavimus.

„Celebrity Cruises“. Premium klasės kruizai už prieinamą kainą. Turi 4 kategorijų laivus. Interjerai atspindi kompanijos išskirtinumą, aukščiausia aptarnavimo kokybė už prieinamą kainą, laivuose eksponuojami net vertingi meno kūriniai, rengiami nepakartojami vakariniai pasirodymai.

„Norwegian Cruise Line“. Savo veiklą NCL pradėjo 1966 m. nuo 3-4 dienų kruizų po Bahamų salas. Nuo tada ji išlaiko pirmąsias pozicijas kruizinėje rinkoje bei nuolat ieško unikalių, šiuolaikinių ir drąsių idėjų. Norwegian Cruise Line – tai vienintelė kruizinė kompanija, siūlanti kruizus žaismingame, neįpareigojančiame stiliuje – Freestyle Cruising. Kas tai? Jie sako NE švarkams ir kaklaraiščiams, NE – iš anksto nustatytam vakarienės laikui, NE – tam pačiam staliukui. Naujausi laivai turi didžiausias kajutes: Garden Villa liuksai, kurių plotas yra apie 500 m2. Čia rasite net žiemos sodą su sūkurine vonia po atviru dangumi.

„MSC Cruises“. Priklauso Italijos holdingui „Medeterranean Shipping Company“, kuris įkurtas 1970 m. ir turi virš 270 krovininių laivų. MSC Cruises – jūros kruizai itališkame stiliuje visai šeimai. Rafinuotas interjero dizainas, nepriekaištingas aptarnavimas, puiki europietiška virtuvė, nepakartojamos pramogos, itališkas skonis ir kokybė. Visada yra keletas restoranų, kur galima valgyti: nuo pusryčių bufeto ryte iki vėlyvo vakaro. Vaikai iki 18 m. su dviem tėvais vienoje kajutėje keliauja nemokamai (mokami tik uostų mokesčiai).

„Carnival“. Viena didžiausių nepriklausomų kruizinių kompanijų pasaulyje. Siūlo virš 60 maršrutų Karibuose, Viduržemio jūroje, Aliaskoje, Š.Amerikoje. „Carnival“ – mėgstantiems smagiai leisti laiką ir šeimoms. Laivuose galioja ultra-kasdienis aprangos kodas (kartais net padavėjai atrodo puošniau nei keleiviai).

„Cunard“. Kompaniją 1839 m. įkūrė Samuelis Kunardas. Pradžioje „Cunard“ gabeno per Atlanto vandenyną JAV ir Didžiosios Britanijos paštą. Dabar žymiausi kruiziniai laivai – „Queen Elizabeth II“ ir „Queen Mary II“. Maršrutai: po Karibų salas, P.Ameriką, Kanarų salas, Š.Afriką, Skandinaviją.

„Holland America Line“. Kruizų kompanija įkurta 1873 m., gabeno keleivius iš Olandijos į JAV. Dabar tai – Premium klasės kruizai. Įnoringiausi klientai liks nustebinti aukščiausio aptarnavimo lygio ir maitinimo kokybės. Kompanija siūlo aplankyti populiariausius Europos, Karibų, Azijos, Australijos, Šiaurės Amerikos ir Aliaskos kruizinius maršrutus.

„Hurtigruten“. Norvegijos kruizų kompanija, įkurta 1893 m., kasdien vykdanti kruizus vaizdinga Norvegijos pakrante. 12 dienų klasikinis Norvegijos fjordų kruizas laikomas vienu vaizdingiausių pasaulyje. Taip pat siūlo 11, 7, 6 naktų ir net 1 dienos bilietus. Kai kurie laivai – pritaikyti ekspediciniams kruizams į Grenlandiją ir Antarktiką.

„Louis Cruises“. Kipro turizmo kompanija. Pradžioje organizuodavo keleivių gabenimą iš Kipro į įvairius pasaulio žemynus. Dabar turi mažus ir vidutinio dydžio kruizinius laivus, kurie tinka maršrutams po Graikijos salas, Viduržemio jūros pakrantę, Indijos vandenyną.

„Viking“. Didžiausia upinių kruizų kompanija pasaulyje. Siūlo 8-17 naktų kruizus didžiausiomis Europos, Rusijos, Š.Afrikos, Kinijos upėmis: Dunojus, Volga, Reinas, Mozelis, Dnepras, Nilas, Jangtze, Mekongas ir kt. Puikiai parinkti maršrutai, puikus aptarnavimas, gurmaniškas maistas.

„Silversea“. Liukso klasės kruizinė kompanija, kurią 1992 m. įkūrė Lefebvre D’Ovidio šeima iš Romos. Čia tik liukso klasės kajutės su vaizdu į jūrą, maitinimo tipas „viskas įskaičiuota“, „La Collection du Monde“ virtuvė. Arbatpinigiai kruizinio laivo personalui yra iš anksto įtraukiami į kruizo kainą, tad nereiks sukti dėl to galvos.

