Tas regionas – šalies šiaurėje esanti Alto Adidžės sritis, apimanti Pietų Tirolį, kitaip vadinamą Bolcanu. Štai čia jau įvestos taisyklės, numatančios su nakvyne pageidaujančių apsistoti keliautojų skaičiaus ribojimą. Jomis siekiama priartėti prie 2019 m. turistų srautų lygio, todėl, pavyzdžiui, uždrausta atidaryti naujas apgyvendinimo įstaigas, nebent duris užvertų kuri nors iš senųjų, rašoma CNN portalo kelionėms skirtoje rubrikoje.

Su Austrija besiribojantis regionas – tai vieni žinomiausių vartų į Dolomitines Alpes, traukiančias žmones įspūdingais, rausvai saulėlydžių nudažomų uolėtų viršukalnių vaizdais, galimybe pasigėrėti prieledyniniais ežerais ir pasišnekučiuoti vokiškai (tas kraštas juk dvikalbis) jaukioje tirolietiškoje gyvenvietėje.

Alto Adidžės sritis Italijoje

Srities sostinę Bolcaną išgarsino vienas kitados čia gyvenęs žmogus, gavęs Ledo žmogus slapyvardį ir Ecio vardą. Jam mirus prieš maždaug 5,2 tūkst. metų, jo kūnas natūraliai mumifikavosi, o rastas šiais laikais kartu su puikiai išsilaikiusiais drabužiais tapo viso muziejaus vertu objektu.

CNN kalbintas provincijos turizmo sektorių kuruojantis Arnoldas Schuleris, žmogus, pasiūlęs įvesti naujas taisykles, sprendimą riboti turistų skaičių aiškina tuo, kad regionas, anot jo, jau pasiekė limitą, su kuriuo yra pajėgus susidoroti.

„Pasiekėme savo resursų ribą, atsiranda eismo keliamų problemų, o vietiniams kyla sunkumų ieškant, kur gyventi“, – nurodo jis ir priduria, kad iniciatyvos tikslas – užtikrinti kokybę tiek vietos žmonėms, tiek turistams. Deja, realizuoti tokį siekį darosi vis sunkiau, ypač per pastaruosius 10 metų.

Vietovę lanko minios žmonių

Alto Adidžė garsėja kaip prieglobstis tyrame ore, bet A. Schuleris įžvelgia grėsmę srities reputacijai. Tos grėsmės priežastis jis sieja su miniomis žmonių, nuolatos lankančių vietovę.

„Turistai čia atvyksta paiškylauti ir pasigėrėti nuostabiais vaizdais – jokiu būdu ne strigti eismo spūstyse“, – sako A. Schuleris.

Neprošal paminėti, kad, tarkime, 2022-aisiais regione su nakvyne buvo apsistota 34 mln. kartų.

„Konkrečiu metų laiku ir konkrečiose vietovėse šitokia paklausa išties didoka“, – komentuoja A. Schuleris.

„Dėl darbo vietų ir ekonominių sumetimų turizmą laikome ypač svarbiu sektoriumi. Deja, jau pasiekta riba, todėl prireikė priemonių žmonių srautams sukontroliuoti ir apsilankančiųjų apgyvendinimui garantuoti“, – aiškina A. Schuleris.

Alto Adidžės sritis Italijoje

2022-ųjų rugsėjį priimtas įstatymas draudžia inicijuoti apgyvendinimo paslaugas arba įrengti daugiau kambarių esamose turistų viešnagės vietose negavus atitinkamo savivaldos leidimo.

2019-aisiais oficialiai užregistruotų miegamųjų vietų (t. y. viengulių lovų) skaičius nesiekė nė 230 tūkst. Vykdydami dabar įvestus reikalavimus, iki šių metų birželio 30 d. verslininkai turės pranešti valdžios institucijoms, kiek svečių 2019-aisiais jie iš tikrųjų apgyvendino, mat faktiškai apgyvendintų turistų skaičius, savaime aišku, gali pranokti oficialiąją statistiką.

Apibendrinus faktinius duomenis, gauta suma ir bus toji riba, kurios peržengti nebus leista. Taigi, visoms apgyvendinimo paslaugas teikiančioms įmonėms įsigalios joms nustatytą miegamųjų vietų skaičių viršyti draudžianti taisyklė. Negana to, visos bendruomenės (vietos savivaldos) privalės atsižvelgti į savai jurisdikcijai priklausančių apgyvendinimo paslaugas siūlančių įmonių ribą.

Vienadieniams turistams numatyti suvaržymai

Naujos taisyklės palies ir vienadienius turistus – skaudžiai Veneciją pliekiančia rykšte laikomą kontingentą.

Nuo 2021-ųjų per piko sezoną prie Lago di Braies – vaizdingo kalnuose telkšančio ežero – tikro skanėsto „Instagram“ auditorijai – pavyksta patekti tik pagal išankstinę rezervaciją. A. Schuleris įsitikinęs, kad regiono iniciatyva – savotiškas bandomasis projektas – tiesiog pagirtina, nes padėtis darosi nebevaldoma.

„Norėdami nuvykti prie to ežero, turėsite užsiregistruoti, tačiau tada galėsite neabejoti, kad iki jo nukaksite, o mums neteks dorotis su pernelyg intensyviais žmonių srautais“, – aiškina jis ir patikina, jog visi užsiregistravusieji galės pasigėrėti ežeru.

Kiek anksčiau buvo apribota ir prieiga prie Alpe di Siusi (vok. Seiser Alm) – Alpių kalnų papėdėje išsidriekusios lygumos. Iki plokščiakalnio vedantis kelias privačioms transporto priemonėms yra uždarytas nuo 9 iki 17 val., taigi visi norintys iki jo nusigauti turi naudotis viešuoju transportu. Vietos gyventojams ir numerius tenykščiuose viešbučiuose rezervavusiems asmenims šita taisyklė negalioja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją