Aštuoni tūkstančiai kilogramų šviežių braškių per septynias valandas. Tai nėra įrašas rekordų knygoje. Tai tik vienas iš daugelio braškių šventės faktų, kuriais itin didžiuojasi Mgarr miestelio gyventojai. Balandžio pradžioje šventė vyko jau ketvirtą kartą, o parduotų braškių kilogramai augo ir šiemet.
Frawli fiesta Maltoje
© E.Beinorienės nuotr.

Balandžio mėnuo – pats braškių sezonas Maltoje. Viduržemio jūros saulė dar ne per karšta, o dirvožemis dar ne per sausas. Darbo turi visi – ūkininkai skina, prekybininkai išvežioja, o vietiniai gyventojai ir turistai perka ir valgo braškes.

Gausų derlių vainikuoja Frawli fiesta – braškių šventė. Prasidėjusi kaip Mgarr bendruomenės šventė, šiandien ji sutraukia minias žmonių. Visi čia renkasi pirkti šviežių uogų ir ragauti pasakiškai atrodančių saldumynų. Organizatoriai net nesivargina reklamuoti šventės.

Nuo verslo iki tradicijos

Mgarr yra nedidelis, apie keturis tūkstančius gyventojų turintis miestelis, Maltos salos vakaruose. Jis yra nutolęs nuo gyvenamųjų rajonų – aukštai ant kalvos esantį miestelį iš visų pusių supa laukai, lomos ir kalvos. Pati gamta čia sukūrė geras sąlygas ūkininkavimui, kuriuo užsiima beveik visi vietos gyventojai.

„Mes turime tradicinę derliaus šventę vasaros pabaigoje, bet galvojome, kad reiktų dar vienos šventės pavasarį. Vietos ūkininkai jau seniai garsėjo kaip geriausi braškių augintojai, taigi ilgai nesvarstėme“, šventės atsiradimo istoriją dėsto Mgarr tarybos narys Clayton Gauci (23). Jaunas politikas pasakoja, kad ūkininkams sumanymas patiko „Dabar, kai šventė vyksta jau ketvirtą kartą, visa bendruomenė prisideda prie jos organizavimo“.

Raudonos spalvos šventėje netrūksta

Šventės dieną Mgarr centre priešais bažnyčią jau nuo pat ankstyvo ryto šurmuliuoja žmonės. Vieni buriuojasi prie ilgos eilės stalų, nukrautų šviežiomis uogomis, kiti – prie skanėstų palapinių. Apie vidurdienį susidaro eilės. Maži ūkininkų sunkvežimiai be perstojo zuja pirmyn ir atgal – atveža dėžes pilnas braškių ir išveža tuščias.

Akį traukia rankdarbių palapinė. Čia vietinės moterys parduoda įvarius šventės suvenyrus. Išmoningos močiutės papuošia savo anūkus braškių kostiumais – raudonos spalvos šventėje netrūksta.

Didžiausio dėmesio sulaukia šventinis tortas, kurio gamybai sunaudota 80 kg braškių. Kol šešiese kelia tortą iš sunkvežimio, susirinkusi minia dirba fotokameromis. Po oficialių kalbų, tortas supjaustomas ir parduodamas visiems norintiems. Per pora valandų jo nebelieka. Tingintys stovėti eilėje prie torto, traukia prie maisto palapinių, kuriose ne tik saldėsiai – siūloma paragauti makaronų su braškėmis. Pyragėliai, kremai, kokteiliai, ledai, uogienė, vynas – viskas „iš“ ir „su“ braškėmis.

Augina braškes jau 30 metų

Dabar, kai pats braškių sezono įkarštis, ūkininkės Pauline Muscat (49) diena prasideda ketvirtis iki penktos valandos. Dar su prieblanda, ji, jos vyras ir sūnus išsiruošia į braškių laukus. Prieš dvyliktą grįžta namo, o dienos karščiui atslūgus, vėl dirba iki saulės laidos. Sekmadienis – poilsio ir prekybos diena. Pauline kartu su kitais septyniais ūkininkais netoli savo namų pasistato stalus ir prekiauja. „Žmonės žino, reklamos nereikia“, atšauna Pauline į klausimą, kaip randa pirkėjų.

Tokia braškių sezonų rutina tęsiasi jau trisdešimt metų, nuo tada, kai Pauline ištekėjo už ūkininko, kurio tėvas augino braškes. „Man patinka auginti braškes. Darbas lengvas ir nenuobodus. Tik nuolat susilenkus nugarą skauda, bet jei Dievas duos sveikatos, ir toliau auginsim,“ prisipažįsta moteris.

Braškių derlius ištisus metus

Šiandien Pauline šeima augina ne tik braškes, bet ir daržoves, kurias taip pat parduoda prie savo namų. Žinoma, braškė – svarbiausia ir gerą pelną nešanti uoga. Pauline ūkyje – 17000 kerų braškių. Jei metai geri, iš vieno kero galima priskinti 1 kilogramą uogų. Braškių sezonas prasideda vėlyvą lapkritį ir baigiasi vėlyvą birželį. Kaip paslaptį Pauline pasakoja, kad šiais metais ūkyje pasodino naują braškių rūšį, iš kurios pirmąsias uogas skins jau rugsėjį. Jos pačios ūkyje – vienuolika skirtingų veislių.