„Star Clippers“. Švedų buriuotojas Mikhailas Krafftas 1991 m. įkūrė vieną unikaliausių kruizų burlaiviais kompaniją. Burlaivių mylėtojams siūlomi Karibų, Viduržemio jūros ir Pietryčių Azijos maršrutai. Ši kompanija pasižymi draugišku aptarnavimu, ramia, neformalia ir romantiška atmosfera.

„TUI Cruises“. Vokietijos turizmo milžine vadinama „TUI Group“ 2009 m. įkūrė kruizų kompaniją „TUI Cruises“. TUI ypatingą dėmesį skiria šeimų poilsiui su vaikais. Laivuose labai platus maitinimo pasirinkimas: skirtingų pasaulio virtuvių patiekalai, dietiniai patiekalai ir t.t. Kruizai vykdomi po Kanarų salyną, Viduržemio jūrą, Didžiosios Britanijos salas, Šiaurės Europą, Baltijos jūrą ir Karibus.

„Princess Cruises“. Kompanija veiklą pradėjo 1965 m. nuo vieno kruizinio laivo „Princess Patricia“. Dabar tai – viena didžiausių Standard klasės kruizinių kompanijų pasaulyje. Platus kruizinių maršrutų pasirinkimas po visą pasaulį: Aliaska, Azija, Australija ir Naujoji Zelandija, Š.Amerika, Kanados pakrantė, Karibų salų regionas, Viduržemio jūra, Vidurio ir Pietų Amerika.

„Pullmantur“. Įkurta 2000 m., priklauso Ispanijos turų operatoriui „Pullmantur“. Tai – Standard klasės kruizinė kompanija. Į kruizo kainą įskaičiuota: pusryčiai, pietūs, vakarienės pagrindiniuose kruizinio laivo restoranuose, alkoholiniai ir gaivieji gėrimai, apgyvendinimas pasirinktos kategorijos kajutėje, pramoginiai renginiai laive. Orientuojamasi į ekonomišką šeimyninį poilsį, už vaikus nuo 2 m. iki 17 m. su 2 suaugusiais mokami tik uostų ir aptarnavimo mokesčiai. Kruizai: Viduržemio jūros, Karibų bei Pietų Amerikos regionais.

„Disney Cruise Line“ – tai „Walt Disney“ kompanijos dukterinė įmonė. Turi keturis laivus: Disney Magic, Disney Wonder, Disney Dream, Disney Fantasy. Dar du laivai statomi. Taip pat kompanijai priklauso privati sala Bahamose su specialiu uostu Disnėjaus laivams švartuotis.

„Regent Seven Seas Cruises“. RSSC yra kruizų linija, anksčiau vadinta „Radisson Seven Seas Cruises“, jos būstinė yra Majamyje, Floridoje. RSSC siūlo prabangius kruizus, jų laivai užsuka į daugiau nei 300 pasaulio uostų. Kruizinės kompanijos laivų išskirtinumas slypi tame, kad jie orientuojasi į nedidelį kiekį keleivių, bet suteikia daug patogumų.

„Oceania Cruises“ – tai JAV laivybos kompanija, turinti 6 Premium klasės laivus, plaukiojančius po visą pasaulį. Naujausias laivas „Sirena“ prisijungė 2016 m. Nuo 2007 m. „Oceania Cruises“ priklauso „Apollo Management“ ir siūlo taip pat ir trumpesnius kruizus, nes „Oceania“ garsėja savo ilgais kruizais trunkančiais iki 180 dienų.

„Crystal Cruise Lines“. Dažnai vadinama tik „Crystal Cruises“ yra amerikiečių prabangių kruizų linija su būstine Los Andžele. Linija įsteigta 1988 m. kaip dukterinė didelės Japonijos laivybos kompanijos „Nippon Yusen Kaisha“ (NYK) įmonė. Yra pagarsėjusi kaip geriausia vidutinio dydžio kruizinių laivų linija. Jos siūlomi kasmetiniai kruizai aplink pasaulį su „Crystal Serenity“ yra maždaug 110 dienų trukmės.

Ar žinote, kad aplink salas ir Škotijos kalnuotas vietoves plaukioja kruizinis laivas? „Hebridean Princess“ yra mažas laivas, nė iš tolo neprimenantis kruizinio lainerio ir tetalpinantis tik 50 keleivių. Tačiau jo prabanga – atitinka karalienės standartus. Penkių dienų kelionė jums kainuos nuo 1360 £.

Geriausi kainų atžvilgiu: „Celebrity Cruises“, „Royal Caribbean International“, „Norwegian Cruise Line“.

Geriausiai pritaikyti šeimoms: „Disney Cruise Line“, Royal Caribbean International“, „Carnival Criuse Lines“.

Geriausi porelėms: „Crystal Cruises“, „Regent Seven Seas Criuses“, „Azamara Club Criuses“.

Geriausi Karibuose: „Disney Cruise Line“, „Celebrity Cruises“, „Crystal Cruises“.

Geriausi Viduržemio jūroje: „Celebrity Cruises“, Regent Seven Seas Cruises“, „Oceania Cruises“.

Geriausi Liukso klasės: „Crystal Cruises“, „Regent Seven Seas Cruises, „Oceania Cruises“.