Pasak žinomo alpinisto, baidarių varžybose jis laikysis olimpinio principo „nesikankinti dėl medalio“ – svarbiausia smagiai praleisti laiką naktinės gamtos apsuptyje.

Naktinės varžybos Verknėje S. Damulevičiui jau bus antrosios iš eilės. „Pirmose dalyvavau tiesiog norėdamas pasiturkšti vandenyje, pajusti plaukimo malonumą naktyje, na, ir išbandyti save ne kalnuose, o vandens turizme. Tai visai skirtingi įgūdžiai, patyrimai, tačiau kaip ir bet kurioje turizmo srityje, svarbiausia yra tikėti savimi, siekti užsibrėžto tikslo, racionaliai vertinant savo galimybes“, – pažymėjo S. Damulevičius.

Vandens sportas S.Damulevičiui nėra tokia svetima stichija. Alpinistas prisipažino, kad esant galimybei, visuomet dalį laisvalaikio stengiasi praleisti baidarių žygiuose Lietuvoje ir bent kelis kartus per metus praplaukti Vilnelės upele. Tradiciškai upėje Saulius pažymi senųjų metų pabaigą, gruodžio mėnesio pabaigoje plaukdamas Nerimi, baidarėje neretai švenčia Lietuvos nepriklausomybės šventes. Šiais metais unikaliame slidžių žygyje per Baltijos jūrą alpinistas su bendražygiais rogėse vilko ir pripučiamą laivelį, kurį teko panaudoti jūros ledo properšoms įveikti.

Jo teigimu, plaukiant baidare, kaip ir kopiant į kalnus, yra svarbus ryšys su porininku, abipusis pasitikėjimas ir palaikymas.

S.Damulevičius ant ChanTengri (7010m) viršūnės (Ola Dzik nuotr.)

„Kopiant kalnuose dažnai tenka kentėti dėl deguonies trūkumo, šalčio, vėjo, kritulių – tokiais atvejais itin svarbus yra kontaktas su porininku. Plaukiant baidarėmis irgi reikšmingas vienas kito supratimas, „susigrojimas“ irkluojant. Be abejo, plaukimas naktį nėra nei itin ekstremalus, nei reikalaujantis išskirtinių fizinių galimybių ar ypatingo pasirengimo, tačiau visgi tai yra savęs išbandymas, ypač tomis akimirkomis, kai užklupus priešaušrio rūkui netgi galingas prožektorius negali praplėšti miglos ir tik srovės garsas išduoda, į kurią pusę sukasi upė“, – sakė S. Damulevičius.

Praėjusiais metais Saulius su porininku, 42 kilometrų trasą Verknės upėje įveikė 6.54. Šiais metais jis tikisi pagerinti savo laiką, nes jau žinos, ko reikia tikėtis iš trasos, kaip paskirstyti jėgas. „Trasos įveikimo laikas tiesiog yra įdomus dėl savęs, nes visada norisi tobulėti, eiti į priekį – šiuo atveju ne kopti, o irtis“, – šypsojosi geriausias praėjusių metų Lietuvos alpinistas.

Trasos įveikimo rekordas priklauso Juozo Gurevičiaus ir Arūno Dubausko ekipažui, kurie praėjusiais metais, trasą įveikė per 4 val. ir 15 min.

Varžybų organizatorių – baidarių nuoma užsiimančių „Upių labirinto“ – atstovų teigimu, labai džiugu, kad naktinėse Verknės baidarių varžybose kasmet dalyvauja vis daugiau žmonių, ir ne tik vandens sporto, bet ir kitų sričių – alpinizmo, bėgimo, dviračių sporto – mėgėjai.

„Platus dalyvių pomėgių spektras rodo, kad vandens turizmu gali užsiimti kiekvienas norintis, mylintis aktyvų laisvalaikį ir gamtą. Svarbiausia yra noras judėti, išbandyti save įvairiose srityse. Be abejo, šioms varžyboms reikia įdėti ir fizinių jėgų, taip pat labai svarbi ir ekipiruotė: vandeniui ir drėgmei atspari apranga bei avalynė, prožektoriai, energijos teikiantys užkandžiai bei gėrimai“ – pabrėžė „Upių labirinto“ vadovas Povilas Pelanis.

Plaukimas Nerimi

Į naktines Verknės baidarių varžybas iki gegužės 26 d. 18 val. galima registruotis internetu, informacija apie renginį teikiama ir socialiniame tinkle.

Renginio programa:

2016 05 27 (Penktadienis)

- startas 20 val. Aukštadvario tvenkinyje (dalyviai renkasi 18 val.)
- finišas „Upių labirinto“ stovyklavietėje Pikelionyse (apie 41 km plaukimo). Plaukimo finiše visų dalyvių lauks karštai iškūrenta pirtis ir japoniškas vandens kubilas
2016 05 28 (Šeštadienis)
- 13 val. Kornelijaus Aleknos vandens turizmo ataskaitų ir foto albumų paroda;
- 14 val. baidarių ir kajakų slalomas;
- 16 val. improvizuotas kanupolas;
- 21 val. prizų įteikimas;
- 21:30 val. vandens turizmo/avantiūrizmo kino vakaras (Kornelijaus Aleknos legendinių vandens žygių skaidrės, filmai apie vandens žygius Himalajuose, Pirėnuose, Alpėse ir t.t.)

Prizai:

Naktinių lenktynių nugalėtojams absoliučioje įskaitoje – taurė, medalis ir 150 eurų;
Moterų varžybų nugalėtojoms – taurė, medalis ir 70 eurų;
Vyrų/moterų kategorijos laimėtojams – taurė, medalis ir 70 eurų;
Antrosios ir trečiosios vietos laimėtojai bus apdovanojami medaliais ir daiktiniais prizais visose grupėse;
Slalomo bei sprinto nugalėtojams – prizai-siurprizai :)

Registracija varžyboms:

http://baidariu-nuoma.lt/Rezervacija/ (rezervacijoje prie Verknės maršruto pasirinkite „Didžiosios lenktynės mažojoje...“, pastabose nurodykite, kurioje – bendroje, mišrioje ar moterų klasėje – dalyvaujate)

Startinis mokestis: 22 eurai/dvivietės baidarės ekipažui, t.y. 11 eurų/žmogui (įskaičiuota: dvivietė baidarė „Vista“, irklai, liemenės, transportavimo paslaugos, kubilas, pirtis, naudojimasis visa stovyklavietės infrastruktūra)

Daugiau informacijos apie varžybas:

https://www.facebook.com/events/1010007289080875/

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją