1.Waltas Disney'us nusprendė pastatyti Disneilendą, kai pasisupo su dukterimi karuselėse Griffino parke Los Andžele.

2.Suolelis, ant kurio sėdėjo W. Disney, kai jam kilo mintis pastatyti Disneilendą, yra prie įėjimo į „Great Moments“.

3. Atidarymo dieną Disneilende buvo tik 18 atrakcionų.

4.Karaliaus Artūro karuselė senesnis už parką, ją pastatė 1922 m.

5.Vienintelis realiai Disneilende veikiantis pakeliamasis tiltas – prie Miegančios gražuolės pilies. Pagal paskirtį jį naudojo tik du kartus – jis ne Disneilendo centre. Taigi tiltą pakėlė pilies atidarymo dieną ir po perkurto „Fantasyland“ parko atidarymo.

6.Paplitusi nuomonė, kad auksinė plytelė, įmūryta kelyje prie įėjimo į Miegančios gražuolės pilį, yra Disneilendo centras, klaidinga. Ją įmūrijo, kad pažymėtų pilies atstumą nuo centrinės gatvės.

7.Prie Miegančios gražuolės pilies įmūryta kapsulė su laišku. Ją įmūrijo 1995 m. liepos 17 d., minint 40-ąsias Disneilendo atidarymo metines. Kapsulę atidarys 2035 m. liepos 17 d., minint 80-ąsias parko metines.

8.Matterhorn – pirmi pasaulyje geležiniai amerikietiški kalneliai tunelyje.

9.Teisybė, kad Matterhorn viduje yra krepšinio aikštelė.

10.Karibų piratai – paskutinis Disneilendo atrakcionas, kurio statymą prižiūrėjo pats W. Disney.

11.Kaukolė, kuri yra šio atrakciono kambaryje su brangenybėmis, virš lovos, tikrai yra žmogaus.

12.Ir Karibų piratai, ir Vaiduoklių namas – atrakcionai, kurių lankytojai iš pradžių savarankiškai eidavo iš kambario į kambarį.

13. Vaiduoklių namo vaiduokliai iš tiesų turi vardus – Ezra, Fineasas ir Gasas.

14. Restoranas „Club33“ Niujorko aikštėje – vienintelė vieta visame Disneilende, kur galima nusipirkti alkoholio. Deja, užeiti į jį gali tik klubo nariai.

15. Šioje aikštėje esantis telegrafas visada siunčia pirmus du sakinius iš W. Disney kalbos per Disneilendo atidarymą.

16. Atrakciono „Indiana Jones Adventure“ laukimo salėje – Uždraustosios akies šventykloje, kino mechaniko kabinoje yra asiliuko (Eeyore) ženklas.

17. Indianos Joneso kabinete esanti butaforija – ta pati, kurią naudojo to paties pavadinimo filmuose.
18. Užkeiktajame Tiki kambaryje (The Enchanted Tiki Room) iš pradžių buvo planuota įrengti restoraną, kuriame animuoti paukščiai, gėlės ir Tiki pasirodytų scenoje priešais pietaujančius lankytojus.

18. Iš pradžių W. Disney norėjo, kad Džiunglių kruize (The Jungle Cruise) gyventų tikri gyvūnai. Zoologams pavyko jį perkalbėti, įrodžius, kad dauguma jo pasirinktų gyvūnų yra naktiniai gyvūnai ir parko darbo metu miegos ir / arba slėpsis nuo lankytojų.

19. Pagrindinę gatvę apšviečia 100 lempučių.

20. W. Disney apartamentai yra Pagrindinėje gatvėje, virš gaisrinės. Lempos šviesa jo lange turėjo būti signalas, kad W. Disney yra parke.

21. Vienbėgis geležinkelis Disneilende buvo pirmasis Vakarų pusrutulyje.

22. Iki 2012 m. Disneilende buvo gimę trys vaikai.

23. Kasmet Disneilende parduodama 2,8 mln. spurgų.

24. Disneilendo aikštės plotas – 344 tūkst. kvadratinių metrų, Stebuklingosios karalystės aikštės plotas – 433 tūkst. kvadratinių metrų. „Walt Disney World Resort“ teritorija – kaip San Fransisko.

25. Pelenės pilį statė pusantrų metų, Ji visa pastatyta iš stiklo pluošto, nėra nė vienos plytos.

26. Po stebuklingąja karalyste yra tunelių tinklas, kuriuo personalas ir aktoriai vaikšto, nepastebimi lankytojų.

27. Peliukas Mikis turi 290 kostiumų, pelytė Mini – 200.

28. Didįjį griaustinio kalną projektavo 10 metų, statė pusantrų metų. Viskas kainavo 17 mln. dolerių (43,1 mln. Lt) – tiek, kiek 1955 m. atsiėjo Disneilendo statybos.

29. Iš pradžių bilietas į Stebuklingąją karalystę kainavo 3,5 dolerio (9 Lt), dabar kainuoja 99 dolerius (251 Lt).

30. Tą dieną, kai mirė Steve‘as Jobsas Stebuklingoje karalystėje nuleido vėliavas (S. Jobsui priklausė animacinių filmukų kūrimo studija „Pixar“, kuri beveik 15 m. bendradarbiavo su „Disney“ kompanija, o paskui buvo jai parduota).

31. Kasdien parke randama apie 210 porų saulės akinių. Nuo 1971 m. pamesta 1,65 mln. porų saulės akinių.

32. Bet kuris lankytojas bet kurioje Disneilendo vietoje būna už 30 žingsnių nuo šiukšlių dėžės.

33. Automobilių stovėjimo aikšteles Stebuklingoje karalystėje iš pradžių pavadino šešių iš septynių nykštukų vardais. Dabar jos pervadintos šiuolaikiškesnių veikėjų vardais.

34. Pelenės pilyje yra slaptas liukso kambarys, kurio neįmanoma už jokius pinigus užsisakyti. Jis skirtas tik ypatingiems svečiams. Iš pradžių planuota ten įrengti W. Disney apartamentus.

35. Po rugsėjo 11-osios teroro išpuolių uždrausti visi skrydžiai į Disneilendą. Skrydžiams uždara zona yra mažiau nei kilometro aukštyje penkių metrų spinduliu nuo parko ribų.

36. Lankytojai meta į šalimais „It's a Small World“ atrakciono esantį fontaną monetų – visi pinigai perduodami vaikų labui dirbančioms labdaringoms organizacijoms.

37. Turint omenyje, kad Disneilendas yra vakarinėje ir rytinėje JAV pakrantėje, taip Europoje ir Azijoje, saulė virš Disneilendo niekada nepateka.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)