Apsidairius aplink Mgarr apylinkes sunku patikėti, kad čia gali kažkas augti – laukai atrodo sausi ir akmenuoti. Pauline šypsosi „Žemės derlingos, tik reikia gerai laistyti, tręšti, o visa kita padaro saulė. Per metus galėtume nuimti tris braškių derlius, bet žemė turi pailsėti“.

Parduoda tik šviežias uogas

Į šventę Pauline atvežė 210 kilogramų braškių, kurias netrukus pardavė. Visgi darbo ūkininkė turi visą dieną, nes uogomis prekiauja ūkininkų kooperatyvas, o ne pavieniai ūkininkai. Braškės atvežamos nedidelėse dėžėse, kurias greitai paskirsto tarp prekybos stalų ir visos uogos parduodamos viena kaina.

„Atvežėme tiek, kiek pririnkome per kelias dienas, nes negali priskinti iš anksto ir laukti prekybos dienos“, sako Pauline. Pirkėjai gali džiaugtis – uogos tik šviežios, didelės ir prinokusios, kai kurios net 5 cm dydžio.

Vakarop visi skirstosi patenkinti – ūkininkai geru pelnu, organizatoriai naujais rekordais, o svečiai - pilnais pilvais.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Startuoja unikalus projektas – išrinkite, kurios Lietuvos vietos nusipelnė patekti tarp geriausių (8)

Naujienų portalas DELFI skelbia unikalų projektą: „ 100 žingsnių per Lietuvą “, kurio metu...

Nidoje – naujas paplūdimys (6)

Šiais metais Nidoje galėsime drąsiai maudytis ne tik jūroje, bet ir Kuršių mariose. Tokias...

Lietuvos reklama atsiperka: turistai plūsta apžiūrėti mūsų šalies (48)

Turizmo departamentas jau fiksuoja teigiamus prioritetinėse atvykstamojo turizmo rinkose vykdytų...

„LOT“ pradėjo reguliarius skrydžius iš Kauno (12)

Ankstų antradienio rytą iš Kauno oro uosto lėktuvai reguliariai pradėjo kilti Varšuvos kryptimi....

„Lonely Planet“ Vilnių pripažino viena karščiausių Europos kelionių krypčių (65)

Didžiausias pasaulyje kelionių gidų leidėjas „ Lonely Planet “ Vilnių pripažino viena iš...

Top naujienos

Lietuvai stojant į turtingųjų klubą, išaiškėjo niūri statistika: „sublizgėjom“ antirekordais   (55)

Turtingųjų valstybių klubu pakrikštytoje Europos bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (...

Palanga išskėstomis rankomis jau laukia poilsiautojų: kokiomis maisto kainomis pasitiko (40)

Kaip privilioti kuo daugiau turistų šiltuoju sezonu, Palangos verslininkai jau gerai apgalvojo....

Savaitgalį laukia gražūs orai, o po jų – fantastiški karščiai (8)

Iškeliaujanti gegužė karščio mėgėjų nenuvils ir toliau: karštas bus ne tik savaitgalis, bet...

Specialistai neteko amo: darželiuose ir mokyklose sviestą pakeis margarinas (292)

„ Sviestas , kur įmanoma, keičiamas aliejumi arba margarinu, kurio sudėtyje sočiųjų riebalų...

Šokiruojantis merginos pagrobimas: gyvą palaidojo po žeme (68)

Barbaros Jane Mackle gyvenimas buvo tikrai kerintis. Daili ir populiari 20 metų mergina buvo Majamyje...

Lietuvos nacionalinės filharmonijos darbuotojų stilius: per koncertus ir po jų – kaip diena ir naktis (15)

DELFI Stilius apsilankė didžiausiame šalies klasikinės muzikos koncertų centre – Lietuvos...

Šaras po pergalės juokavo apie aštuonis kartus operuotą gerklę ir mokė žurnalistus (23)

Kauno „Žalgiris“ be didesnio vargo žengė į Lietuvos krepšinio lygos ( LKL ) pusfinalį....

Sostinėje atgimė vienuolyną su skandalais palikęs baras (20)

Praėjusių metų rugpjūtį baro „ 7 fridays “ darbuotojai staiga turėjo susirinkti daiktus ir...

Vilniuje per susidūrimą sužalotas motociklininkas neteko sąmonės (11)

Vėlų penktadienio vakarą, apie 23.20 val., Vilniaus senamiestyje, Maironio g., susidūrė...

Kitokia pažintis su Berlynu: nuo apleistų CŽV pastatų iki linksmybių šimtamečiame šokių klube (11)

Planuodami atostogas ar trumpas išvykas svetur, dažniausiai renkamės turistų patikrintas,...