Aplankyti naujas vietas, atsipalaiduoti ir atgauti jėgas, praleisti laiko su šeima. O gal ir su nauju draugu – Jumis. Todėl svarbiausi dalykai, kuriuos reikia pasiimti keliaujant į kruizinę kelionę – tai gera nuotaika, šypsena ir manieros. Tolerancija ir pagarba kitiems žmonėms - geriausias būdas pažinti pasaulį.

Tačiau šalia tokios nuostatos egzistuoja ir tam tikra etiketo taisyklių sistema, skirta palengvinti gyvenimą visiems, patenkantiems į laivą. Jos nesudėtingos ir žmogiškos. Svarbiausia, nesitikėkite idealumo. Laive yra beveik penki tūkstančiai žmonių, ir kas nors vis tiek gali būti blogai – neveikti ar veikti nesklandžiai. Tačiau atminkite – niekas neturi tikslo gadinti Jums nuotaiką.

Kartais problemoms išspręsti užtenka ir atlaidumo. Pradžiai įdėmiai išklausykite saugumo instrukcijų. Jei ir yra momentas, kai kruizo metu reikia pabūti šiek tiek rimtam, tai yra būtent tas momentas. Atminkite, žmonės dažniausiai žūsta tik dėl to, kad nežino, kaip reikia elgtis tam tikromis aplinkybėmis, nes niekada nekreipia dėmesio tada, kai jiems yra sakoma, ką reikėtų daryti vienu ar kitu atveju. Ir dar – jūroje visada klausykite vyro su uniformine kepure nurodymų.

Laukite savo eilės – visais atvejais. Besibraunantis per kitus žmogus niekur neatrodo gerai – nei jūroje, nei Plungėje. Juk atsimenate, kaip filme „Titanikas“ blogieji personažai lipo per kitų galvas į gelbėjimosi valtis. Ir kaip tai atrodė kokčiai. Taip atrodytumėte ir Jūs, besibraunantis prie kruasantų ar kuo greičiau išlipti į krantą ekskursijai. Ir atminkite, pirmenybę išlipti į krantą ar grįžti į laivą turi būtent tie, kurie yra užsisakę ekskursijas.

Garsiai nesiskųskite, jie kas negerai. Kam į savo problemas traukti dar tūkstantį bendrakeleivių, nes suvokite – Jūsų bėdos bet kuriuo atveju jiems vis tiek nerūpės. Be to, gal tai net ir ne problema visai? Užuot viešai kėlęs balsą, verčiau jau prašykite įgulos išspręsti Jūsų bėdas – būtent jie tam ir yra laive.

Žinoma, ir jie negalės nupūsti debesų, užstojančių saulę, tačiau bent jau užkimš tą skylę borte, pro kurią į laivo triumą pliaupia vanduo. Tačiau apie ją neturi žinoti tūkstančiai, tik kils panika. Verčiau pakalbėkite su jais apie kažką kito, taip bus šimtą kartų įdomiau.

Stebėkite savo vaikus. Buvimas kruiziniame laive neatleidžia Jūsų nuo tėviškųjų pareigų. Vaikai neturi eiti galvomis tokioje pavojingoje aplinkoje, kaip laivas, ypač prie bortų. Žinoma, vaikai visada bus vaikai, bet Jūs taip pat visada būsite tėvai.

„West Express“ inspektorė Julija pasakojo radusi verkiantį olandą-vaiką prie lifto, kuriuo kažkur nuvažiavo jo tėvai. Vaikutis, žinoma, nemokėjo nei italų, nei anglų kalbos. Tėvų paieška užsiėmė bent tuzinas bendrakeleivių ir įgulos narių, buvo daug alaso ir emocijų, tačiau mažiausiai emocijų rodė patys vaiko tėvai, atsiradę po pusvalandžio ir gelbėtojams net nepadėkoję. Geras darbas atliktas, bet kartėlis liko... Ir, beje, nesiveskite vaikų į tas vietas, kurios yra skirtos suaugusiems – suaugusieji kartais taip pat nori pailsėti nuo vaikučių...

Rasti laisvą gultą prie baseinų yra visada rimtas iššūkis. Tačiau egzistuoja rusų turistų išrastas būdas – vos saulei patekėjus užimti gultą, padėti ant jo kokių nors savo daiktų ir eiti ramiai pusryčiauti. Nedarykite to. Juk nenorite, kad atsirastų terminas „nesielk kaip lietuvių turistas“. Tai bet kuriuo atveju nemandagu.

Jei kažkur einate visa kompanija, ar į teatrą, ar vakarienės ar dar kur, nemandagu vienam atbėgti ir laikyti užimtas aštuonias vietas. Etiketas reikalauja, kad visi pasirodote vienu metu en bloc, arba sėdite atskirai. Tik būtinybė kam nors pakeisti lašalinę pateisina šį plebėjišką įprotį – vėluoti.

Nesigrūskite paskutinis į liftą. Jei jame jau daug žmonių, pasinaudokite proga pajudėti ir naudokitės laiptais. Nieko nėra blogiau šiame pasaulyje, kaip įlipti į liftą pirmam ir būti trombuojamam vėl ir vėl. Ir važiuoti kaip sardinėms susigrūdus.

Laivo viduje garso izoliacija yra labai bloga, nes tai ne blokinis ar plytinis namas. Nekelkite balso, negarsinkite muzikos, jei Jums labai linksma ir tuo džiaugsmu norisi pasidalinti su kitais, eikite į barą. Ir nesivežkite su savimi į kruizą mėgiamų instrumentų, nors savaitę pakentėkite be trimito, balalaikos ar evenkiško būgnelio.

Sekite aprangos kodą. Sėdėti apsivilkus gražią eilutę šalia kažko prakaituoto nėra labai malonu niekam. Renkitės kruizui, o ne kapstymui sode.

Jauskite ribas – jūroje alkoholis veikia organizmą visiškai kitaip nei sausumoje.

Nieko nemeskite per bortą, nes jūroje aerodinaminiai dėsniai veikia kiek kitaip nei sausumoje. Kaip paprastai, lengvas daiktas, pavyzdžiui, nuorūka, išmesta į vandenyną, dėl vėjų sūkurių apie laivą grįžta atgal, tik nebūtinai kaip bumerangas į tą pačią vietą – o tai gali sukelti gaisrą.

Kruizinis laivas nėra ta vieta, kur priimta palikinėti arbatpinigius. Mat iš kiekvieno keleivio jie yra nuskaičiuojami kasdien automatiškai (7 eurai suaugusiajam, perpus mažiau – vaikui). Būtent tai ir veikia kaip papildoma motyvacinė priemonė skatinti aukštesnį aptarnavimo lygį, o ne amžinas personalo spėliojimas – paliks ar nepaliks?..

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)